MAKALELER / Köpeğinizin Daha Uzun Ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürmesi İçin Öneriler





Köpeğinizin Daha Uzun Ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürmesi İçin Öneriler:

 

1--Köpeklerin ömrü genellikle 10-14 yıl arasındadır ve insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ilerleyen yaşla birlikte kansere yatkınlık görülür.

 

2--İnsanların daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmak için yapabileceği birçok şeyin köpekler için de işe yarayabileceği belirtiliyor.

 

3--Uzun ömürle bağlantılı etkenlerden en çok öne çıkanlardan biri sağlıklı vücut ağırlığının korunmasıdır. Köpeğinizin fazla kilo taşımamasını sağlamak ve kalori alımını dikkatli bir şekilde yönetmek önemlidir.

 

4--Sağlıklı vücut ağırlığını korumak için köpeğiniz büyüdükçe veya ne kadar hareketli olduğuna bağlı olarak mama türünü veya miktarını değiştirmeniz gerekebilir

 

5--Genel olarak iyi beslenme sağlıklı bir yaşlanma süreciyle ilişkilendirilebilir.

beslenme her köpeğe göre değişir, ancak güvenli, lezzetli ve köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlayan vede en önemlisi sevdiği mamaları tercih ettiğinizden emin olun.

 

6.1--Ayrıca yediğiniz gıdalardan parmak ucu ile azıcık verebilirsiniz.Et türü gıdalarda biraz daha fazla verebilirsiniz.Çitlediğiniz çekirdekten sadece1 tane onun gönlü olsun diye verebilirsiniz.Azıcık kızarmış ekmek ucu-rahatsız etmeyecek meyve vs azıcık verebilirsiniz tabiki veteriner hekiminizin verdiği izin kadar.

 

6.2—Hazır Yaş mamadan da az verebilirsiniz.midesi bozulduğunda az yoğurtlu pirinç lapası verebilirsiniz.Su kabını ve mama kabını temiz tutmalı-ara sıra temiz peçete ile veye sıvı sabunlu peçete ile silip-durulayıp-peçete ile kurulayabilirsiniz.

 

6--Fiziksel aktivite, köpeğinizin vücut ağırlığını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca yaşlanmanın etkilerini de yavaşlatabilir.

 

6.1--Araştırmalar, “mutlu” köpek gezdirmenin hem mutlu köpekler hem de mutlu insanlar demek olduğunu gösteriyor.Mümkünse köpeğinizi her koklamasında itiştirip çekiştirerek değil onun koklamasına izin vererek sabah akşam kakasını(özellikle sabah) yaptırarak-gezen diğer köpeklere havlamasına izin vererek gezdirmek oldukça önemli.

 

7--Yaşlanma sadece fiziksel bir süreç olmadığından köpeğinizin zihnini aktif tutmak da yararlıdır. Yeni oyunlar öğreterek köpeğinizin beynini ve vücudunu daha genç tutabilirsiniz.Işıklı toplam-muzlar ona heyecan katar.Ara sıra onunla kucağınıza alıp zazar vermeden boğuşabilir kızdırabilirsiniz.

 

8--Pek çok evcil hayvan gibi, köpekler de sahipleriyle bir duygusal bağ kurar. Sahipleri için de köpekleri genellikle ailenin parçasıdır. Köpeğinizle aranızdaki duygusal bağın istikrarlı bir yapıya sahip olması mutlu ve karşılıklı olarak yararlı bir ilişkinin kurulup devam ettirilmesine katkı sunabilir.

 

9--Köpeğinizle oyun oynamak da dahil olmak üzere pozitif, eğlenceli vakit geçirmek aranızdaki duygusal bağı güçlendirmenizi sağlar.

 

10--Düzenli tam donanımlı veteriner kliniğinde veteriner kontrolleri, muhtemel sağlık sorunlarının tedavi edilebilir bir aşamada tespit edilmesine yardımcı olacaktır

 

Kaynak: HBT Sayı 285- 9 Eylül 2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 168

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.