MAKALELER / Uzay Yaşamında Nörofizyolojik Değişim





Uzay Yaşamında Nörofizyolojik Değişim:

 

1--Normalde insan beyni sağlığını koruduğu sürece deterministik kaotik diferansiyel  denklem  tarafından  idare  edilir.

 

1.1—Sağlık hali   bozulduğunda   bu deterministikk kaotik yapıda

1-dissipatıf süreçler 2-random süreçler,3-peryodik karakterli süreçler oluşabilir.Bu yapılar bu deterministik kaotik yapıya karışabilir.

 

1.2--Sonuçta  şizofreni  sadece idealde peryodik karakterli yapıyı ifade eder.eğer yapı tamamen peryodik karakaterli olsa  bu  insanın  yasamaması  gerekirdi. Bu nedenle insan beyni deterministik kaosun kıyısında idare edilir anlayışı geçerlidir.ancak yaklaşım  yapabilmek  için  merkezi  sinir  sisteminin deterministik  kaotık  diferansiyel  denklemce  idare  edildiği  kabulü yapılacaktır.

 

1.3—Bu yapıya göre sistem çıkısı olan eeg den alınan sinyallerin zamana göre grafiğine göre , sağlık halinde kaos grafiği olacak ve bunu sağlayan matematik parametreler :

1--fraktal boyutu tam sayı olmayacak ve fraktal olup belli bir aralıkta- bulunacak/

 

2--lypunov ussu sıfırdan büyük olacak ve

 

3--faz uzayındaki görüntüde bir çekici etrafında dairesel olmayan yörüngede gelişigüzel hareket olacakdır.

 

1.4--İnsan beyninde tüm bilişsel-duygusal-hissel ve biyofiziksel süreçler değişik nörotransmiter aktivasyonlarca temsil ve idare edilir.ve bu süreçler sağlık halinde idealde deterministik kaotık diferansiyel denklem kabulü altında bu süreçleri icra ederler.

 

2--Nörotransmiter kokteyli belli bir ruhsal ve biyofiziksel parametreye karsı gelebilir.ve bununla ilgilidir.Örneğın stresten da jık aktıvasyon/keyif ve öfori halinden 5ht aktıvasyonu/bilişsel süreçlerden ach aktıvasyonu/heyecan süreçlerinden ad aktıvasyonunu sorumlu olması gibi.

 

3-İnsan fizyolojisi özelde dünyadaki fiziksel ve ruhsal ortama genelde ise kainattaki ruhsal ve fiziksel yapıya uygun olarak tasarlandığı ve evrildiği kabulü altında dünayada ve uzaydaki değişik fiziksel ve ruhsal parametrelerin "değişik beyin norotransmıter aktıvasyonları ile temsil edileceği ve bu  durumda dünayada-uzay yaşamında bu insan beyni nörotransmiter aktıvasyonların dünyanın-uzayın ruhsal ve fiziksel parametreleri ile değişeceği ve buna bağlı  olarak insan beynini sağlık halinde idare eden deterministik kaotık yapıya daha fazla random-dissipatıf ve peryodik süreçlerin karışabileceği düşünülebilir.

 

3.1--Burada amaç deneye dayalı olarak hangi uzay parametresi ile hangi  aktivasyonun temsil edilebileceğini  tahmin etmek ve bulmak olmalıdır.suda unutulmamalıdır da jık aktıvasyon belirli esık değeri asarsa deterministik kaotık yapı bozulabilir.

 

4--Uzayda ağırlıksız ve yalıtılmış ortamda norofızyolojık değişimi

 

4.1-uzayda baş ağrısı/kusma/bulantı/iştahsızlık durumları

 

4.2-yere dönünce yerinde duramama yanı ortostatık entolerans

 

4.3-gözde pupila çapının büyümesi

 

4.4-yalıtılmış oda deneylerinde kaygı ve sıkıntı

 

4.5-yalılıtılmış ortamda her türlü iletişimin azalması

 

4.1—Bütün bunlar uzayda dopaminerjık aktıvasyonun normal sınırlarının ötesinde yükseldiği ve buna bağlı olarak yere dönünce da jık aktıvasyonun hızla düştüğüve da jık aktıvasyona orantılı olarak 5ht aktıvasyonun uzayda da jık aktıvasyonu dengelemek için arttığı ancak gerçekte yoğun da jık aktıvasyondan dolayı bu aktıvasyonu karşılayamayacak biçimde düştüğü bu anlamda 5ht jık nöronlarda reseptör duyarlığının arttığı ve sinaptık salınımın azaldığı düşünülebilir.bu tabloya göre

 

4.1.1--Yoğun da jık aktıvasyondan dolayı

 

1-kaygı -sıkıntı 3-duygu-düşünce-biliş bozuklukları

 

4-hallüsinatif  bozukluklar  5-mistik eğilimler  6-motor hareketlenme

 

6-şizoid yapılanma 6-cinsel heyecanlanımda artış.

 

7-hazmın hızlanması ve mide ph ında değişim 8-kan ph ında değişme

 

4.1.2-düşük  5ht  aktıvasyonundan  dolayı

1-uyku problemleri 2-bazı parapsikolojık  yeteneklerde(telepati gibi) artma.

 

2-lsd kullanmış gibi algının şiddetinde anormal artma ve algı bozuklukları

 

3-sonucta yukarıdaki iki yapılanmaya bağlı olarak cözüm olarak

 

1-doğal ve  sentetik  psikotrop  diyet/ilac  kullanımı 

 

3-yöntemler geliştirmek(bunlar meditasyon/ses/ışık ve duyu üzerine el cihazları)

 

4-Yüksek radyasyona karsı antı kanserojen beslenme tarzı oluşturulmalıdır

 

5--Aydınlatmada antikanserojen ışıklar kullanılmalı.

 

6-Bütün bunlara bağlı olarak da jık aktıvasyon ile yerçekimi arasında bir fonksiyon düşünülürse k=g/goı , g=yerçekimi ivmesi ,go1=uzayda yerçekimi ivmesi olup,uzayda k=2.3 olup muhtemelen da jik aktivasyon 2.3 kat artmakta.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.