MAKALELER / Güneş Enerjisi Santrali Kurmak-Uzayda-Çin







Güneş Enerjisi Santrali Kurmak-Uzayda-Çin:

 

1--Çin 2060'ta karbon nötr olma hedefine yönelik projeler geliştirmeye devam ediyor. Uzayda bir güneş enerjisi tesisi kurarak burada topladığı enerjiyi dünyaya ışınlamayı planlıyor.

 

2--Çin 2030'a kadar uzayda 1 MW kapasitesinde bir güneş enerji santrali kurmak için kolları sıvadı bile. Hatta 2049'da bu tesisin 1 GW enerji üretmesi hedefleniyor.

 

3--Güneş ışınları dünyanın atmosferinden geçerken ener-jisinin yarısını kaybediyor. Üstelik dünyadaki bir güneş enerjisi santrali sadece gündüz çalışabiliyor. Ancak yerden 36.000 km yükseklikte kurulacak bir istasyon, dünyanın gölgesinden kurtularak 24 saat Güneş'i görebilir. Ayrıca burada toplanan enerji yüksek frekanslı mikrodalga formunda dünyaya gönderildiğinde sadece %2 kayıpla yeryüzüne ulaşabilir.

 

3.1--Teorik olarak mantıklı görünse de pratikte enerji dalgalarının etrafa saçılmasını engellemek için bir şekilde odaklanması gerekiyor. Bishan böl-gesinde oluşturulan 2 hektarlık enerji toplama tesisi öncelikle 300 metre yükseklikteki balonda toplanan enerjinin aktarılması için kullanılacak.

 

3.2--Bu işlem başarılı olursa balon yüksekliği 20 km’ye kadar çıkarılarak deneyler devam edecek.

 

3.3--Projenin en riskli tarafıysa uzayda kurulacak enerji tarlasında toplanacak enerjinin yanlışlıkla yerdeki istasyon yerine dünyanın farklı bir bölgesine gönderilmesi. Gönderilecek yoğun enerji sağlık sorunlarının yanı sıra radyasyon ve iletişim kopukluğu gibi problemlere de yol açabilir.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 268

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.