MAKALELER / Seracılık





Seracılık:

 

1—Sera alanları olarak Antalya,Ege-Marmara/Yalova bölgesi,Denizli-Sarayköy,Bergama,Afyon-Sandıklı,Şanlıurfa gibi jeotermal bölgeler ön plana çıkmaya başladı.

 

1.1—Seracılıkta ilk 10 il:

Antalya………………%38(özellikle kumluca)

Mersin……………….%27

Adana……………….%20

Muğla……………….%5

Samsun……………..%4

Hatay……………….%2

Aydın………………%2

 

1.1—Diğer iller izmir,bilecik,Kocaeli dir.

 

2—Türkiye de 650 bin dekar alanda örtü altı tarım yapılmakta olup,seralardan yıllık 11 milyar TL gelir elde edilmekte.

 

3—Türkiyede bitkisel üretimin % 12 si örtü altından sağlanmakta.

 

4—Örtü altı üretimin

%51……………….Domates

%17……………….Hıyar

%12……………….Sivri biber

%6………………..Patlıcan

%4………………..Sakız Kabak

%2……………….Kavun

%2……………….Muz

%2……………….Çilek

%1……………….Dolmalık biber olarak üretilmekte.

 

5—Türkiye de iki tip sera olup,bunlar 1-Klasik seralar,topraksız tarım yapan teknolojik seralar.

 

5.1--Klasik seralarda dekar maliyeti 30-60.000 TL arasında değişmekte.Çelik konstrüksiyonlu seralar ilk kurulum maliyeti yüksek olsada 30-40 yıl kullanılabilir.Sadece dış plastik 5-6 yılda bir yenileniyor.Bu seralarda dekar başına 22 ton civarında domates elde edilebilmekte.Yatırım 4 yılda kendini amorti edebilmekte.Genelde ailere bu tip seraları tercik etmekte.

 

5.2—Teknolojik seralar tamamen sermaye gerektiren bir yapıda olup,en az 50 dekarla bu yatırıma girimesi tavsiye edilmekte.Büyük ölçekli bu seralrın m2 maliyeti 100 euro civarında.Bu seraları daha çok iş adamları tercih etmekte olup,10 milyon TL  üzeri yatırımlar yapılmakta.Bu seralarda 100 kişinin üzerinde çalışan istihdam edilebilmekte.

 

6—Antalya vs Sera sahipleri kazancın iyi olduğu düşüncesiyel narenciye bahçeleri sökülüp seraya dönüştürülmekte.

 

7—Örtü altı varlığın %58.5 seradan,%41.5 i tünellerden oluşmakta.

 

7.1—Örtü altı üretimin

 %95……………….. sebze,

%3…………………. Meyve

%2 …………………süs bitkilerinden oluşuyor.

 

8—Topraksız tarım ,normal tarıma göre 10 kat daha verimli.Butik topraksız tarım ile m2 de 60 kg domates yetişebiliyor.Ayrıca organik ve doğal yollardan ürün yetiştirme imkanı da sağlıyor.

 

8.1—Evsera nano teknolojik topraksız butik tarım sistemiyle hobi amaçlı balkona,çatıya,bahçeye,kış bahçesi kurabiliyor.Sistem elektriğini güneş ve rüzgardan karşılayabilmekte.Yağmur suyunu depolayıp kullanılabilmekte. Bitkilerin besin ihtiyacı %100 yerli ve 70 organik mineralden oluşan bitki şurupları ile karşılanmakta.

 

9—Panko Birliğin Çumra Şeker Fabrikasında üretim sürecinden gelen sıcak su kullanılarak ,ultra klima seralarda topraksız tarım için kimyasal kullanmadan  biyolojik  yöntemlerle Çatalhöyük markasıyla domates,biber,salatalık, muz, kakao, hurma,frambuaz  üretilmekte, süreç sonunda soğuyarak tekrar üretime geri dönmektedir.

 

9.2—Bu bağlamda jeotermal bölgelerde,termik santrallerin çevresinde, kojenarsyon tesisleri çevresinde bu ısılar-termik santralin atık ısısı kullanılarak topraksız tarım yapılabilir.Bunu sağlayacak yöntem termik santral işleticileri topraksız tarım firmalarına atık enerjilerini satabilir yada kendileri üretim yapabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-27.9-3.10/2015-s:10




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.