MAKALELER / Su Üretmek-Kirli Sudan-Atmosferik Nemden






1--Kirli Suyu Arıtan Pipet:

 

1—Hayat kurtaran pipet olarak anılan lifestraw herkesin kullanabileceği pratiklikte tasarlanmış bireysel su filtre sistemi.

 

2—Pipette pompa,pil vs olmayıp kirli suya daldırdığınız pipet ucu ile suyu çekmeniz yeterli.Kirli su pipet içinden geçerken filtre edilmiş olarak onu rahatlıkla içilebilmekte.

 

3—Pipet 56 gr ağırlığında olup 2.5 cm genişliğindeki ipi ile boyunda taşınabilmekte.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi


2--Su Üretimi-Atmosferik Nemden:

 

1--Atmosferdeki su miktarının sadece % 2 bulutlarda bağlanmış, geriye kalan % 98'i nem.

 

2--Devasa «atmosferik nehirler», denizlerdeki buharlaşma oranının en yüksek olduğu tropikal bölgelerden saniyede yaklaşık 165 milyon m3 suyu, daha ılıman bir iklimin hâkim olduğu enlemlere taşıyor.

 

2.1--Bir km3 hava 10.000 ila 40.000 ton su barındırıyor.

 

2.1.1--Kurak bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın susuzluğunu gidermek için muazzam bir potansiyel.

 

3—İsrailli Etan Bar, şirketi EWA (Ex- traction of Water from Air) ile havadaki bu suyu kazanmaya yarayacak bîr yöntem geliştirdi.

 

3.1--Silisyum temelli jel granülleri buharı emiyor. Kimyasal tepkime ile granüller iki türlü kullanılan ısı üretiyor. Isı bir yandan granüllerdeki su buharını açığa çıkaracak basıncı sağlamaya yarıyor, diğer yandan da buharın yoğuşarak suya dönüşeceği bir tür buzdolabını çalıştırıyor.

 

3.2--Orta boy bir aygıt bîr litre su kazanmak için yaklaşık 0,3 kwh elektrik enerjisi tüketiyor.

 

3.3--Bar'ın jeneratörleri doğrudan suya ihtiyaç duyulan yerlerde çalıştırılabiliyor. Üstelik su o kadar temiz ki, ek işlem gerektirmiyor.

 

3.4—Bu anlamda Hastalıkların yayılmasında kirli sular önemli rol oynamaktadır.

 

3.5--İsrailli işadamı bavul büyüklüğündeki aletlerden günlük kapasitesi bir milyon litreyi aşan su fabrikalarına kadar, akla gelebilecek her türlü modeli sunuyor.

 

3.6--Günde 25 metreküp su üreten bir sistemin fiyatı yaklaşık 93.000 avro.

 

3.7--Geliştirdiği aygıtlar Kıbrıs ve İsrail'de kullanılmaya başlandı bile. Uygulamanın önkoşulları: Havadaki nem oranı % 20'nin, sıcaklık da dört santigradın üstünde olmalı.

 

 Kaynak:Geo-9/09-16

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 608

Eklenme Tarihi : 20.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.