MAKALELER / Sulama Çözüm Önerileri- Gıda Üretiminde Bazı





Sulama Çözüm Önerileri- Gıda Üretiminde Bazı:

 

1--Fotovoltaik Panelli Kuyu Sulaması:

1--Çin,Hindistan,BAE gibi ülkeler başka ülkelerde toprak kiralama oyunlarına girmek yerine çölü damlama sulama ile vahaya çevirmek olmalıdır.Gündüz fotovoltaik 1-2 kw DC pompa ile kuyudan 5-6 m lik depoya su basmak ve gece sulaması tarlaya suyu damlama sulama olarak basmak.Çiftçi bitki artıkları ile küçük-büyükbaş hayvan beslemeli ve hayvan gübrelerini tarlasında kullanmalı. 600 m2 tarla için 10.000 TL ye mal olan bu sistem ile enerji maliyeti güneşe-bedavaya gelip,4-5 yıl içinde sistem kendini amorti de edecektir.

 

2--Şehirlerin Kanalizasyon Suyu:Şehirlerin yakında yer alan tarım topraklarının bazı şartların sağlanması haline siyah su adı verilen kanalizasyon suları ile sulanması uygun olabilir.

 

2.1--Zira kanalizasyona karışan deterjanlar parçalanabilir bir yapıda ise,atık su deşarj  limitleri dahilinde Siyanür,Asit vs yoksa mevcut su insan atığı ürik asit açısından zengin olup,UV filtrasyonu-suyun içine hava basılarak ayrışma ve çökelmesi yapılıp-saz türü bitkilerle metal arıtması yapılıp-desteklenen çökeltme alanında çökeltildikten sonra kum filtre ile süzülüp-analizi uygun olan bütün şehir atık suları ile tarlalar sulanabilir mi.

 

2.2--Bu sular normalde siyah su olup anılan işlemler yapılmadan tarlalara verilmekte olup,bugüne değin ciddi bir problemde olmamıştır.Zira bitkileri zehirleyen her su insanı da zehirleyeceği için bu siyah sular ABD,Meksika vs bu şekilde kullanılabilmektedir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 155

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.