MAKALELER / Dip Sos-Çiğ Yiyeceğin Sağlığa Faydası







Dip Sos-Çiğ Yiyeceğin Sağlığa Faydası:

1—Dip Sos:

1.1--Kimyonlu avokado yoğurt dip

Malzemeler

1 kase yağsız yoğurt 

1 orta boy kıyılmış kırmızı sogan

isteğe göre birkac acı sivri biber

1 corba kaşığı limon suyu

1 çimdik tuz

3 adet soyulmuş, dilimlenmiş avokado

1 diş sarmısak

Hazırlanmış Malzemeler blendera koyulur. Sos haline gelinceye kadar blenderdan gecirilir.


2--Domates dip:

Hazırlanışı:        

4 adet domates

4 adet yeşil  sivri biber                

1 adet küçük boy  kırmızı soğan

1 corba kaşığı bal

1 corba kaşığı limon  suyu      

Yarım çay bardagi  elma sirkesi        

10 yaprak taze kişniş

Toz kırmızı biber 

Hazırlanışı:

Domatesleri zar iriliğinde doğrayın. Sogan ve biberleri ise minik minik kıyın. Malzemeleri    domatesleri ezmeyecek şekilde harmanlayın.Taze kişnişi katın. Taze kişniş bulunamazsa,      10 yaprak ince kıyılmış maydanoz ve yarım    tatlı kaşığı kişniş tohumu tozu da katılabilir.       


3-- Çiğ Yiyeceğin Sağlığa Faydası


1--Kendi orijinal halini koruyup, herhangi bir şekilde ateş üstüne koyulmamış besinler canlı besinler. Meyvalar, tohumlar, baklagiller vs.


2--Çig yiyecekler ısı ile karşılaşır karşılaşmaz içindeki pek cok faydalı besin maddeleri (vitaminler, mineraller, antioksidan, proteinler) yok olmaya başlıyor.


2.1--B ve C vitaminleri çok nazik ve sıcağa ve ışığa karşı çok hassaslar. Elmaya bıçak değdiği anda C vitamini kırılmaya başlıyor.


3--Araştırmacı bilim adamlarının önerisi: çig besin tüketmek.


3.1--Bu konuda uzman Leslie Kenton'a gore diyet bicimini değiştirmek ve % 50 veya % 75 oranında çiğ yiyecek eklemek genel sağlık durumunuzu roket hızıyla düzeltmekle kalmıyor, aynı zamanda cok kolay kilo vermeye neden oluyor.Bunun sebebi, tüketilen sebzelerin cok düşük kalorili olmaları.


3.2--Kısa bir süre önce Almanya'da yapilan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre bol miktarda çiğ sebze genel beslenme bilançomuza eklendiginde göğüs kanseri olasılığı dikkate değer şekilde azalıyor.


3.3--ABD'li araştırmacılar 'Dahili Tıp Arşivleri dergisinde çig sebze tüketiminin artmasıyla azalan osteoporoz riskine dikkati çekiyorlar


4--Besinleri çig çig yemeye özen gösterin ve iyi çiğneyin ki enzimler aktif hale gelsin. Bu diyete meyva, avokado, brokoli, havuç ve mantarla baslayabilirsiniz. Meyvalardan muz, elma ve ananas ttiketerek çok çeşitli enzimleri almanız mümkün.Meyvalara mutlaka sebzeleri ekleyin. Mantar da enzim çeşidi açısından çok zengin.


5--Besin maddesinin tazeliği enzim ve vitaminlerin tazeliğine eşit. Sebze ve meyvalan kendi yetişme mevsimlerinde tüketmek akıllıca olan mevsim dışı turfanda yapılan besinler uzun sure orada burada bekliyor ve doğal olarak içlerindeki vitamin ve enzimler daha az yarar sağlar hale geliyor.


6--Sebzeleri çiğ yemekten hoşlanmıyorsanız Amerikalılar'ın her türlü sofralarında bol ve çeşit çeşit bulunan bir yemek türü olan 'dip'lerden hosunuza gidecek birini yapmak.Bir çeşit sos olan 'dip'i domatesten, koyu ki yogurttan veya humustan yapabilirsiniz.


7—Ülke kültürümüzde yöresel olarak ezme vs türü çok çeşitli dip soslar bulunmakta.Bu sosları damak tadınıza göre diğer ülke dip soslarınıda alacak şekilde genişletmek uygun olabilir.Özellikle bu soslara ağırlık vermek uygun olabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.