MAKALELER / Bulut Bilgi İşlem





Bulut Bilgi İşlem:

 

1—Bulut Bilgi İşlem bir word-excel-ofis uygulamaları gibi bir uygulamanın web üzerinden kendi sisteminiz de  herhangi bir yazılım-kurulum gerektirmeden çalışabilmesi anlamına geliyor.

 

2-Bulut bilgi işlem ortak bir havuz oluşturarak,şirketlerin kendi kurdukları ve yönettikleri server lardan çok daha etkili.Bu anlamda şirker bir kere bulut bilgi işlem olarak sistemini kurdumu,kişisel server kurmasına gerek kalmadığı gibi kişisel serverine internet erişimine uygun herhangi bir  noktadan giriş yapabilmekte.

 

3—Bulut Bilgi işlem tabiî ki internetin ana kontrolu üzerinde olan ABD dışında,her ülkenin yazılım ve bulut bilgi işlemleri de ülke ana serverin de yedeklenmesi herhalde uygun olacaktır.Zira ABD  kontrol edilen bu server ve yazılımın zarara uğraması halinde ülke ana serverlerin de yedeklenmiş bilgilere bir zarar gelmesi söz konusu olmayacaktır.

 

4—İnternetin işlem dağılımı bugün itibarıyla,ABD deki ana servere bağlı olarak yapılmaktadır.Oysa İnsan beynini çok daha mükemmel bir biyolojik internet olarak kabul edilirse,bütün bilgiler bütün hücreler tarafından halografik  olarak kaydedildiği için,beynin bir bölümüne zarar gelmesi halinde diğer bölümler aynı görevi devralabilmekte.

 

4.1--Bu anlamda internette bütün bilgiler ABD ve birkaç ülke dışında bütün serverlere halografik olarak dağıtılırsa internet olması gerekn tekamül noktasına bir adım daha yaklaşmış olacaktır.

 

4.2--İnternetin halografik karakterini sağlamak için ülke ana serverlerine bilgilerin yedeklenmesi uygun olacaktır.Ülke ana serverlerinden  erişilecek bilgilere için 14 haneli kırılması uzun bir şifreye sahip olunması halinde sadece şifreye sahip olanlar bu bilgilere erişebilecektir.

 

5—Öte yandan internette kapalı işletim sistemi yazılımların virus ve gelişimlerinin sınırlı olması sonuçta internette işletim sistemi yazılımlarının Linux gibi açık uçlu yazılımlara kaymasına yol açacaktır.Bu ise internettin çok daha fazla ve hızlı gelişmesine yol açacaktır.

 

5.1--Şunu da teslim etmek gerekir ki kapalı yazılımların internetin gelişme döneminde yaşanması internetin gelişmesini hızlandırmış olacağı açıktır.Ancak süresini dolduran her şey gibi kapalı yazılımların yerini açık uçlu işletim sistemi yazılımlarına bırakacağı herhalde açıktır.yaz

 

6—Bulut Bilgi İşlem internetin halografik karakteri için,ülke serverleri ile bilgilerin yedeklenmesi ile birlikte bilgiye erişilmesi açısından ikinci önemli olgudur.

 

7—Bulut Bilgi İşlemleri ile ciddi oranda enerji tasarrufu,ciddi oranda donanım tasarrufu ve ciddi oranda karbon emisyonu tasarrufu sağlanabilecektir.

 

8—Bulut işlemler sayesinde yerel olarak donanım yada yazılıma bağlı arızalar herhalde ortadan kalkacak.Bu ise ciddi personel,donanım ve yazılım masrafının ortadan kalkması demek.

 

8-- Bulut Bilgi İşlemleri ile


8.1—Sunucular sanallaşmakta.yeni sunucuların kurulması 45 günde sürerken,bulut ortamı içinder sadece birkaç dakikada oluşturulabilmekte.                                                                                                                              

 

8.2-Veri merkezine yeni bir sunucu kurmak için için gereken süre üç ayı bulurken,şirket alt yapısı için özel bir bulutun geliştirilmesi ile sunucu kurma süresi dakikalara inebilmekte

 

8.3—Özel bulut işlemler sayesinde toplam masraflar % 50 oranında azalabilir.Bunun % 15 i donanımın daha etkin kullanılmasından,geri kalanı ise insan müdahalesinin azalmasından oluşacak.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 229

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.