MAKALELER / Doğal Havalandırma Destekli Konvansiyonel Havalandırma Sistemi Daha Verimli






Doğal Havalandırma Destekli Konvansiyonel Havalandırma Sistemi Daha Verimli:


1--Dogal havalandırmali binalarda havalandırma ve soğutma konvansiyonel mekanik HVAC sistemlerine entegre edilebilir. Böyle bir hibrid sistem enerji tasarrufuna imkan verdiği gibi iç hava kalitesini de artırmaktadır.


2—Kaynak çalışmada İstanbul'da örnek alınan bir ofis binasında sözü edilen hibrid HVAC sistemi dizayn edilmiştir. Bu sistemin performansmi simüle etmek üzere de bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program kullanılmak suretiyle tipik bir yıl için hibrid sistemin performansi hesaplanmiştır. Hesap sonuçlarına göre böyle bir sistemle konfor düzeyi butun bir yıl istenilen düzeyde tutulabilir ve aym zamanda iç hava kalitesi artırılabilir.


2.1--Böyle bir hibrid sistemde mekanik havalandırma ve soğutma cihazları, konvansiyonel mekanik sistemlere gore daha az süreler çalışacaklardir. Mekanik havalandırma cihazları çalışma sürelerinden %38 tasarruf etmek mümkündür.


2.2--Mekanik soğutma cihazları çalışma sürelerindeki tasarruf oranı %47 degerlerine ulaşmaktadır.


2.3--Soğutma enerjisinden ise miktar olarak yıllık tasarruf oranı yıllık %39 mertebelerindedir.


3—Konvansiyonel havalandırmaya destek olarak doğal havalandırma desteği çatıya açılan motorlu açılabilir pencereler ile gece ve beli saatlerde yapılan havalandırma ile sağlanabilir.


Kaynak:Tesisat Mühendisliği Dergisi, Sayı 96, 2006





Makalenin İzlenme Sayısı : 225

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.