MAKALELER / Bağırsak Hastalıkları Glifosattan Kaynaklanabilir mi





Bağırsak Hastalıkları Glifosattan Kaynaklanabilir mi:

 

1--Doktor Alp Sirman'ın, "Sağlık Balonları"adlı kitabına göre başta çölyak olmak üzere bazı bağırsak hastalıklarının buğdaydaki glüten proteininden ziyade, tahıl üretiminde bolca kullanılan kimyasal ot öldürücü ilaç glifosattan kaynaklanabileceğine değiniyor.

 

1.1--Milyonlarca insanın çölyak ve hazımsızlık nedeniyle buğday ürünlerinden kaçınması nedeniyle "glütensiz"sektörünün oluştuğu bir dönemde, hayli dikkat çekici bir sav bu.

 

1.2--Glifosatın vücudumuzda glüten duyarlılığı belirtilerinin çoğuna benzer etkiler yapabildiğini savunan Dr. Sirman, bu etkinin nasıl oluştuğunu da şöyle açıklıyor:

 

2--"Glifosat vücudumuzdaki Cytochrome P450 adındaki enzimlerden birini bloke ediyor. Bu enzim vücudumuzda birçok organ ve mikrobiyotamızı oluşturan bakteriler tarafından da kullanıyor.

 

2.1--Peki, bu enzim bloke edilince ne olabilir? Bağırsak mikrobiyotamızın değişmesine yol açar. Bu değişim, emilim ve besin hassasiyetini artırır ve günümüzde çok rastlanan gıda duyarlılığına yol açar.

 

2.2--Cytochrome P450 enzimleri, vücudumuza giren çevresel toksinlerin ortadan kaldırılmasında rol oynar, yani bir tür doğal detoks sağlar. Bloke edilince bu detoks işlevini göremez.

 

2.3--Kısaca bizler glütenle değil, ot öldürücü glifosatla sorun yaşıyor olabiliriz."

 

2.4--Avrupa Pestisit Eylem Ağı'nın (PAN) "ÇokTehlikeli Pestisitler" listesindeki etken maddelerden 86'sının Türkiye tarımında hâlâ kullanımda olduğunu da hatırlatalım.

 

2.5--En azından bu maddelerden başlayarak kademeli olarak zehirleri hayatımızdan çıkarabiliriz. Çünkü "zehirsiz üretim mümkün"diyen idealist çiftçilerimiz var.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 217

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.