MAKALELER / Bağ Bozumu Turizmi





Bağ Bozumu Turizmi:

 

1--Ege'de ve Trakya’da geçen Ağustos ayı ortasından itibaren bağ bozumu yapılırken, Elazığ’da hasat dönemi ekimde. Kuraklığın etkisiyle rekolte kaybı yaşandığı için bağ bozumu süresi birçok bölgede bu yıl kasıma doğru sarkacak gibi gözüküyor.

 

2--Bağların içinde yer alan otellerde de şu bağ bozumu günlerinde yoğunluk yaşanıyor. Şehrin gürültüsünden kaçıp doğayla baş başa kalmak, stres atmak, metabolizmalarını güçlendirmek için bol antioksidan depolamak isteyenlerin tercihi bağ otelleri oluyor.

 

2.1--Bağ bozumuna katılan, elleri dallara değen gezginler hem üzüm topluyor, hem tadıyor, hem de bu müthiş ortamda dinlenerek unutulmaz deneyimler yaşıyor.

 

3--Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Edirne olmak üzere tüm Trakya'da bağ bozumu turları yapıldığını anlatıyor.

 

3.1--Çebi aynı zamanda, Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle “Trakya Bağ Rotası” projesini hayata geçiren isim. Bağ bozumlarının bu ayın başından itibaren başlayıp kasım sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Çebi, bağların tam içinde konumlanmış öne çıkan otelleri şöyle sıralıyor:

 

Tekirdağ'da Barbaros Bağ Evi;

 

Kırklareli'de Bakucha Vineyard Hotel Arcadia,

 

Dessera Bağ Evi ve Saranta Farm House Otel SPA;

 

Edirne'de Vinum Hotel SPA,

 

Çanakkale Gelibolu'da Hotel Caeli.

 

3.2--Orhan Çebi, bağ bozumu turlarına ve bağ otellerine her geçen sene arttığını, bu yıl da yoğun ilgi gördüklerini söylüyor.

 

4—Arcadia Bağları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Arca Şallıel, beş yıl önce bağlarının açtıkları Bakucha Vineyard Hotel & doluluk oranlarının yıl boyunca dalgalı seyrettiğini, ama şu günlerde yüksek olduğunu söylüyor.

4.1--Şallıel, bağ bozumunun ekim sonuna kadar sürebileceğini anlatarak, 26 oda ve restoranlarıyla hizmet verdiklerini, her gün randevuyla rehberli bağ turlarının devam ettiğini kaydediyor.

 

4.2--Şallıel, "Arcadia Bağları'nda tüm turizm ve tarım operasyonunun sürdürülebilir olması başlıca hedefimiz. Bağın içinde kurulu 500 KWA kapasiteli güneş enerjisi santralinde harcadığımız tüm elektriğin iki katını üretiyoruz.

 

5--Urla Bağcılık Genel Koordinatörü Kerem Kumbasar, 15 Âğustos'ta başlayan bağ bozumunun bu aym sonuna kadar süreceğini belirtiyor.

 

5.1--Urla ve çevresindeki bağların % 80'inin içinde bir bağ oteli bulunduğunu, bulunmayanların da hemen yakınında mutlaka özel konseptli butik otellerin konumlandığını kaydeden Kumbasar, bu yıl yeni açılan bağ işletmeleri olduğunu açıklayarak bunların isimlerini şöyle sıralıyor: İkidenizarası, Hus, Perdix, Çakır ve Teruar.

 

6--Manisa'nın Kula ilçesindeki Yanık Ülke Bağları'nda da bağ bozumu 20 Ekim'e kadar devam ediyor. Anemon Otelleriyle tanınan Akçura ailesinin sahibi olduğu Kozmik İnşaat ve Turizm Şirketi'ne ait bağların içinde bir de otel var, ismi Villa Estet Bağ Oteli. Zirvede, bağların tamamına hakim konumu ile 16 odalı bir bağ oteli olan Villa Estet’in Müdürü Yunus Kılınç, 2 bin dönüm arazi üzerine kurulu bağlarında bir satış dükkanı, tadım merkezi ve restoran bulunduğunu söylüyor.

 

7--Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin doğduğu topraklar olan Elazığ'da da bir bağ oteli var; Eskibağlar Bağcılık'm sahibi Fırat Aral'ın açtığı bu tesis, Eskibağlar Butik Otel. Sivrice ilçesinde bir köyde yer alan, 50 dönüm üzerine 13 odadan oluşan otelin manzarası uçsuz bucaksız

 

8--Üzüm çok güçlü bir antioksidan:

 

8.1--Başta K, C, A ve B vitamini ile potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum olmak üzere vitamin-minerallerden oldukça zengin bir meyve olan üzümün en önemli özelliği çok güçlü bir antioksidan olması.

 

8.2--Üzüm içeriğindeki resveratrol ile antosiyanin gibi antioksidanlarla vücudumuzdaki hücreleri yeniliyor ve bu sayede başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın gelişme riskini azaltıyor, cildin erken yaşlanmasını da önlüyor.

8.3--Üzümün antioksidanları en çok kabuğu ve çekirdeğinde. Bu nedenle üzüm yerken çekirdeklerini çıkarmayın, kabuğunu soymayın. Bir küçük boy kase üzüm 100 kalori ve 25 gram karbonhidrat içeriyor.

 

8.4--Günde bir küçük boy kase tüketmek, üzümün şifasından faydalanmak için yeterli. Özellikle içeriğindeki C vitamini ve polifenollerden zengin antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Böylece başta Covid-19 olmak üzere vücudun enfeksiyonlara karşı olan direncini arttırıyor

 

Kaynak:Para Dergisi-19-25.09.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 211

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.