MAKALELER / Isı Yalıtımın Önemi- Binalar İçin





Isı Yalıtımın Önemi- Binalar İçin:

 

1--Türkiye’de binaların toplam enerji tüketimindeki payının %37, tüm elektrikte ise %48 olup ısınma için de sıcak bölgeler dışında bina enerjisinin %85’inin harcanmaktadır.

 

2--Tekniğine uygun şekilde yapılacak izolasyonla mevcut yapıların enerji etkin hale dönüştürülmesi durumunda binalarda %50 enerji tasarrufu elde edileceği hesaplanmaktadır.

 

3--Avrupa’da %92’lere varan enerji tasarrufuna ulaşılan binalar “pasif ev” olarak tanımlanmaktadır. Almanya’da sayıları yaklaşık 30.000 olan bu yapılarda şebekelerden alınan enerjiyle karbon emisyonunun hemen hemen sıfıra indirildiği bilinmektedir.Konut yapımında hedef pasif evler olmalıdır.

 

4--Türkiye’deki yalıtımsız binalarda Avrupa’daki yalıtımlı binalara göre 20 kat daha fazla enerji tüketildiği kabul edilebilir.

 

5—F sınıfı bir konut Bina için yapılan yalıtıma bağlı olarak C sınıfı enerji tüketimine eriştiğinde Azalan enerji tüketimine bağlı olarak yıllık CO2 salımının da 102 kg/ m2’den 58 kg/m2’ye-yarıyarıya düşmesinin beklenebilir.

 

6--Türkiye’deki Tüketimin %30’u binalar tarafından yapılırken, özellikle binaların enerji perfomansı ile bağlantılı yapılacak düzenlemeler ile bu tüketimin %50’ye varan oranlarda tasarrufa yapılabilme imkanı olup, bina sayısının yaklaşık 8.5 milyon olduğunu, bununda %86’sının konut olduğu dikkate  alınırsa, bahsedilen tasarruf oranın maddi karşılığı yılda 7 milyar dolardır.

 

7-- Yalıtımsız binalarda m² başına yıllık ısınma harcaması Almanya’ ya kıyasla 3 kat daha fazladır. Daha sert bir iklime sahip olan Almanya’da m² başına yıllık 5-7 lt olan fuel oil harcaması Türkiye’de 13-18 lt mertebesindedir.

 

8--Yalıtımlı binalar ile petrole-doğalgaza bağlı ısıtma giderlerinde hane ve ülke olarak  % 50 tasarruf sağlanabilir.Yalıtım yaptırmak için bankalardan (Şekerbank vs) düşük faizli yalıtım kredisi alınabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.