MAKALELER / Biyogaz-Üretimi-Kullanımı





Biyogaz:

 

1--Biyogazdan elektrik üretiminde, 1000 ton tavuk gübresi, 12 bin ton misir silaji ve 200 ton tahıl ile yılda 5.5 milyon kilovatsaat elektrik, aynı zamanda 5.5 milyon kilovatsaatlik de ısı enerjisi elde edilebilmektedir.

 

2--1 hektar mısır silajından üretilen biyogazla 70 kilometre yol yapılabilmektedir.

 

3--1000 ton tavuk gübresi, 12 bin ton mısır silaji, 200 ton tahıl ile bir yılda 5.5 milyon kilovatsaat elektrik, aym zamanda 5.5 milyon kilovatsaat de ısı enerjisi elde edilmektedir.Bu hammaddelere 7 bin ton işlenmemiş biyodizel yan ürünü olan gliserinin eklenmesi durumunda üretilen elektriği 21 milyon kilovatsaate, ısı enerjisinin de 18 milyon kilovatsaate çıkma olanağı bulunmakta.

 

3.1—Piliç üretim tesislerinden elde edilen gübre ile biyogaz üretimi yapmak bu tesisler için yapılacak enerji tasarrufu için oldukça önemlidir.

 

4--Benzinli motorlarda biyogaz kullanılabilmesi  için karbüratör, buji tipi ve tırnak arahğı, optimum sıkıştırma oranı ve ateşleme zamanında bazı değişiklikler yapılması gerekir.

 

5—Biyogaz ve Ürün Gazında-Doğalgaz da NOx  Azaltılması:

 

5.1-- Biyokütlenin fermentasyona uğratılmasıyla  biyogaz ,Biyokütlenin gazlaştırılması ile ürün gazı elde edilir. Biyogazın alt lsıl değeri CH4 oranının(>40 Vol.-%) yüksekliğinden dolayı 3 kWh/Nm3 den daha büyükken; ürün gazinin bilesimindeki CH4 oranimn duşüklüğunden dolayı alt ısı degeri 3 kWh/Nm3ün altındadır.

 

5.2-- Ürün gazının yanması sonrasında atıkgaz icindeki CO emisyon oranı sınır değerinin altında olmasına ragmen, NOx emisyonu belirlenen sınır degerin 3,6 kat olarak çok üzerindedir.

 

5.3—Ürün gazını yakmak için kullanılan COSTAIR brülör ile yanma ortamına düzenli bir şekilde kademeli hava verilerek ve yanma odası içinde oluşan helisel dongüler sayesinde NOx oluşumu azaltılır.

 

5.4--NOx emisyonunu düsurmek icin COSTAIR brulor optimize edilmistir.Bunun için iki kademeli yanma işlemi icin 135 mm uzunlugunda ve 43 mm iç çapinda (et kalınğı s=3mm) olan hava dagğıtıcı borusu, çapı sabit kalmak üzere, uzunlugu 600 mm'ye çıkarılmıştır.

 

5.4.1--Boru üzerindeki hava deliklerinin sayısı arttırılarak ve boru üzerindeki deliklerin dağılımı değiştirilerek, yakma havasının yaklaşık % 73'ü birincil bölgeye, geri kalanı ise yanmanın tamamlanmasi için ikincil bölgeye verilerek iki kademeli yanma işlemi gerçekleştirilmiştir.Simülasyon sonucuna gore, yapılan optimizasyonla NOx emisyonunda % 74'luk  bir düşüş kaydedilmiştir.

 

5.5—Yapılan simülasyona gore FLOX brülör için ise yapılan çalışmada ,brülor geometrisi (gaz lansı ve hava çıkış kesiti) değistirilmiş olup NOx deki düşüş % 43 civarında olmuştur.

 

5.6--Alevsiz yanma prensibinden dolayi FLOX® brulordeki NOx emisyon orani COSTAIR brülorle kıyaslandığında daha azdır.

 

5.7—Bu çalışma ile Atmosferik boru tipi brülorün geometrisi, doğal gaz primer ve sekonder hava ile yanacak şekilde değiştirilmiş  ve deneysel olarak incelenmistir. Bu çalışma  sonucunda standart geometriye oranla % 30'un üzerinde bir NOx azalmasi sağlanmıştır.

 

5.8--Dogal gaz kullanan büyük ölçekli yakma sistemlerinde ise, stokiyometrik olmayan yakma ve/veya iki kademeli yanma kullanılarak NOx emisyon oranlan % 5-50 oranina düşürülmüştür.

 

5.9--Kömür tozunun yakılmasında kademeli  hava akışı brülor üzerinden yapıldığında % 50'ye, yanma odası üzerinden yapıldığında ise % 70'e varan NOx emisyon düsüsleri ölçülmüştür.

 

5.10--Cam ergitme fırınlarında doğal gaz kademeli hava akışı ile yakılarak NOx oluşumu % 50 oranında aşağı çekilebilmektedir.

 

5.11--Tutuşmadaki zorluklan ortadan kaldrrmanın bir yolu, yanma odasını ön ısıtmaya tabi tutup düşük kalorifik gazı tutuşmaya zorlamaktır.Ayrıca Düşük kalorifik gazların bileşiklerinden dolayı tutuşma anında zorluklar göstermesi, pilot brülore ihtiyaç duyulması ve hava katsayisinm büyütülmesiyle alevde oluşan kararsızlık önemli konulardır.

 

Kaynakça: Muhendis ve Makina -Cilt: 51 Sayi:610- Urun Gazinin Yanmasi Esnasinda Yanma Sistemlerinde Oluşan N0x Emisyonlarının Azaltılmasının İncelenmesi-Eren TALI -Steven MACLEAN-Anne GIESE

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.