MAKALELER / Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi





Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi:

 

6.1--Güneş pilleri, güneş ışığını doğru akım (DC) olarak elektrik enerjisine çevirirler. Elde edilen elektrik doğru akım olarak kullanılabildiği gibi alternatif akıma (AC) dönüştürülerek de kullanılabilir.

 

6.2--Üretilen elektriği daha sonra da kullanmak amaçlanıyorsa, devreye bir depolayıcı (akümülatör) eklenmelidir.

 

6.3--Güneş Panelleri günümüz teknolojisiyle %10 - %20 arasında bir verime sahiptir.

 

6.4--Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya PV modülü adı verilir.

 

6.5--Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak birkaç Watt’tan başlayarak istenilen enerji değerine kadar elektrik elde edilebilir.

 

6.6--En basit haliyle PV sistemler , DC-AC dönüştürücü (inverter), akü, şarj kontrol ünitesi, yedek güç kaynağı gibi ekipmanlara ihtiyaç duyulur.

 

6.7--PV dizisi tarafından üretilen DC gerilim bir adet şarj kontrolünden geçirildikten sonra akü grubuna yollanır. Burada depolanan enerji ışınımın az olduğu saatlerde sisteme gerekli enerjiyi sağlar.

 

6.8--Akü grubundan çıkan DC gerilim bir adet inverter yardımıyla AC gerilime dönüştürülerek evlerimizde kullanabileceğimiz şekle dönüştürülür.

 

7—Örneğin panelin güneşlenme açısı için ,Manisa ilinde olan güneşlenme açıları dikkate alınarak, PV Panellerde uygulanması halinde bu açı- yıllık ortalama güneşlenme açısı olan 32 derece dikkate alınabilir.

 

8--Piyasada muhtelif çeşitlilikte ve özellikte PV panel tipleri bulunur  ve 175W’lik panellerin Genişliği 990 mm. olarak seçilip, direk başına azami yatırım tutarı (perakende fiyat) akülü durum için 3.913 €, aküsüz tasarım için de 1.094 € olarak hesaplanabilir. Kur ise 1,90 YTL/€ alınmıştır.

 

9--Ülkemizde toplam elektrik tüketiminde %3 gibi bir orana sahip olan sokak ve yol aydınlatmalarında mevcut sistemler terk edilip, aydınlatmadaki

 

9.1--sadece mevcut ampulleri LED ampullerle değiştirmek şeklinde bir yatırımın yıllık kazanımı-yatırımın geri dönüşüm periyodu yaklaşık 5 yıl ve ekonomik ömrü boyunca geri dönüşüm oranı %24 civarındadır.

 

10--LED ile birlikte PV Panelli tasarım (aküsüz) kendisini 9 yıl sonunda geri ödeyip net tasarruf getirmeye başlamaktadır.

 

10.1--Ekonomik ömrü 25 yıl kabul edildiğinde, kalan 16 yıl boyunca net tasarruf sağlayacak bir yatırım halini almaktadır.

 

8--PV Panelli sisteme akü eklendiğinde yatırım kendisini ekonomik ömrü içinde geri ödeyememektedir.

 

Kaynakça: Endüstri Mühendisliği Dergisi Cilt: 19-Sayı: 2 Sayfa: (2-15)-Güneş Enerjisi Ve Led İle Etkin Enerji Kullanımı: Yol Aydınlatmalarına Yönelik Bir Uygulama-Deniz Türsel Elyi- Tayfun ÇAYLAN-İzmir Ekonomi Üniversitesi, İşletme Bölümü, Balçova, İzmir, deniz.eliiyi@ieu.edu.tr-Uğur Soğutma A.Ş., Nazilli, Aydın, tcaylan@ugur.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.