MAKALELER / Isı Yalıtım Kalınlığı Madridte—12 cm-İstanbulda 4-5 cm





Isı Yalıtım Kalınlığı Madridte—12 cm-İstanbulda 4-5 cm:

 

1--İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu

 

1.1--Antalya'da bugün biz binaların cephelerine 3 cm’lik yalıtım malzemesi kullanıyoruz. Atina'da binalarda 7 cm kalınlığındaki yalıtım malzemesi uygulanıyor.

 

1.2--Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılırken, aynı iklim kuşağındaki İstanbul'da yalıtım malzemesi kalınlığı 4-5 cm'de kalıyor.

 

1.3--Konya ve Kayseri ile Amsterdam ve Brüksel iklim olarak benzeşiyor. Konya ve Kayseri'de yalıtım malzemesi kalınlığı 7 cm uygulanırken. Brüksel'de 14 cm'ye çıkıyor.

 

2--Bir konutta ısı yalıtımı uygulamasının maliyetinin metrekare başına 100-120 lira arasında değiştiğini belirtti:

 

2.1--örneğin İstanbul'da 5 cm'lik yalıtım malzemesi kullanıldığında metrekare maliyeti 100 lira ise kalınlık 10 cm'ye çıktığında maliyet 120 lira oluyor. 20 liralık ek maliyet, enerji tasarrufunu ikiye katlıyor. Yani, sağlanan tasarruf harcanan paranıngeri dönüş süresini kısaltıyor.

 

2.2-- Binaları tasarlarken yalıtımda da ideal olanı tasarlamak gerekiyor. "Şimdi 5 cm'lik malzeme kullanalım, 3-5 yıl sonra 10 cm'lik malzeme uygularız" demelüksüyok. Çünkü, mevcut malzemenin sökülüp yenisinin uygulanması gerekiyor.

 

3--İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu.Türkiye'de kullanılan toplam enerjinin yüzde 69'unun ithal edildiğini anımsattı:

 

3.1--Kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz enerjiyi de dahil edersek ülkemizin toplam yıllık enerji maliyeti 60 milyar dolar civarında seyrediyor.

 

3.2--Ülkemizdeki binaların enerji verimli halegetirilmesiyle her yıl 9 milyar dolar tasarruf sağlama potansiyelimiz var.

 

3.3--Türkiye'de binalarda tüketilen enerjinin sanayinin önüne geçtiğine işaret etti:

 

3.4--Konut ve hizmet sektöründen oluşan binalar enerji tüketiminin % 32.6'sını gerçekleştiriyor. Sanayinin enerji tüketiminden aldığı pay % 31.5 düzeyinde bulunuyor.

 

3.5--Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'lik bölümü ısıtma ve soğutma amacıyla tüketiliyor.

 

4--Isı yalıtımı pazarı 4.5 milyar lira düzeyinde. Su yalıtımı pazarı ise 3.5 milyar lira. Isı yalıtımında uygulama ile birlikte pazar 19 milyar lirayı buluyor. Bu durumda toplam büyüklük 26 milyar liraya ulaşıyor.

Isı yalıtımı malzemesinde kişi başı yıllık tüketimi irdele¬di:

 

5--Türkiye’de ısı yalıtımı mal-zemesi tüketimi geçen yıl kişi başına 0.18 metreküp oldu. AB ülkelerinde bu rakam 0.526 metreküpü buldu. AB ülkelerinde kişi başına tüketim ül¬kemizin 2.5-3 katı.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.