MAKALELER / Yangın Tesisatı-Yüksek Yapılarda-Yangında Malzeme Bilgisi





Yangın Tesisatı-Yüksek Yapılarda-Yangında Malzeme Bilgisi:

 

1--Malzemelerin Ergime sıcaklığı

 

Metallerde…………232-18000C

 

Camda……………..700-8000C

 

Termoplastiklerde….90-3270C

 

Seramik Malzemede 1000-14000C

 

 

2—Ahşabın ısıyla değişimleri:

 

105 °…………………orta rutubetli ahşabın ısı dayanıklılığı mevcuttur.

 

105 - 200 °C………. başlangıçta görülmeyen daha sonra görülebilen ısıl ayrışmalar gerçekleşmeye başlamaktadır.

 

200 - 225 °C………….yaşayan ağacın ayrışması (gaz oluşumu) görülmektedir.

 

225 - 260 °C…………..ağaç gazının ilk kez kısa alevlenmesi (alevlenme noktası) görülmektedir.

 

260 - 290 °C…………tam yanma gerçekleşmektedir.

 

330 - 470 °C………….ortamda bulunan ahşap gazlarının kendi halinde yanması görülmektedir

 

750 °C………………..ahşap tamamen kül halini almaktadır

 

3—Çelik Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Çelik, yapıda kullanılan diğer metaller gibi yanmaz özellikte olmasına karşın, bina yangınlarında karşılaşılan yüksek sıcaklıklara uzun süre dayanmamaktadır.

 

2--Yumuşak çeliğin dayanımında 250 °C'ye dek artış olmakla birlikte, 400 °C'de normal dayanıklılık değerine dönmektedir Sıcaklık 550 °C civarındayken yumuşak çelikte çalışma gerilimine erişmekte ancak soğutma yapılması halinde kaybedilen dayanımın çoğu tekrar kazanılabilmektedir

 

2.1--Yüksek dayanımlı çelik alaşımlar da ısıtıldıklarında benzer özellikler göstermektedirler.

 

2.2--Diğer yandan yumuşak çelikten farklı olarak ön gerilmeli betonda kullanılan soğuk işlenmiş yapı çeliğinin dayanımında 400-450 °C sıcaklıkta önemli düşüş görülmektedir.

 

3--Orijinal yumuşak çelik formuna dönüşle ilgili olarak da yine soğuk işlenmiş çelikte sorunlar oluşabilmektedir. Bu nedenle bu tür çeliklerin kullanıldığı yapılarda yangında kısa bir zaman sonunda bile kalıcı deformasyonlar görülebilmektedir.

 

4--Çeliğin strüktürel çerçeve veya cephe kaplaması olarak kullanılması durumunda yüksek termalgenleşmeler sebebiyle strüktürel bütünlük zarara uğrayabilmektedir.

 

4.1--Eğer strüktürde kullanılan çelik elemanlar yangına karşı korunmamışsa, yangının başlangıç aşamalarında deformasyonlar meydana gelmektedir. Strüktürel elemanlarda eğilme,çatlama ve çökmeler oluşmaktadır

 

4.2--Akma sınırının düşüşü çelikte 400 C dir. Mukavemet düşüşü 300 C de görülmektedir. 450 C de mukavemet müsaade edilen asgari mukavemetin altına düşmektedir. Elastiklik modülü düşüşü 400 C de %15, 600 C de %40 düşüş göstermektedir. Deformasyonun hızlı artışı taşıyıcılarda büyük şekil değişikliklerine sebep olmaktadır.

 

 

4—Beton Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Yüksek yapılarda beton malzeme çelik malzeme ile birlikte özellikle taşıyıcı sistemde kullanılmaktadır. Yüksek yapılarda geliştirilmiş özel betonlar kullanılmaktadır.

 

2--Yüksek sıcaklıklarda betonun davranışını, en çok etkileyen faktör ise matris içinde dağınık fazı oluşturan agregaların cinsi ve miktarlarıdır.

 

3--Betonu oluşturan ve karakterini etkileyen diğer bir unsur olan bileşen çimentodur.Günümüzde sıkça kullanılan çimento, portland çimentosudur.

 

3.1--Yangın sırasında betonda kullanılan portland çimentosu içindeki Ca(OH)2, sıcaklık 550 °C' de iken CaO'e (sönmemiş kirece) dönüşmektedir. Isının artmasıyla, çimento bünyesindeki hidratasyon sonucu oluşan kristal suyu uçarak molekül sistemi ve bağları değişimeuğramaktadır.

 

3.2--Sönmemiş kireç (CaO), yangın sonrası sıkılan su ile Ca(OH)2'e dönüşmektedir. Bu olaylar sırasında hacim büyümekte ve bu da çimentonun bağlayıcılık özelliğinin yok olmasına, beton içindeki sürekli fazın bozulmasına neden olmaktadır.

 

4--Normal betonda kullanılan kuvartz ve kumtaşı yerine, cüruf, perlit ve süngertaşı gibi hafif agregaların kullanılması yangına karşı betonun dayanımını daha da artırmaktadır. Yüksek fırın cüruftu çimentolarla ve alüminli çimentolarla üretilen betonlarda bu hasarlar olmayacaktır.

 

5—Hafif agregalı veya boşluklu hafif betonların sıcaklık artışlarında, yoğunluklarında çöküntülerin meydana gelmemesine rağmen, normal ağırlıktaki betonlarda 500-600°C sıcaklık dönüm noktalarından sonra yoğunluklarında önemli çöküntüler olmasıdır.

 

5.1--Yani boşluklu veya hafif agrega ile yapılmış olan hafif betonların yangına karşı dayanım gösterdiği açıkça görülmektedir. Bunun sebebi de, yoğun malzeme daha çok ısı emer ve depolar ve bu ısıyı çabuk iletirken, boşluklu malzemeler ise yoğun malzemeye oranla daha az ısı emmekte ve emdiği ısıyı tutmaktadırlar.

 

6--Yangın sırasında beton alev almaz ama sıcaklığın artmasıyla iç yapısında meydana gelen değişiklikler sonucunda basınç mukavemeti ve elastiklik modülü düşmektedir.Bunların düşmesi de mikro çatlakları artırırken boşluk oranını da artırmakta ve malzeme yumuşamaktadır. Bulunduğu taşıyıcı sistemde görevini yapamaz hale gelmektedir.

 

7--Betonun elastisite modülünde 300 °C'de %35, 600 °C'de ise %60-80 ve demir donatı mukavemetinde de 400 °C' de %50 oranda azalma olmaktadır.

 

7--Yangın sırasında ısının çok yükselmesi ile betonda parça kopmaları gözlenmektedir; bu da donatı çeliğinin ortaya çıkmasına ve ısıyla direkt temas etmesine sebep olmaktadır. Hele bir de beton içindeki donatı pas payları yeteri kadar bırakılmazsa ısınan donatı betonun patlamasına yol açmaktadır.

 

7.1—Betonarme donatının taşıyıcı kısımlarda yüzeyden 6 cm, taşıyıcı olmayan yerlerde ise en az 3 cm betona gömülü olması istenmektedir

 

5—Plastik Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Yüksek yapılarda plastik esaslı malzeme kullanımı dekorasyon, kaplama, yalıtım ve bitiş ağırlıklıdır.

2--Bazı plastik malzemelerin çok kolay alev alması, yandıkları zaman söndürülmelerinin portatif söndürücülerin müdahalesiyle çok zor olması, çok zehirli ve kesif yanma gazları çıkarmaları nedeniyle kullanıldıkları mekanlarda çıplak ateş kullanımı sakıncalıdır.

 

3--Tablo 1 Yangına davranışlarına göre plastik malzemelerin sınıflandırılması

 

Çok kolay yanar…………..Polietilen, polipropilen, kauçuk, polistiren, poliester, poliester vinilik,asetat, propionat,,bütirat, astobütirat, etil selüloz, anilin formol reçine,vs...

 

Orta derecede yanar……….Bakalit, fenolformol reçine, üre formol, füran reçinesi, polikarbonatlar,epoksi reçineleri, poliasetatlar, klorlu poliesterler, poliamidler, (nylon,rilsan) bazı vinilik klorürler, vs..

 

Zor yanar……………….Melamin formol, jelatin formol, triallil siyanürat, polietilen teraftalat,klorlu kauçuk, dialil ftalat, polivinil klorür, diklorostiren,

 

Alev almaz………..Plastifiye edilmemiş poliklorür vinil, sürklore vinil poliklorür,polimonokloro etilen, politetraflüoro etilen, silikon reçineleri,

 

4--Belirli plastikler, mesela polietilen yanma esnasında o kadar yumuşar ki, yanan parçaların damlaması ile yangının 5 m. mesafeye kadar aniden yayılması mümkündür.

 

5--Karbonca zengin plastikler kuvvetli isleri ile büyük hacimlerde yangınla mücadeleyi güçleştirici ve paniklere sebebiyet verebilen yoğun bir tabaka oluşturmaktadırlar.

 

6--Yağlı is, itfaiyecinin maskeleri ve gözlüklerini örter ve maske teneffüs koruyucu filtresini tıkayarak kullanılmaz hale getirmektedir. Diğer yandan plastiklerin yanmasıyla zehirleyici gazlar oluşturmaktadır.

 

7--Bitümlü yapı malzemeleri de organik esaslı olmaları sebebi ile yanıcıdırlar ve bu tür malzemelerin çok düşük ısı derecelerinde (120C0 -200C0) alev alma özelliği vardır.Bu nedenle bazı hallerde yangına sebebiyet verebilecek bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır

 

6--Alçı Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Yüksek yapılarda alçı malzeme bölücü, tavan kaplaması, düzeltme ve yangın yalıtımı için yaygın olarak kullanılmaktadır.

2--Alçı bünyesinde % 20 civarında kimyasal olarak bağlanmış kristal suyu içermektedir. Bu su kuvvetli ısı etkisinde, 42 °C sıcaklıktan itibaren açığa çıkmakta,kristal yapı değişmektedir.

 

2.1--Isının daha da artması halinde yani yangın etkisinde açığa çıkan su buharlaşma noktasına kadar ısınmakta ve buhar haline dönüşmektedir. Suyun buharlaşması için büyük miktarda enerji harcandığı için o bölgede sıcaklık 100 °C'nin üstüne daha zor çıkmaktadır.

 

2.2--Yangın sonrası sıcaklığın 215 C -380 C'ye ulaştığı kısımlar hızla yarım-hidrat haline geri dönmektedir. Bu yarım-hidrat kristalizasyon suyunu çok yavaş geri almakta ve bihidrat meydana gelmektedir. Ancak tepkime çok uzun sürdüğü için sıva veya harç ilk yapıldığı andaki gücünü yeniden bulamamaktadır.

 

2.3--Sıcaklığı 380 C'yi geçen kısımlar tekrar hidratasyon suyunu geri alamazlar, bu tür alçıya ölü alçı denmektedir.

 

7--Cam ve Emaye Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--İnşaat camı 500-600 C°de yumuşamakta ve 900-1000 C°de kıvamlı bir kütle halini almaktadır. Pencere camları ekseri yangınlarda sıkışma gerilmeleri sebebiyle büyük patlamalara uğramaktadır.

 

2--Yangında en uygun davranışı cam çubuk göstermektedir.Cam köpüğü 600 C°ye kadar dayanmalıdır. Emaye kaplamalar yangınlarda ağ gibi çatlamalar göstermekte veya yüzeyden atmaktadırlar. Buna emayelenmiş malzemenin davranışı da etki etmektedir.

 

8--Pişmiş Toprak Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Seramik malzemeler yüksek sıcaklıklarda sinterleşme ile mukavemet

kazanmaktadırlar. Zaten bu özellikleri sebebi ile binlerce yıldan beri ateşe maruz yerlerde kullanılmışlar ve sanayide yüksek ısı teknolojisinin gerçekleşmesine imkan vermişlerdir.

 

2--Seramik yapı malzemelerinde yangın tahribatı sadece,bünyede doğan gerilmeler sebebi ile olmaktadır.

 

3--Tabii taş duvarlara veya taş kaplamalara nazaran tuğla duvarlarda kabuksal atmalar görülmektedir. Sıkışma gerilmelerinde bilhassa seramik kaplama plaklar ve künkler hassastırlar.

4--Tuğlalar, üretimleri aşamasında yüksek ısılara maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle yangına maruz kalmış bir tuğla duvarda renk değişikliği veya dayanım kayıpları beklenmemelidir.

 

5--Yangına maruz kalmış bir tuğla duvarda “sinterleşme”ye rastlanır

ise yangın esnasında oluşan çevre sıcaklığının 1200 °C’den daha düşük olmadığı düşünülebilir. Yangına ve dolayısıyla yüksek ısılara maruz kalmış tuğla duvarlarda özellikle bağlayıcı unsur olan harçların özelliklerinin kaybolup kaybolmadığı incelenmelidir.

 

9--Taş Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Yangın ile oluşan yüksek ısılara maruz kalan taşların dış yüzeylerinde ani hacim genleşmesi oluşmaktadır. Yüksek ısı, taşın iç bölgelerine aynı hızda ulaşamaz ve bu nedenle taşın iç bölgeleri dış yüzeye göre daha soğuk kalmaktadır.

 

1.1--Böylece taş malzemenin direncini aşan iç gerilmeler oluşmaktadır. Bu aşamayı takip eden dönemde ise plak ve parça şeklinde kopmalar görülmeye başlamaktadır (kapak atma). Yangın söndürülmesi sırasında su kullanımı, ısı ile birlikte taş malzeme üzerinde olumsuz etki yapmaktadır

 

2--Kesme taşlarda, yangın esnasında kabukvari atmalar görülmektedir. Buna sebep sıcaklık ve sıkışma gerilmeleridir

 

10--Alüminyum Malzemenin Isıyla Değişimi:

 

1--Yüksek yapılarda özellikle cephe sistemlerinde kullanılan alüminyumun yangın karşısında gösterdiği davranış önemlidir.

 

2--Alüminyum 100-150 C de mukavemetini kaybetmektedir. Çekme mukavemeti ilk 250 C de ilk mukavemetinin ½ sine 400 C de 1/20 sine inmektedir.

 

3—Alüminyum yangın karşısında çok zayıf bir yapı malzemesidir. 600 C de erimektedir.

 

11--Yapı Malzemelerinin Yanıcılık Sınıfları

A……………yanmaz

A1…………..hiç yanmaz….kum,çakıl,çimento,tuğla,cam

A2………….zor yanıcı

B……………yanıcı

 

B1…………..zor alevlenici….alçı karton levha,PVC-PP boru vs,ahşap parke

B2………….normal alevlenici

B3………….kolay alevlenici

 

12—Tablolar:

 

12.1--Konutlardaki bazı eşyaların kalorifık gücü

Ahşap yatak…………1600 mj

Elbise dolabı…………1680 mj

Masa-8 kişi…………..600 mj

Kütüphane…………..840 mj

Üst dolap…………….350 mj/m

Büfe………………….1200 mj

Piyano………………..2800 mj

Televizyon…………..150 mj

Çalışma masası………1200 mj

 

12.2-Tablo2: Bazı maddelerin kalorifık gücü

Benzin………………10 mcal/kg

Bütan………………..11 mcal/kg

Kauçuk……………...10 mcal/kg

Akümlatör…………..10 mcal/kg

Tutkal……………….9 mcal/kg

Aseton……………….7 mcal/kg

Odun kömürü………..7 mcal/kg

Poliamid…………….7 mcal/kg

Poliüretan……………6 mcal/kg

Propan gazı………….6 mcal/kg

Araba lastiği…………6 mcal/kg

PVC…………………5 mcal/kg

Deri…………………5 mcal/kg

Kağıt………………..4 mcal/kg

 

12.3—Tablo-3: Dünyada konutlarda ortalama yangın yükü

Yatak odası…………407 mj/m2

Oturma salonu……...317 mj/m2

Yemek odası………..277 mj/m2

Mutfak…………….. 98 mj/m2

Koridor……………. 81 mj/m2

 

12.44—Tablo-4- Yangın yükünün mekan sıcaklığına etkisi

250 mj/m2……………….420 C

335 mj/m2……………….550 C

420 mj/m2……………….730 C

500 mj/m2……………….920 C

670 mj/m2……………….985 C

1000 mj/m2……………1130 C

 

13--Yanma Hızı (Kalorifik Debi) etki dene parametreler:

1--Yangın Yükü Etkisi

2--Yerleştirmenin Etkisi

3--Hava ile Beslemenin Etkisi

4--Bir Maddenin Fiziki Halinin Etkisi

 

14--Yangın Güvenlik Prensipleri:

1--Önleme

2—Haberleşme

3—Sınırlama

4—Söndürme

 

15—Çelik Yapıları Yangından Koruma Uygulamaları:

 

15.1--Minimum Kalınlıkta Beton Korumalı I Kesit Verileri

Yangın Dayanımı…..60 dak….90 dak…..120 dak….180 dak….240 dak.

Min. Kalınlık(mm)….25……...….30……..........40….....…….50………....60

 

15.2--Püskürtme sıvalarla Koruma:

 

1--Çelik taşıyıcı sistem elemanlarının çıplak yüzeylerine tabancalarla, makineden gelen basınçlı sıvanın püskürtülme işlemi diğer çevreyi sarma yöntemlerinden biridir.

 

2--Koruma katmanı olarak uygulanan püskürtme sıvanın vermikülit, cüruf ve mineral liflerden oluşan üç çeşidi vardır.

 

3--Yapı elemanına koruma katmanını 10mm-60mm arasında uygulanmasıyla 2 ile 4 saat arasında yangın direnim düzeyi elde edilebilir.

 

3.1—Yangın direnim düzeyinin 4 saat olması için uygulanması gerekli koruma katmanı 40 mm İle 60 mm arasındadır ve koruma katmanın kalınlığı arttığı için güvenlik açısından ince tel veya başka malzemeden hasır elemanın üzerine serilerek koruma uygulaması gerçekleştirilmelidir.

 

15.3--Levhalarla Koruma

 

1--Çelik yapı elemanlarının yangın direnimi arttırmada kullanılan yöntemlerden bir diğeri levhalar ile elemanın çevresinin sarılmasıdır. Uygulama temiz bitmiş yüzeyler sağlanabilme ve kuru metotlarla gerçekleştirilebilme gibi avantajlara sahiptir.

 

2—Yapı elemanlarından istenilen yangın direnim düzeyine göre levhalar bir veya daha fazla tabaka olarak uygulanabilirler. Levhalarla çevrelemenin kolonlarda, kirişlerde ve kafes kirişlerde uygulama olanağı vardır. Levhalar malzemelerinin özellik ve uygulamadaki yöntemlerine göre çeşitli tipleri vardır.

 

3--Korumada kullanılan levhalar alçı, vermikülit, kalsiyum silikat ve mineral lif gibi inorganik malzemelerden üretilebilirler.

 

4.1--Alçı levha: Alçının yapısındaki serbest su 100 0C civarında açığa çıkar ve

sıcaklık artıkça kristal suyunu da kaybeder. Ortamdaki ısının suyun buharlaşma ve alçıdan ayrışmasında yitirileceği için yapı elemanına etkiyen sıcaklıkta azalma olur.Alçı, inorganik ve yanmayan (Al sınıfı) malzemedir.

 

4.2--Mineral lifli levha: Bu levhaların ısısal iletimlerinin düşük olmasından dolayı çelik yapı elemanlarının korumasında kullanılırlar (taşyünü gibi).

 

4.3--Vermikülit levha: Vermikülit, 1350 0C ye kadar yapısını koruyabilir ve ısısal iletimi düşük bir malzemedir. Bu özelliklerinden dolayı yangın korumada kullanılacak malzemelerin yapımında Vermikülit malzemenin kullanılması uygundur.

 

5--Genleşen Boyalarla Koruma:

1--Çelik yapı elemanlarının üzerine yangında oluşan yüksek sıcaklığın etkisiyle

genleşerek koruma sağlayan boyalar sürülmesiyle direnimleri artırılabilir.

 

2--İnce tabaka oluşturan boyalar

Boyalar genellikle solvent veya su bazlıdır. 0.25 ile l.0mm arası kalınlıkta kaplanırsa 30 dakikalık, daha yüksek yangın direnimi isteniyorsa 5.0 - 6.0 mm kalınlıklarında uygulanırsa 120 dakikalık direnim elde edilir- İnce tabaka oluşturan boyalar normal boyama teknikleriyle kolaylıkla uygulanabilir ve istenen estetik beklentileri sağlarlar.Bu boyalar en çok kullanılan boya çeşididirler.

3--Kalın tabaka oluşturan boyalar Boyalar genellikle epoksi bazlıdır. 2.0 - 4,0 mm arasında uygulanmasıyla 30

dakikalık yangın direnimi elde edilir. Eğer 120 dakika gibi daha yüksek yangın direnimi bekleniyorsa elemanın 

üzerinde 15-20 mm arasında kalınlıklarda kullanılmaktadır

 

6—Betonarmede Gelişmeler:

 

1--Son yıllarda süper akışkanlaştırıcı katkılar sayesinde dayanımları ve durabilitesi çok yüksek “yüksek performanslı betonlar” üretilmekte ve bunlar yüksek yapıların inşasında kullanılmaktadır. Ancak sıcaklık 3000C’a vardığında çeperde bir patlama ile birlikte yarılmalar ve kapak atmaları meydana gelmektedir.

 

2--Jel boşluklarında serbestlik kazanan su, buhara dönüşmekte ve içinde bulunduğu dar boşluklar nedeniyle büyük basınçlar oluşturmaktadır. Problemi halletmek üzere betona polipropilen lifler katılmaktadır. Bunlar çatlak gelişimini yavaşlatmaları yanında,eriyerek beton içinde boşluklar yaratmakta, böylece yüksek basınçlı su buharının iletimini sağlamaktadır.

 

2.1--Bu çözüm yüksek performanslı betonların yangın riskini bir oranda sınırlayan bir önlem sayılmaktadır.Yeterli pas payının varlığı çelikleri önemli oranda korur.

 

3--Termik diffüzyon katsayısı çok büyük olan çelikte sıcaklık artışı dakikada 40 dereceden fazladır; bu durumda 10 - 20 dakika arasında çelik sıcaklığı 600 dereceye varabilir.

 

3.1--Halbuki 3 cm kalınlığında bir donatı beton örtüsü bulunduğu takdirde 600 C'lik ve bir saatlik yangın yüklemesinde çeliğin sıcaklığı 350 C'yi aşmamaktadır.

 

7—Pencereler:

 

1--Geniş ve alçak pencere boşluğu (2.6 m genişliğe 1.37 m yükseklik) en yüksek yangın çıkışını vermektedir.

 

1.1--Bu yangın bölmesinden çıkan yanan gazların hızıyla izah edilebilmektedir. Gazlar, pencere boşluğunun yüksekliğiyle artan kaldırma gücü tarafından yönlendirilir.

 

1.2--Alçak pencere boşluğundan yayılan düşük hızlı alevler pencerenin üstündeki duvara daha bitişik kalmakta ve daha uzun pencerelerden yayılan alevlerin duvara yaydığı ısıdan daha

fazla ısı transfer edilmektedir

 

2--Balkonlar, güneş gölgelikleri ve pencere çevresindeki derin bölme çıkıntıları, hem alev dilinden binanın cephesini korumakta hem de daha büyük yangın çıkışına engel olmaktadır.

3--Yangın çıkışında düz bir bina cephesinden çıkıntıların etkilerine bakmak için yapılan deney sırasında dış duvara iki tip çıkıntı uygulanmıştır. Biri 1.22 m derinliğinde ve 2.44 m genişliğinde pencere boşluğunun hemen üzerinde duvara yapışık yatay bir panel, ikincisi pencere boşluğunun her iki yanı boyunca bitiştirilmiş bir çift 1.22 m derinliğinde dikey çıkıntılardır.

 

3.1--Yatay panelin uygulaması pencere üstündeki duvara

olan ısı akışının yoğunluğunda %90 düşüşe neden olmuştur. Balkonlar, “alev

saptırıcıları” gibi elemanlar alev yayılımını sınırlamaktadır.

 

3.2--Diğer taraftan, dikey çıkıntılar alev dilini yukarıya doğru yönlendirmekte ve pencere üstündeki duvara olan ısı akışının yoğunluğunda %50 artışa neden olmaktadır.

 

3.3--Duvardaki bir dikey girintide yerleştirilen pencereler veya dikey gölgelik sağlayan tasarımlar pencerenin üstündeki duvara yangın çıkışını arttırmaktadır.

 

4--Kapı, pencere ve benzeri cephe boşlukları arasında, aynı bir iç hacme ait değillerse en az 100 cm yatay dolu yüzey bulunmalıdır. Bu dolu yüzeylerin, bir düşey yangın bölmesi veya duvarı olması durumunda, bina dışına en az 40 cm taşan düşey yanmaz nervürlerle pekiştirilmesi tercih edilmelidir.

 

4.1--Konut olarak kullanılan yapılar bu uygulamanın dışındadır.Yangına en az 30 dakika dayanıklı özel pencereler kullanılmadığı takdirde, cephede

en az 50 cm çıkıntılı yatay alev itici nervürler düzenlenecekti

 

5—Yapılan bir bilimsel deneyde pencere bölümlerinin ve saptırıcı panellerde 13 dk, alüminyum cephe panellerde 24 dk, alüminyum sabitleştirici desteklerde ise 28 dk sonra yetersiz olduğunu gördüler. Kompartman sprinklerlar çok etkilidir, çünkü gaz sıcaklığını aleve dayanıksız cepheye karşı tehdit oluşturmayacak seviyeye düşürürler

 

16--Yangın Algılama Sistemleri:

1--Yangın İhbar Butonları

 

1.1--Çıkış yollarında, Özellikle merdiven sahanlıklarında ve açık havaya açılan kapıların yanlarında yerleştirilmelidirler.

 

1.2--Genel olarak bir yangın ihbar butonuna ulaşmak için

katedilecek yol 30 m.'yi geçmemelidir.

 

1.3--Yangın ihbar butonları kolay ulaşılabilir, iyi aydınlatılmış noktalarda, yerden 140 cm. yüksekliğe monte edilmelidir. Butonların

çalıştırılması basit olmalı ve bütün sistemde aynı yöntemle çalışan butonlar kullanılmalıdır

 

2--Yangın Dedektörleri;

 

2.1--İyonizasyon Duman Dedektörü: Görünmeyen yangın ürünlerinin algılanması amacıyla kullanılan ve algılama prensibi açısından şimdilik en yaygın olarak kullanılan dedektör tipidir.

 

2.2--Optik Duman Dedektörü: Görülebilen dumanı algılayan tipte bir duman dedektörüdür. Bir ışık kaynağı ve alıcısı bulunan, algılama hücresine giren duman partiküllerinin ışığı emmesi veya dağıtması prensibine dayanan bir dedektördür.Büyük partiküllü, beyaz dumana daha duyarlıdır ve PVC yalıtım malzemesi gibi özellikle bu tip duman çıkartan maddelerin bulunduğu yerlerde kullanılmaktadır

 

2.3--Lineer Duman Dedektörü: Görülebilen duman çıkaran yangın tiplerinin algılanmasında kullanılırlar. Diğer tip duman dedektörlerinin kullanımının elverişli olmadığı durumlarda (yüksek mahallerde) kullanılırlar.

 

2.4--Sabit Sıcaklık ve Isı Artışı Hızı Dedektörleri: Isının belli bir sıcaklığın üzerine çıkmasıyla veya ortam sıcaklığının ani yükselişlerinde çalışan tipte bir dedektördür. Normalde nemli, tozlu ve buharlı ortamlarda kullanılırlar.

 

2.5--Alev Dedektörleri: Direk alev aşamasından başlayan yangınların algılanmasında kullanılır. Alkol, mineral, akaryakıt, fosfor, sodyum, magnezyum, vb. gibi maddelerin yangınlarında kullanılmaktadırlar.

 

2.6--Lineer Isı Dedektörleri: Fiber optik bir kablo boyunca lazer teknolojisi ile yollanan ışığın, yangının çıkardığı ısı ile kırılması neticesinde alamı vermesi prensibine göre çalışır. Radyo frekansı ve elektro magnetik girişimlere karşı duyarsız olduğundan bu gibi nedenlerden dolayı yanlış alarm vermemektedirler.

 

2.7--Gaz Dedektörü: Bu dedektörler özellikle metan, etan, doğalgaz, propan gibi yanıcı gazları algılamaktadırlar.

 

3--Akış Algılayıcı Sistemler:

 

3.1--Sprinkler, balon vb. sistemlerin otomatik olarak devreye girdiğini algılayan ve bunun haberini yangın ihbar sistemine yollayarak uyarıcı sinyalin çalışmasını sağlayan elemanlardır.

 

3.2--Direkt olarak sıvı akışı algılanabileceği gibi kontak algılayıcılarla

hattaki basınç farkları veya pompaların işlemeye başlayıp başlamadığı da algılanabilir.

 

3.3--Basınç fark anahtarlarına, yangın acil çıkış kapılarına, pompa

motorlarına yada benzeri sistemlere (örneğin otomatik duman damperleri) bağlanan kontak algılayıcı, bu sistemler devreye girdiklerinde, yangın panosuna uyarı yollamaktadırlar

 

17--Yangın Türlerine Göre Söndürme Maddelerinin Performansı

 

              Katı Mad Yang...Elektrik Yang…Sıvı Yang….Gaz Yang

 

Su……............….Çok İyi…………........Hayır………….Hayır……............Hayır

 

Köpük…...........…..İyi……….......……..Hayır………….Çok İyi….........…Hayır

 

CO2…..............…..Zayıf……….....……..İyi…………....……İyi……..........…...İyi

 

Kuru Toz.............Zayıf ……...…….Çok İyi…...………Çok İyi……......Çok İyi

 

Halon……Zayıf…………..Çok İyi………….Çok İyi……Çok İyi

 

18-Yangın İstatistikleri:

1--Otel yüksek yapılarında çıkan yangınlar değerlendirildiğinde yangınların %72,7 si 1-4. katlar arasında çıkmıştır. İlk katlarda servis mekanlarının, mutfak ve yemekhanelerin, yangın yükü yüksek dekorasyona sahip mekanların bu katlar arasında bulunması bu katlarda yangın riskini arttırmaktadır.

 

1.1--Otel yüksek yapı yangınlarında sprinkler kullanımı %51,4 den %77,1 e yükselmiştir. Duman algılayıcıları ve alarm sistemleri kullanımı yüksek otel yapılarda %73,7 den %87 ye yükselmiştir.

 

1.2--Otellerde ortalama yangın yükü 310 MJ/m2 dir. Bu değer yanıcı malzemelerin ve teknolojinin kullanılmasıyla her geçen gün artmaktadır. Bu artışın nedeni, otellerde artık her odada TV, klima, buzdolabı, saç kurutma makinesi, daha fazla plastik malzeme, duvardan duvara halı bulunmaktadır.

 

1.3--Yüksek otel yapılarında kaçış mesafeleri ve kaçış yollarında kullanılan malzemeler büyük öneme sahiptir. Yanıcı halı, duvar kağıdı gibi malzemelerin yangını diğer mekanlara taşıma olasılığının önlemleri alınmalıdır. Odaların içinde bulunan otel sakinlerinden doğabilecek yangınlar en kısa zamanda fark edilebilmelidir.

 

2--Hastane yüksek yapılarında çıkan yangınlar değerlendirildiğinde yangınların %45,2 si 3-12. katlar arasında çıkmıştır. 7-12 seviyesinden sonra yüksek yapı sayısının düştüğü düşünüldüğünde hastane yapılarında ilk katlardan sonra yangın riskinin arttığı söylenebilir.

 

2.1--Hastane yapılarına ilk katlarda polikliniklerin olması ve bu katlarda sürekli insan sirkülasyonunun olması yangın çıkmasını güçleştirmekte yada yangının erken fark edilmesini sağlamaktadır.

 

2.2--İlk katlardan sonra hasta yataklarının bulunduğu katlarda kullanılan

perde, yatak ve dolaplar, plastik esaslı kaplama, ve insan sirkülasyonunun daha

düşük olması yangın riskini yoğunlaştırmaktadır.

 

2.3--Hastane yüksek yapı yangınlarında sprinkler kullanımı %61,3 den %79,8 e

yükselmiştir. Duman algılayıcıları ve alarm sistemleri kullanımı yüksek hastane yapı yangınlarında %85 den %92,2 ye yükselmiştir.

 

2.4--Hastane yapılarında ortalama yangın yükü 230 MJ/m2 dir. Bu ortalama değeri otel yapıları gibi her geçen gün yükselmektedir. Kullanılan hijyenik malzemelerin bir çoğu petrol türevli yanıcı malzemelerdir. Ayrıca hasta odalarında kullanılan TV,perde özellikle PVC yer kaplamaları yangın yükünü arttırmaktadır

 

3--Ofis yüksek yapılarında çıkan yangınlar değerlendirildiğinde yangınların %67,9 u 1-2. katlar arasında çıkmıştır.

 

3.1--Ofis yüksek yapılarında ilk katlarda sosyal alanların, servis mekanlarının,

lokantaların, kafelerin, bar ve üst lobilerin bulunması bu mekanların

dekorasyonlarının yoğun yangın yüküne sahip olması yangın riskini ofis yüksek

yapılarında ilk katlara yoğunlaştırmıştır.

 

3.2--Ofis yüksek yapı yangınlarında sprinkler kullanımı %45,7 den %63,1 e

Yükselmiştir

 

3.3--Ofis ve otel alçak yapılarında sprinkler kullanım oranı %30 un altında kalmaktadır.

 

3.4--Ofis yapılarında yangın yükü yoğunluğu ortalama 420 MJ/m2 dir. Fakat kullanılan malzemeler özellikle her geçen gün artan bilgisayar ağı ve evraklar yangın riskini arttırmaktadır. İnsan yoğunluğunun olması yangınların erken fark edilmesini sağlamakla beraber olası bir yangında mekandaki insan yoğunluğu için uygun kaçış yolları tasarlanmalıdır.

 

3.5--Büro mekanlarında kullanılan halılar sentetik esaslı olması

bilgisayarların olası yangında yoğun dumana sebebiyet vermeleri, evrak dolaplarının yanıcılığı yüksek ofis yapılarında risk oluşturmaktadır

 

4--alçak ve yüksek yapı yangınları incelendiğinde aktif yangın güvenliği sistemlerinden yüksek yapılarda en yaygın olarak görünen yangın güvenliği sistemi duman algılayıcı ve alarm sistemleridir.Tüm yapı kategorilerde %70-%90 oranlarında kullanımı olduğu görülmektedir.

 

5--Konut yüksek yapılarındaki yangınlarda sprinkler kullanım oranları %30 un üzerindedir

 

6—Yüksek Katlı bina yangını örneği:

 

Yaklaşık Yangın Yükü Seviyesi…………………..Ortalama olan 780 MJ/m2 den fazla

Yangın Merdiveni…………………………………Var (metal yangın merdiveni)

Kompartmanlama…………………………………Var

Yapı Kabuğu Korunum Sistemi…………………..Yok

Dış Müdahale İmkanı………………………………Yetersiz

Uyarı Levhaları……………………………………..Yok

Acil Eylem Planı ve Personel Eğitimi………………Yok

Edilgen (Pasif )

Yangın Güvenliği

Sprinkler……………………………………………..Yok

Duman ve Isı Algılayıcıları………………………….Yok

Merkezi Kontrol……………………………………..Yok

Merdiven ve Kaçış Yolu Basınçlama……………….Yok

El Söndürücüleri ve Hortum………………………..Yok

Alarm…………………………………………………Yok

Yangın Damperi………………………………………Yok

Yangında Asansör Sistemi………………………….Yetersiz

Etken(Aktif)

Yangın Güvenliği

Jeneratör Sistemi……………………………………..Var (yetersiz)

 

7—Örnek Otel: Malzeme Kullanımı ve Yangın yükü;

 

1--Yapı betonarmedir. Yangın merdiveni de betonarme perde duvardan oluşmuştur.

 

1.1--Yapıda ilk katlarda bulunan sosyal mekanlarda ve yemek mekanlarında, kaçış yollarında malzeme kullanımı yangın güvenliği açısından olumludur.

 

1.2--Yangın yükü ortalama değerdedir. Otel yapıları için ortalama yangın yükü değeri 310MJ/m2 dir.

 

2--Cephe Kuruluşu;

2.1--Yapı kabuğu sistemi giydirme cephedir. Giydirme cephede kullanılan cam ısıl işlemden geçmiştir.

 

2.2--Giydirme cephe içinde her katta parapet vardır. Bu üst katlara

alev yayılımını sınırlamaktadır.

 

2.3--Alev saptırıcı gibi özel yangın önlemleri yoktur.

 

3--Yangın Merdiveni ve Kaçış yolları;

 

3.1--Yapıda iki yangın merdiveni vardır. Bu merdivenler yapının iki kenarındadır.

 

3.2—Olası yangında iki merdivende kaçış için kullanılabilmektedir. Olası yangında algılayıcı sistemler ile bağlantılı olarak merdivenler basınçlandırılmaktadır.

 

3.3—Merdivenler direkt koridora açılmaktadır. Ara geçiş holü yoktur.

 

3.4--Sahanlıkta sığınma ve müdehale mekanları vardır. Asansörler yapının ortasında bulunmaktadır.

 

3.5--Yapıda korunmuş kat 2., 12. ve 23. katlarda olmak üzere üç korunmuş kat bulunmaktadır.

 

4--Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri;

 

4.1--Yangın algılama sistemi analog adresli sistemdir. Bu sistem tekrarlama panelleriyle desteklenmiştir.

 

4.2--Binanın kesit şemasında kat bazında yangın ihbarını görmek

mümkündür. İyonizasyon, optik ve ısı dedektörleri yapının çeşitli yerlerinde

mevcuttur.

 

4.3--Alarm butonları, alarm sirenleri, duman tutucular yapıda mevcuttur.

Olası yangında detektörlerin ikazında belirli süre sonunda sirenler çalar duman

damperleri otomatik olarak kapanır.

 

4.4--Otelin koridorunda bulunan duman kapıları kapanır. Klima santrali durur. Yangın merdiveninin pozitif basınç vanaları çalışır.

Asansörler zemin kata giderek kapılarını açarlar ve itfaiye moduna geçerler.

 

5--Yapıya Dışarıdan Ulaşım ve Müdahale Olanakları;

 

5.1--Yapının dış müdahale imkanı rahattır. Çevrede çok yakında binaların olmaması olası yangında yapıdan düşecek parçalardan doğabilecek riskleri ortadan kaldırmaktadır. Kaçış yollarını kullanarak dışarı çıkan insanların toplanabilecekleri alanlar mevcuttur.

 

Kaynak: Yangın Olgusu Ve Yüksek Yapılarda Yangın Güvenliği- Ümit T. Arpacıoğlu (Mimar)-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi-Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı-Yapı Fiziği Ve Malzemesi Programı-Yüksek Lisans Tezi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.