MAKALELER / Bebekte ilk 1000 günde Yetersiz Beslenme Beyin Gelişimini Engelleyebiliyor





Bebekte ilk 1000 günde Yetersiz Beslenme Beyin Gelişimini Engelleyebiliyor:

 

1--Yale Halk Sağlığı Okulunda anne-çocuk sağlığı araştırmacısı olan Rafael Perez- Escamilla, hamile ve emziren bir annenin beslenme ve diyet programının bebeğinin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal sağlığının yanı sıra yaşam boyu yiyecek tercihlerini belirleyecek olan tat alma duyularını etkilediğini söylüyor.

 

2--Ayrıca Perez- Escamilla’ya göre, bebeklerin altıncı ayda katı yiyecekler yemeye başlamasından itibaren, ilk iki yıldaki beslenme şekilleri onların zevk alma duyuları, bilişsel ve fiziksel gelişimleri ve uzun vadeli kronik hastalık riskleri için temel oluşturuyor.

3--Lancet'’de 2008’de yayımlanan bir çalışma hamilelik öncesinden, bebeğin 2 yaşını doldurmasına kadar olan süreçte (ilk 1.000 gün) annenin ve bebeğin beslenme şeklinin beyin ve vücut gelişimi üzerinde yaşam boyu etkisi olduğundan söz ediyordu.

 

3.1--Bu görüş 10 yıldan fazladır kabul görüyor. Bu araştırmaya göre ilk 1.000 gündeki yetersiz beslenme, bebeklerin gelişmekte olan beyinlerinde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir ve daha sonra obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve diğer kronik sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.