MAKALELER / Gözbebeğinin Büyüklüğü Akışkan Zeka ve Dikkat Kontrolüyle İlişkili Olabilir





Gözbebeğinin Büyüklüğü Akışkan Zeka ve Dikkat Kontrolüyle İlişkili Olabilir:

 

 1--Araştırmalar daha büyük göz bebeği boyutunun daha fazla akışkan zekâ ve dikkat kontrolüyle, daha az derecede de işleyen bellek kapasitesi ile ilişkili olduğunu buldular.

 

2--İlginç bir şekilde, göz bebeği boyutunun yaşla ters orantılı olduğu, yani daha yaşlı katılımcıların daha küçük ve daha dar göz bebeklerine sahip olma eğiliminde olduğu tespit edildi.

 

3--Gözbebeği boyutu, üst beyin sapında yer alan ve beynin geri kalanıyla geniş kapsamlı sinirsel bağlantılara sahip bir çekirdek olan locus coeruleus'taki aktivite ile ilgili. Locus coeruleus, beyinde ve vücutta hem nörotransmitter hem de hormon görevi yapan norepinefrin salgılar ve algı, dikkat, öğrenme ve hafıza gibi süreçleri düzenler.

 

3.1--Aynı zamanda, birbirine uzak beyin bölgelerinin zorlu görevleri ve hedefleri gerçekleştirebilmesi için birlikte çalışılabümelerini sağlar ve beynin sağlıklı işleyişine yardımcı olur.

 

4--Locus coeruleus'un işlev bozukluğu beynin işleyişinde sorunlara yol açtığından Alzheimer hastalığı ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu dâhil olmak üzere çeşitli durumlarla ilişkilendiriliyor.

 

5--Bu yüzden araştırmanın sonucunu açıklamak için öne sürülen başka bir varsayım, istirahat hâlindeyken daha büyük göz bebeği olan kişilerin, locus coeruleus’larmın daha aktif olduğunu ve bunun bilişsel performans ile beynin dinlenme durumundaki işlevini olumlu etkilediğini söylüyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.