MAKALELER / Dünyanın Durumu-Gelecek Yorumları







Dünyanın Durumu-Gelecek Yorumları:

 

1—Küresel Isınma:


1—2019 Temmuz tarihi kayıtlara geçmiş en sıcak ay oldu.Küresel ısınma nedeniyle en fazla etkilenme-erime kuzey kutup bölgesinde gerçekleşmekte.Bu bölgeden okyanusa karışan tatlı su

 

1—Golf stream ve diğer akıntıları durdurabilir mi.Bu olursa el nino(gıda fiyatlarındaki artış) ve diğer felaketlere hazır olunabilir mi

 

2—Küresel ısınma nedeniyle okyanuslarda plakton miktarı % 40 üzerinde azalmış durumda.Bu ise karbondioksit emiliminin en okyanuslar tarafından %40 azalması demek olabilir mi.

 

3—Arktik bölgeden okyanusa karışan tatlı su dünya ekseninde yığılmakta ve ekvatorun dolgunlaşmasına neden olmakta.Bu ise dünya eksinin kaymasına yol açarak güneşten gelen ışınımın daha az gelmesine yol açabilir mi.Bu ise küresel karbondioksit emisyonu arttıkça eğimin artacağı daha az ışınımın geleceği-küresel ısınmaya küçük küçük frenler ile durdurulması anlamına mı geliyor.

 

4—Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonuna karşı


4.1—Dünyada hayvansal kaynaklı emisyonun(metan,CO2) azaltılması için vegan-vejeteryan beslenme tarzı devletler tarafından ciddi anlamda desteklenebilir.Bu mümkün zira dünyada vegan-vejeteryan nüfus artamakta.Kamu destek ivmesi önemli.Bu aynı zamanda küresel nüfus artışı tehlikesine karşı ciddi bir tedbir.Pakistan,Endonezya nijerya gibi kalabalık ülkeler ile isveç,almanya gibi çevreci ülkeler vegena-vejeteryan beslenmeye kayıyor.

 

4.2—Çin ve ABD eyalet yönetimleri,AB hızla yenilenebilir enerjilere ve temiz emisyonlu kömür santral yatırımları,enerji verimliği yatırımları elektrikli oto-doğalgazlı deniz araçları artış trendi içinde.Bu iş için ciddi anlamda kamu destek ivmesi-sübvansiyon gerekmekte.

 

4.3—Brezilyada yeni yönetimin amazonlar konusundaki gevşek tavrı(soya tarlaları açmak için yangın çıkarılıyor) amazonlarda yangın sayısının hızla artmasına yol açmakta.AB,ABD nin bu konuda yönetimi sıkıştırması önemli olabilir mi

 

4.4—Küresel ısınma nedeniyle dünyada orman yangınları hızla artmakta.Bu konuda uydu fotoğrafları görüntülerinden yola çıkılarak orman yangını çıkacağı-riski olan alanlar yapay zeka ile tanımlanıp buralar önceden soğutularak orman yangını önlenebilir mi.Yanan alanların ağaçlandırmasında aynı tip yanan ağaç yerine meyve ağacı-kuraklığa dayanıklı-hızla büyüyen-karbondioksidi çok daha fazla emen ağaç tipi  vs araştırma yapıp drone(bu mümkün) ile çok hızlı-sayıda yeniden dikim yapılabilir.

 

4.5—AB,ABD,Türkiye vs bütün ülkeler belediye yönetmeliklerine yeşil çatı-ve çatı ve duvarları beyaza boyanmış-suda geri dönüşüm sistemi kurmuş bina şartı getirebilir. Belediyeler atık sularını arıtıp tekrar sisteme sokacak tesisleri kurabilir.

 

4.6—AB,ABD,Türkiye vs ülkelerde kamu otoritesi vasıtasıyla mevcut kömür santrallerine karbondioksidi tutan ve depolayan teknoloji kurulabilir.

 

2—Küresel Ekonomi:

 

1—Küresel ekonomi küresel resesyon tehlikesi ile karşı karşıya.Bir ülkede başlayan kriz diğer ülkleride domino taşı gibi devirebilir.

 

1.1—Dünyayı zengin ailelerin yönettiği iddia edilebilmekte.Dünyayı bir görüş olarak İngiltere-Londranın serveti yönetmekte.Diğer uluslar bu işin parçası.Kısaca dünyanın ekonomi kaptanı Londra.İsrail,ABD, AB  bu işin bir parçası.Bu serveti küresel zenginler yönetmekte.Onlar ise kapitalizmin temeli olan kaynakları yok etme pahasına maksimum kar prensibiyle servetlerini artırma derdinde olabilir.Sonuç olarak sürdürülemez değil sürdürülebilir bir kapitalizme ihtiyaç olabilir.Kısaca işe etik ve çevrenin katılması gerekli.


1.2—Küresel resesyon tehlikesinin temel nedeni 2008 krizi sonrası dünya piyasalarına basılan kriz önceine göre basılan 2 kat para neden olmuş olabilir.Bu 2 kat para dünya ekonomisini çevirem pompa motorunun 2 kat düşük devirle dönmesine yol açabilir.Bu nedenle üretim karşılığı olmayan bu para bir şekilde piyasan çekilirse dünya ekonomisi tekrar eski devrine-büyüme hızlarına ulaşabilir.

 

3—Küresel Kirlenme-Etik Kirlenmesi:

 

1—Dünyada İnternet kullanımın artmasıyla insanlar birbirlerine karşı daha az sevgi-saygı duymaya başladı.İnternet özgürlük olabilir ancak sevgisizlik-çirkinlik olmamalı.Bu nedenle ABD,AB kamu otoritesi internet için etik kuralları belirleyebilir ve bu kurallara uymayan her türlü yayın yapay zeka ile sistem dışında tutulabilir.Eğer insanlar daha ileri medeniyet seviyesine ulaşacaksa bu saygı ve sevgi ile olabilir.

 

2—Kürsel ışık kirliliği-küresel su kirliliği-küresel gıda kirliği için her ülkede kamu otoritesi gereken önlemleri teknik olarak alabilmelidir.

 

4—Küresel Savaş Tehdidi:

 

1—Dünyada çeşitli ülkeler arasında savaş tehdidi potansiyeli bulunmakta.Pakistan ile Hindistan rasında keşmir-İsrail ile filistin,ABD-Rusya arasında soğuk savaş, arasında vs.

 

1.1—Bu çatışmaların kökeni geçmiş bilgilere ve düşmanlıklara dayanabilmekte.Bu nedenle bir bölgede çıkabilecek bir savaş diğer bölgeleride domino taşı gibi devirip topyekun bir yangına neden olabilir.Bu anlamda riskli bölgelerde soğutma yapılması önemli.

 

1.2—Geçmişin düşmanlıklarından kurtuluş yeni bilgi ve birbirlerinin inançlarına saygı ile mümkün olabilir.Bu çabalar desteklenebilir.

 

1.3—Büyük devletler riskli bölgelerde çıkacak sorunlara karşı askeri operasyonlar yerine lokal operasyonlar uygulayarak çözüm üretebilmekte.Bunlar ihtiyacı karşılamaz ise yeni problemlere yol açabilmekte.

 

1.4—Riskli bölgeler için çözüm üretme konusunda yapay zekadan yaralanılıp-yapay zekanın ürettiği(diğer matematik tekniklerinde) çözümler uzman dış işleri uzmanlarının yorumuyla uygulanabilir mi.Teknik çözümler oldukça önemli.





Makalenin İzlenme Sayısı : 562

Eklenme Tarihi : 26.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.