MAKALELER / Kavşak-Kavşaklara Tam Adaptif Kavşak Sistemi Kurmak Önemli






Kavşak-Kavşaklara Tam Adaptif Kavşak Sistemi Kurmak Önemli:


1—Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin iki yıldır üzerinde çalıştığı Akıllı kavsak sistemi ve Trafik Kontrol Merkezi ile Trafik Akışının iyileştirilmesi projesi hayata geçirildi.


2--Konuyla ilgili basın toplantısında açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, su anda 17 kavsakta kurulan 27 kamerayla trafik kontrolu saglayan projeyi, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile ortak yürüttüklerini aktardi.


2.1--Çevre yoluna yapılan üst geçit, tel örgüler, kameraların tek başına trafik meselesine çözüm getirmedigini belirten Büyükerşen, projemiz şehir merkezindeki trafigi rahatlatacak" dedi.


3--Bütün kavşaklar birbirinden haberdar olacak.Akıllı kavsak sistemlerini şuan icin pilot olarak uygulamaya gecirdiklerini ancak bu sistemin tam olarak devreye alınabilmesi için minimum 6 ay ile 1 yıl arasında bir sürece ihtiyac oldugunu ifade edildi.


3.1--Eskişehir'deki bu trafik kontrol merkezi ve akıllı tam adaptif akıllı kavsak sistemi, networke bagli olarak kurulumu gercekleştirilen tek sistem.Sistemin network altyapılı olması, bütün kavşakların birbirinden haberdar olarak çalışmasını sağlamaktadir ve bu haberleri trafik kontrol merke-zine gondermektedir. Ikinci bir özellik ise tam adaptif olmalarıdır.


3.2--Kavşaklarda, Türkiye'de kurulmuş ya da denenmekte olan akıllı kavşak sistemlerinde tam adaptiflik özelliği yoktur. Bu özellik, mesela bir kavşaktaki geçiste ani olarak bir sebepten dolayı trafik sıkışıklığı oluşması durumunda bir sonraki trafik ışığı çevrimini beklemeksizin anında kavsak karar vererek kırmızı ışık süresini azaltarak; yeşil ışığa dönüştürebilmektedir. Böylece araçların trafikte bekleme süreleri azalır. Yakıt tüketim değerleri azalmaktadır."


3.3--17 kavşakta kurulan akıllı kavşak sistemiyle kavşaklar 24 saat boyunca sürekli balıkgözü denilen gelişmis kameralarla izlenecek. Bütün bilgiler veri depolama alanlarında depolanacak. Merkezden bağımsız olarak kavşaklara herhangi bir çalışan gittiğinde bütün kavşaklara müdahale etme olanağı olacak.





Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.