MAKALELER / Hayvancılıkta Verimlilik İçin Öneriler





Hayvancılıkta Verimlilik İçin Öneriler:

 

5.1—Hayvancılıkta etin kg bazı ülkelerde yüksek bazılarında düşük olması  hayvancılıkta yapılan yanlışların veya eksikliklerin yada verimiliği yüksek yöntemlerin kullanılmasının sonucudur.Et arzın azalmasI sonuçta fiyatların yükselmesine neden olabilmektedir.

 

5.2--Bununda nedeni muhtemelen hayvan beslenmesinde yer alan girdilerin yükselmesi olmuştur.

 

5.3--Bu anlamda besi firmalarının ana girdi olan kendi yemlerini kendilerinin üretmesi uygun olabilir.Hayvan gübrelerini ve idrarını işleyip-satışını da yapmaları.

 

5.4--Bunun için mazot yerine  traktörlerde biyo yakıt kullanılması ki bunun için ilgili tesisin kurulması ve ekonomi olarak biyo yakıt tohumunun tarlada ekilmesi.Biyodizel tesisi kurmak.

 

5.4.1—Yem üretiminde kuyu suyunu fotovoltaik panel ile beslemeli DC motorlu pompa ile yerden yüksekte depoya basıp,pilli selenoid vana ile organik sıvı gübre beslemeli otomasyonlu damlama sulama ile 2-3 ürün ekimli tarlayı sulamak.

 

5.5—Hayvan yemi olarak kullanılmak üzere Tohum ıslah firmaları ile görüşülüp verimi yüksek yörenin iklimine uygun yem bitkileri kullanılması-

 

5.6--Bunlar için kesinlikle otomasyona dayalı damlama sulama kullanılması-Don vb afetlere karşı tarım sigortası yaptırmak ve dona karşı soba vs teçhizatların hazır bulundurulması.

 

5.7--Diğer yem malzemeleri için bölge ve ülke şartlarında bulunabilecek diğer katkı maddelerinin araştırılması ve temini.Tarımsal araştırma enstitüleri verimi yüksek organik yem bitkilerini araştırmalı ve tohumlarını dağıtabilmelidir.

 

5.8--Çiftlikte optimum-ekonomik hayvan beslenmesi sayısının mutlaka sağlanması.Bunu sağlayabilmek için Hayvancılık OSB lerinde vs çok ortaklı çiftlik şirketleri kurmak.

 

5.9--İklim vs hasarlarına karşı tarım sigortası yaptırması,

 

5.10--Market vs için olduğu gibi Sözleşmeli üretim-kesim modeline gidilmesi.

 

5.10.1—Çiftliklerde tarım turizmi de yapmak ve bunu için kamusal  kredi sağlanması.

 

5.10.2—Çiftliklerde yem bitkisi üretiminde bütün yıl için toprağıda korumak için 2-3 defa peryodik olarak farklı yem bitkileri ekmek.

 

5.11--Taşımacılıkta özellikle raylı ve deniz yolu sistemlerini kullanan lojistik firmaları ile çalışmak.Ege-İzmir vs,Akdeniz-Antalya-deniz yolu,Hatay-raylı,Konya-raylı vs

 

5.12—Üretimde sözleşmeli yurt içi kesim yapılması yanında yurt  dışı için de ihracat imkanları sağlanması-ihracat departmanı kurulması-aynı zamanda hayvan komisyonculuğuda yapılmas.İç pazar-dış pazar oranını genel olarak % 50-%50 ayarlamak.

 

5.13—Kurulacak Ağıllar için bölge şartlarına uygun doğal-ekonomik aynı zamanda modern malzemeler kurmak ile

 

1--aydınlık düzeyi yüksek ağıllar kurmak

 

2--Ağıl kurulumunda hijyen için belli eşik değerin üzerinde hayvan sayısını aşmayacak şekilde çok ağıllı ağıllar kurmak.

 

3--Aydınlatma için gün ışığı aydınlatma sistemi kurmak-

 

3.1--ağılda ısı yalıtımı yapmak-döşemeyi 5 cm hasırlı şap altı ponza-perlik curufu +toprak-ot ile oluşturmak.ve yalıtımlı hayvan altlığı kullanmak.

 

3.2—Ağılda doğal havalandırma için ağılın ortasında 10-15 m yükseklikli 40x40 cm ölçülerinde doğal havalandırma bacaları da yapmak.

 

5.14--Bununla hayvan hastalıklarında hijyeni doğal olarak sağlamak-ağıl tasarımlarında modern detaylar

 

5.15--Hayvan hastalıklarına karşı donanımlı ekibi ve kullanılacak ilaçları stokta hazır bulundurmak

 

5.16--Çıkabilecek salgını yangın gibi anında söndürmek.

 

5.17--İşletme binalarında arge ve ihracat depratmanları kurmak.Arge  grubunun yabancı ülkelere gidip bizzat yerinde ağılları ve yem üretimi konularını tetkik ettirmek.

 

5.18--Firmanın hayvancılık ve yakın alanlarda ana işi konusu dışında kaynak yaratan başka işleri-

 

1--hayvan komisyonculuğu yapmak

 

2--kurbanlık  satışı

 

3--yem üretimi

 

4—süt üretimi-tereyağı üretimi

 

5—çiftlik turizmi vs (başka kaynakları-dereleri de ) olmalı.

 

6—Çiftliğin muhasebesi kuvvetli bir mühendis tarafından şirket gibi yönetilmesi.

 

7—Çiftlikte enerji üretiminde yenilenebilir kaynak kullanılması. (güneş,jeotermal,rüzgar vs)

 

5.19—Tarımsal üretimde Su kaynaklarını ve atık su kaynaklarını tespit edip,gerekirse arıtma yapıp bu suyu kullanmak.Bu anlamda kasabanın,derenin vs  atık su analizi yapıp,arıtma tesisi ile bu suyu kullanmak.

 

5.20— Brezilyada tarımı modernleştiren kurum Embrapa bir şirket gibi devletten yarı bağımsız bir kurum kurulmuştur.

 

Brezilyada Tarımsal Verimliliği Artırmak İçin Embrapa uygulamalarından bazıları:

 

1--Embrapa uygulamarından önce sürülü alanların % 70 ini savanlar oluşturuyordu.

 

2—Toprağın asidini azaltmak için topraklara kamyonlarla yüksek miktarda kireç döktü.Her yıl 14-16 milyon ton kireç toprağa karıştırılmış olup,2003-2004 de  25 milyon tona çıkarıldı.

 

3—Sebzelerde nitrojen düzeyini belirleyen rizobiyum adındaki bakteriyi toprağa dökerek bu toprakların gübre ihtiyacını azalttı.

 

4—Kireç uygulamalarına rağmen toprağın asit düzeyi daha yüksek olduğu için aside dayanıklı soya fasulyeleri geliştirmişlerdir.

 

5—Embrapa  aynı iklim içindeki Afrika da yaptığı araştırmalar sonucu Brachiaria adındaki otu Breziyaya getirip-çapraz tozlaşma(GDO değil-ıslah yöntemi) braquiarinha adında yeni daha besleyici bir ot geliştirdiler.Bu yeni hibrit ot Breziye üretime büyük katkı sağlayarak üretimi hektarda 20-25 ton üretim ile Afrika daki üretimin 3 katına çıkardı.

 

5.1--Bu şekilde savanlara bu yeni otun ekilmesiyle 30 yıl önce 4 yılda yetişen sığırın ortalama büyüme süresi  18-20 aya indi.Ardından Brachiaria genetiğini değiştirerek daha geniş yapraklı türünü elde ettiler ki bununla verimi daha da artırmayı düşünüyorlar.

 

6—Embrapa,  tarımda toprağın sürülmeden yapılması mahsül artışı sağladığı için tarımsal atıklar toprağın üzerinde bırakılarak ,bu atıkların çürümesi ile  daha çok besin toprakta kalarak onu korumakta.Bu uygulama 1990 da % 2 iken bugün % 50 ye ulaşmıştır.

 

5.21—Diğer Çözümler:

 

1—Sulamada gerek toprak üstü gerek  meyve ağaçları için organik sıvı tavuk gübresi katkılı zaman otomasyonlu toprakaltı damlama sulama sistemi kurmak.Çölü vahaya çevirmek.

 

2—Suyu basan pompa için fotovoltaik panellerle beslemeli 1-2-3 kw lık DC pompalar ile kuyudan,yerden 5-6 m yukarıdaki depoya gündüz basmak-gecede gündüz depolanan bu suyu damlama sulamayı ile tarlaya basmak.600 m2 tarla için 10.000 TL ye mal olan bu sistem ile enerji maliyeti güneşe-bedavaya gelip,4-5 yıl içinde sistem kendini amorti de edecektir.

 

3—Meteroroloji Bölge Md leri ile günlük-aylık-3 aylık-6 aylık tahminleri ve aynı zamanda Meteorolojik afetleri Ziraat Müh Odası vs ile köylüye bildirmek.

 

3.1—m2 ye bakmaksızın her çiftçi için devletin de katkısı ile tarım sigortası yaptırmak zorunluğu getirmek.

 

4—Büyük ölçekli tarla çalışmalarında tarlada her türlü verinin alınması için GPS ile ile iletişimin-otomasyonun sağlanması gerekir.Otomasyona bağlı olarak yeni verileri sisteme girip,bitki büyümesini takipli otomasyon ile sağlamak en iyi çözüm olabilir.Devlet otomasyona geçmek için teşvik verebilir.

 

5—Tarlada hasadı makine ile yapmak(her bitki türü için mutlaka makinasını bulmak yada geliştirmek) ve atıkları toplayıp,çiftlikte organik gübreye çevirdikten sonra tekrar tarlaya geri vermek.Zira verimin ciddi bileşenlerinden birisi de hasadı makine ile yapmaktır.Makineli hasat,elle yapılan hasada göre 4-5 kat daha fazla verim sağlamakta.

 

6—Devletin ve Odaların desteği ile kiralanabilen lojistiği otomasyona dayanan  doğal mağara vs ile minimum maliyet ile lisanslı doğal enerji destekli soğuk hava depoları kurmak.Soğuk zinciri yine bu sistemle sağlamak.

 

7—Bitki zararlılarına karşı yine hayvansal-bitkisel çözümleri Ziraat Müh.Odası-Tarım Bakanlığına bağlı bir Şişe- Cam yönetimi tarzında bağımsız(özerk değil)Tarımsal Araştırmalar A.Ş. oluşturarak saptamak ve uygulamak.Bunun arge sini yaptırmak ve bu bilgi kaynağını üye bütün çiftçilere açmak.Bitki zararlıları ile mücadelede

 

7.1-Bitkisel ve hayvansal çözümler(x bitkisini y zararlısına karşı yanına v bitkisini yanına dikmek yada bu zararlılara karşı ilgili hayvanları-böcekleri kullamak.)Bunun için arge yapıp,tüm dünyanın bilgisi dahilinde tüm bitkiler için listeyi oluşturmak-listede makul olan-ekonomik çözümleri uygulamak.

 

7.2—Ultrasonik Çözümler:Bitki zararlısı bir böcek için sağlıklı ilgili bitki nasıl çözüm üretmiş.Zararlıya karşı kimyasal madde mi salıyor yoksa fiziksel (ses vs) uyguluyor.Bunun araştırması hassas aletlerle ölçülmeli.Aynı zamanda her zararlıya karşı bütün frekanslarda sesler tek tek denenmelidir.Bu deneylere göre hangi zazarlı hangi frekanslara duyarlı bu ortaya çıkınca,çiftçilere ilgili frekansta ultrasonik ses çıkaran aleti kullanmasını sağlamak uygun olcaktır.

 

8—Hayvancılık Şirketlerini, hayvan yeminini ucuza mal etmek için,yem üretimi yapmaları için destek-teşvik vermek.

 

9—Tarımsal İhracat için Ziraat Müh.Odası-Tarım Bakanlığı ve odaların ve özel firmaların katıldığı Uzmanlaşmış Ülke Dünya Tarımsal İhracat Firmaları kurmak ve bunları dünya ülke ihracat ticari ateşeleri ile irtibatlı olmasını sağlamak.

 

10—Ülkelerin kendi topraklarını başka ülkelere kiralamasını önlemek.Zira başkasının bağının üzümü başkasına şıra olmaz.Her ülkenin kendi toprak bütünlüğü içinde tarımsal olarak doymasını sağlamak. Bu anlamda çölü vahaya çevirmek temel felsefe olmalıdır.

 

11-Her bölge geçmişte o mikroiklim şartlarında hangi bitki yetiştiriliyor ise yine o bitkiyi yetiştirmelidir.Konya kuraklığa dayanıklı buğday üretim merkezi olma yerine falanca çayın suyunu tünelle getirip,Konya ovasında sulu tarıma uygun bitki yetiştirmek çözüm mü.

 

11.1--Artık dünya iklimi değişiyor.Bu anlamda sulu tarımdan uzak durmak ve kuraklığa  uygun bitki türlerine ağırlık vermek gerekir ve bunu sağlamak için devlet teşviki olarak en uygun çözümdür.

 

12--Devlet olarak teşvik edebilirsiniz ancak dayatmamalısınız.Bu anlamda yapılan işinde bir anlamı olmaz.Kısaca kamu öneri yapar-teşvik eder ancak ,kanun gücüyle dayatarak çözüm önerme çözüm değil çözümsüzlük olabilir.Birçok problemin temelinde bu dayatma çözümler neden olabilmekte.

 

12.1--Aynı zamanda kamu görevlileri,büyük tekellerin finansmana ihtiyacı olduğunu bildiği için,onlara ve küçük köylüye teknik-kanun-teşvik anlamında iş ve ahlak ilkelerini ön planda tutarak yardımcı olmalı ve onların kılavuzu olmalı.

 

12.2--Eğer kamu 1 yanlış yorum yaparsa firma denetçileri 3 yanlış yorum yapar-firma denetçileri 3 yanlış yorum yaparsa firma 9 yanlış yorum yapar.Bu konuda ilkeli ve tutarlı olması gereken baş dır yani kamudur.Kısaca balık kokarsa baştan kokmaya başlar.

 

13-Yeryüzünde 5 milyon cep telefonu kullanıcısına ve bir o kadar  TV kullanımına bağlı elektromanyetik radyasyon alanı içinde bitkiler-topraktaki solucanlar-insanlar-kelebekler-kuşlar-balıklar-arılar yaşamakta.EMR radyasyonuna bağlı olarak İstanbulda toprakta artık solucan yok.

 

13.1--Zira toprak üstü EMR ile tüm solucanlar toprağın üstüne çıkmakta ve ölmekte.Bu durumda toprağı havalandırmak için insanlar ne yapacak.Balık tutmak için anadoludan solucan getirliyor ise bu radyasyona sınır getirmek zamanı gelmiştir.

 

13.2--Cep telefonu teknolojisi doğal frekanslara kaymalı ve frekans bandı-modülasyonu yerine  yerine genlik bandı-genlik modülasyonu  vs başka teknolojilere geçmelidir.Devlet bu sınırı çizmeye başlamalıdır.

 

14—Ormanlık alanların kontrolü orman kooperatiflerine-orman köylüsüne bırakılmalı-Trala açma vs amaçlı orman yakma için çok yüksek parasal cezalar verilmelidir.Yada yaktığı yeri yıllarca ağaç dikmesi cezası verilmelidir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.