MAKALELER / Plastik-Nano Plastiklerin Denizaltı Yaşamına Etkisi





Plastik-Nano Plastiklerin Denizaltı Yaşamına Etkisi:

1--ABD'deki South Carolina Üniversitesi'nden bilim adamları saf, tek-duvarlı, karbon nano tüplerin, nehirlerin denizle birleştiği bölgelerde yaşayan küçük kabuklu deniz canlılarına zarar vermediğini ortaya çıkarttı. Ancak aynı bilim ekibi nano tüp üretim sürecinde oluşan yarı ürünlerin organizmalar üzerinde toksik etki yarattığını keşfetti.

2--Nehirlerin denizle birleştiği alanlarda yaşayan Amphiascus tenuiremis denilen küçük kabuklu deniz yaratıkları ve küçük solucanlar deniz dibi yiyecek ağının temelini oluştururlar.

3--Chandler, "Tenuiremis'ler sayıca böceklerden bile fazladır. Bunlar balıkların, karideslerin ve yengeçlerin en temel gıdasıdır. Ayrıca karbon ve küresel iklim konusunda önemli etkileri olan diğer elementlerin de çevrimine ve deniz ekosisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar" diyor.

3.1--Bu organizmalar denizlere dökülen saf, tek duvarlı nano tüplere maruz kalınca, nano tüpleri midelerine indirir; bunları 2-5 mikron boyutlarında granüller olarak birleştirir ve dışkı topakları olarak vücudundan atar. Bu sürecin organizmaya zarar vermediği görülüyor.

3.2--Ancak aynı organizma nano tüp üretiminin yan ürünleri olan nano karbon parçacıklarımın "floresan" kesimine maruz kalınca durum değişiyor. Bu malzeme 0.5-1.6 ppm yoğunluğuna ulaştığı zaman organizmada gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor. Ve 10 ppm'de organizmaların yalnızca % 4'ü yetişkin olabilme şansına kavuşuyor.

3.3—Karbon nanotüpler denizaltı yaşamanı- Tenuiremis sadece %4 ü yetişkin olma şansına neden olabiliyorsa,aynı zamanda denizlere karşın ve zaman için nano parçacık haline gelen plastiklerde aynı etkiye neden olabilir.Kısaca deniz altı yaşamı denizlere karışan plastikler yüzünden ciddi tehlike altında olabilir.

Kaynak:CBT-1035/1-19.01.2007




Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.