MAKALELER / Enerji Tasarrufu-Şirketler –Selva Gıda





Enerji Tasarrufu-Şirketler –Selva Gıda:

 

Kojenerasyon Yatırımıyla Maliyetten ve Kesintiden Kurtuldu:

 

1--Yaklaşık 1 milyon Euro’luk yatırımla kurdukları kojenerasyon tesisi ile İttifak Holding’in en önemli gıda markası Selva Gıda, kendi enerji ihtiyacını otoprodüktör vasfında  karşılamak amacıyla kojenerasyon tesisi kuran sektöründeki ilk firma unvanını taşıyor.

 

2--Üretimlerindeki en önemli girdi kaleminin enerji olduğunu belirten Selva Gıda Genel Müdürü Mehmet Karakuş, yıllık elektrik tüketimlerinin 15 milyon kWh, doğal gaz tüketimlerinin ise 3 milyon metreküp olduğunu söyledi.

 

2.1-- Her ikisine ayrı bedeller ödemek zorunda kaldıklarını belirten Karakuş, “Üretimde kullandığımız doğal gazdan elektrik üretmek ve verimliliğimizi daha da artırmak amacıyla elektrik enerjisi ihtiyacımızı otoprodüktör vasfında karşılamak amacıyla kojenerasyon tesisimizi hayata geçirdik.

 

2.2--Kurdukları tesis sayesinde tükettikleri enerjinin 8 milyon 500 bin kWh’sini kendilerinin üretmeye başladığını vurgulayan Karakuş şunları aktardı: “Kojenarasyon yatırımı ile hem maliyetler, hem verimlilik hem de çevreye karşı sorumluluk anlamında önemli bir mesafe kat ettik.

 

2.3--Kojenerasyon tesisinde gaz motoru kullanılıyor ve motorun yakıtı doğal gazdır. Tesisin kurulu elektriksel gücü 1.712 MW’tır.Kojenerasyon yatırımımızın geri dönüş süresini 2 yıl olarak tahmin ediyoruz. Yatırımın maddi kazançlarının yanında elektrik kesintilerinden etkilenmemek gibi ekstra faydaları da oluyor.”

Kaynak: http://www.faalenerjidergisi.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 211

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.