MAKALELER / Tohum Islahında Arge-1





Tohum Islahında Arge-1:

 

1—Anlatı:Bir firmanın ilgi yetkilisi: 1997 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda doğal türleri keşfederek patlıcan ağacı ve domates ağacı fidesi üretimine başladık.

 

1.1--Islah çalışmalarında kullanmak üzere ,bazı bitkiler için Kenya ya dahil gittik.

 

2—Toros dağlarında ……familyasına ait doğal bitkiler bulduk.Ortaklarımında Ziraat Mühendisi olması nedeniyle bulduğumuz doğal patlıcanı ıslah çalışmalarına başladık.

 

3—Bu çalışmalar sonucunda aynı familyaya ait olan domates ve patlıcan türleri ile yüksek miktarda uyuşan çok yıllık bitkiler saptadık.

 

4—Ayrıca elde ettiğimiz bu türlerde yaptığımız testler ve uygulamalar sonucundaNematod,Fusarium, Verticillium vs gibi hastalık ve zararlılarına yüksek oranda dayanıklı olduklarını da gördük.

 

5—Örtü altı sebzeciliğinde en önemli sıkıntı toprak hastalıkları.Yaptığımız uzun soluklu ıslah çalışmaları sonucu elde ettiğimiz türlere,hibrit patlıcan ve domates çeşitlerinin aşılanmasıyla birlikte hastalıklara dayanıklı yüksek verimli ve çok yıllık da yetiştirilmeye uygun mükemmel bir bitki elde ettik.

 

6—F1 Hibrit Çeşitli türlerde bir dekardan 10-15 ton civarında verim alınırken,ağaçlara aşılı çeşitlerde bir dekarda 25-40 ton verim alınabilmekte.

 

7—Yukarıdaki anlatı tarımda yüksek verimin yolunun,bitki tohumlarına zorla cebri olarak yabancı genlerin eklendiği-tohumun bir gen makinesi olarak göründüğü GDO lu üretim yerine,doğanın yardımıyla ıslah çabalarına girişmek ve ağaçlara aşılı türler le yüksek verime ulaşmak olduğunu açıkça göstermektedir.Aynı zamanda GDO lu üretimin bir sonucu da tür çeşitleri hızla azalabilmesidir. Bunun anlamı ise doğal gen kaynaklarının hızla kuruması demek.

 

7.1--Öte yandan doğanın uzun yıllarda geliştirdiği çözümleri bırakıp,kavun ile kabağı GDO lu birleştirirsek,insan vücudu bunu kabak olarak mı kabul edecek,yoksa kavun olarak mı kabul edecek.Bu yiyen insanlar hastalanmasa bile , bir faydasını da herhalde görmezler.Kısaca doğadan daha iyi hoca bulunmaz.

 

7.2—Hindistan da Kamu Yönetimi, GDO lu patlıcan yerine bu tür çok yıllık patlıcan ağaçları ile verimi arttırma yoluna gidebilir.

 

8—Benzer şekilde Brezilya da soya verimini artırmak için,Brezilyalı tarım uzmanları ıslah için Afrika ya gittiler ve buldukları bazı bitki türleri ile soyada verimi katladılar.

 

9—Tarımda verimliliği arttırmak için, yerli firmalar bu alanda Avrupa da 80 ülkede vs Euro bölgesinde 300.000,dünyada da ise satışa çıkan 800.000 patentin kendileri ile ilgili olabilenlerini satın alma yoluna da gidebilirler.

 

10—Tarımda Arge Firmalarının(tohum ıslahı,ağaç ıslahı,hayvan ıslahı vs) ortaklarının,Ziraat Müh olması hatta master ve doktora dereceli olması firmada arge fikrinin oluşmasında katkı yapabilir.

 

11-Yabancı araştırmacılar ülkemizin tür çeşitliğinden yaralanmak için Karadenizi,Torosları karış karış gezerken,yerli firmaların bu işi sadece laboratuara havale etmesi herhalde doğru olmasa gerek.Doğa bir çok yeni çözümü araştırıcıların önüne sürmüştür.Yeterki gereken araştırma çabasına girişilsin.

Kaynakça:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 163

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.