MAKALELER / Doğalgaz Depolama Tesisleri Arz Güvenliği İçin Önemli






Doğalgaz Depolama Tesisleri Arz Güvenliği İçin Önemli:


1--Tuzgölü altında inşa edilen 12 kuyuda toplam 1 milyar 200 milyon metreküp gaz depolanacak. Bu yıllık gaz tüketimimizin % 2.5’u büyüklüğünde gaz demektir.


1.1--Şimdilik 6 kuyuya gaz basılacak. Tesis 2020 yılında tam kapasite ile kullanıma açılacak.


1.2--Bizim bir başka gaz depolama tesisimiz ise Marmara Ereğlisi’nde 2007 yılında işletmeye açılan yer altı depolama tesisinde 2 milyar 700 milyon metreküp gaz depolanıyor. Bu da yıllık gaz tüketi-mimizin % 5.5’u büyüklüğünde gaz demektir.


2--Gazı büyük miktarda depolamanın tek yolu yeraltında depolamak. Marmara Ereğlisi’nde 1988 yılından sonra deniz altında doğalgaz aramaları için kuyular açıldı. Değişik tarihlerde açılan, 1.200-1.500 metre derinlikteki 11 kuyu şimdilerde gaz depolamadakullanılıyor.


2.1--Tuzgölü’ne yaklaşık 40 km. uzaklıkta Sultanhisarı beldesinde yerin 1.400-1600 metre derinliğindeki tuz yataklarına su basıldı. Su ile eritilen tuzların boşalttığı mağaralar, gaz deposu haline getirildi.


2.2--Yeraltında gaz basmak, sonra bu gazı yeryüzüne çıkararak temiz-lemek, kullanılabilir halde ana şe-bekeye basmak özel teknoloji istiyor. Tuzgölü Projesi’ni bir Çinli firma gerçekleştiriyor. Proje için 700 milyon dolar harcandı.


3--Doğalgaz depolama tesisleri, ülke genelinde doğalgaz talebini kesintisiz temin etmek için önemli.


3.1--Boru ile getirilen gazlarda kısıntı olduğunda gaz kullanan tesisler duruyor. Daha önceleri olduğu gibi bu kışta, İran, kış şartları nedeniyle doğalgaz sevkiyatını yarıya indirince, doğalgaz kullanan santrallerde ve sanayi tesislerinde üretim kesintiye uğradı.Depolama tesisleri arz güvenliği sağlıyor.


4--Yılda 50 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Gazın % 80’i boru ile geliyor. % 20’sini sıvı olarak getirerek gazlaştırıyoruz.


4.1--50 milyar metreküp gazın % 40’ını elektrik üretmede, % 30’unu sanayide, % 25’ini konutlarda kullanıyoruz.


4.1--Günde 140-150 milyon metreküp, ayda4.200-4.500 milyon metreküp gaz tüketimimiz var.


5--Tuzgölü depolama tesisinin yarısı devreye girdiğinden, şimdilik 550 milyon metreküp gaz depolanabilecek. İhtiyaç halinde günde 40 milyon metreküp gaz verme gücü olacak.


5.1--Elektrik üretimi için doğalgaz kullanımı teşvik edilmiyor ama, sanayinin ve konutların gaz ihtiyacı giderek artıyor.


5.2--Yeni boru hatlarıyla gaz arzı artırılıyor.


5.3--Sıvı gazı, gaza dönüştürme tesislerinin kapasitesi artırılıyor ama, gaz depolama tesisleri gene de önemli. Depolama tesisleri arz ve talebi dengeliyor.


6--Türkiye’nin ulusal sisteme verebileceği günlük doğalgaz kapasitesinin 5 yıllık orta vadede 400 milyon metreküpe ulaşması planlanırken, bu dönemde Tuz Gölü depolama tesisi ve LNG terminallerindeki kapasite genişletme çalışmaları ile ikinci yüzer LNG santralinin devreye alınması artan doğalgaz talebine karşı garanti sağlayacak.


6.1--Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projeksiyonlarına göre, Türkiye’nin mevcut durumda ulusal şebekesine geçen yıl sonu İzmir Aliağa’da devreye giren yüzer LNG gemisi (FSRU) ile 223 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor. Söz konusu miktarın, gelecek 5 yıllık dönemde yapılacak yeni çalışmalarla toplamda günlük 400 milyon metreküpe kadar çıkarılması hedefleniyor. İlk etapta, BOTAŞ'a ait ikinci bir yüzer LNG gemisi bu yıl sonuna kadar devreye alınarak, sisteme günlük 20 milyon metreküp ek doğalgaz vermesi sağlanacak.


6.2--İkinci FSRU Tarsus veya Saros'a.Söz konusu gemi, Akdeniz’de Tarsus veya Trakya bölgesindeki Saros limanlarından birine yanaştırılarak, ulusal şebeke sistemine gaz basılacak. Öte yandan, İzmir Aliağa’da Egegaz LNG terminalinin günlük gaz basma kapasitesi de bu yıl 24 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarılacak.


6.3--BOTAŞ’a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nin mevcut durumda günlük 22 milyon metreküp seviyesinde olan kapasitesi ise önümüzdeki 1 yıl içinde 27 milyon metreküpe yükseltilecek.


6.4--Halen doğalgaz depolama kapasitesiyle sisteme günlük 25 milyon metreküp seviyesinde gaz sağlayabilen Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin de kapasitesi 2020 itibarıyla günde 75 milyon metreküpe kadar çıkarılacak.


6.5--Açılışı yapılan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ise ilk etapta 550 milyon metreküplük kapasiteye sahip olacak.


6.6--Türkiye’nin günlük gaz tüketiminin 2022’de 300 milyon metreküp seviyesinde olacağı hesaplanıyor.


Kaynak:Olayların İçinden-Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 224

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.