MAKALELER / Kömür Ocaklarının Kapanması İthalatı Artırıyor





Kömür Ocaklarının Kapanması İthalatı Artırıyor:

 

1—Yeni düzenlemeler nedeniyle çok sayıda maden ocağı kapandı.

 

1.1—Madenlerde can güvenliği batı standartlarına yakın karşılanmalı,sosyal güvenlik şartları iyileştirilmeli,emeklerinin karşılığı olan olan ücretler verilmeye çalışılmalı.Buna karşın kapanan her ocak ithalatı artırmakta.Kamu taşeronlaşmayı-rödovans yerine sendikalı işçiyi desteklemesi her bakımdan daha uygun olabilir.Zira sendikalı işçi iş bilinci olarak taşeron işçiden daha bilinçli kabul edilebilir.

 

1.2--Ayrıca grev,kamu güvenliği vs açısından sendikalı içilerden eski yılların etkisiyle korkmamak gerekir zira işçi sınıfının bilincide zaman içinde değişmiştir.Kamunun sendikalı işçiyi desteklemesi her zaman iyidir.Bu iyi olduğu için batı ülkeleri sendikalaşmayı desteklemekte.Ekonomide daha yüksek verimin herhalde sendikalı işçilerin olmasıyla arttığı kabul edilebilir.

 

1.2--Kamu düzen koyucu olarak bunları sağlamaya çalışmalı.Bakanlıkça Özel ekipler kurularak kapanan her ocak yeniden sağlıklı çalışabilirlik için işverene yol-akıl-bilgi verilmeli ve bunların açılması sağlanmaya çalışılabilir.Bakanlığın görevlendirdiği Ekip ile işverenin birlikte çalışması belki bu problemi çözebilir.

 

2—Türkiye de: arz-talep-ithal edilen kömür-milyon ton:

 

Taşkömürü……arz:2.6……..…..talep:31……ithalat:28.4

 

Linyit…………arz:70………….talep:115…..ithalat:45

 

İthal kömüre her yıl 2-3 milyar dolar döviz ödüyoruz.

 

2.1—Taşkömürün:

%30………..elektriğe

%40………..sanayi

%29……….ısınma

 

2.2—Linyit in
%76……………..Termik Santraller

%10……………..Sanayi

%10……………..Isınmaya

 

2.3—Toplam Elektrik Enerjisi Üretiminin

 

%18.9………………Yerli Kömür

%9.9……………….İthal kömür      kullanan santrallerden elde ediliyor.

 

2.4--İthal kömüre dayalı santral kurulumu hızlı bir artış içine girmiş durumda ki bu durumda ithal kömür kaynağı olarak Rusya vs enerjide daha bağımlı hale gelebileceğiz ki doğalgazda büyük oranda Rusya ya bağlıyız.

 

2.4.1--Ayrıca ileride Kyoto gibi çevre sözleşmelerinde bu ithal kömüre bağlı santrallerin yarattığı karbondioksit emiyonu ülkeyi zor duruma sokabilir.

 

3—Sonuç olarak yerli maden ocaklarının kapanması yerine bunların Bakanlık tarafından her türlü yetkiyle donatılmış özel uzman ekiplerle hızla rehabilite edilip açılması,maden ocaklarının uluslar arası yabancı denetim firmalarınca denetlenmesi-taşeron işçi-rödovansın kaldırılıp yerine sendikalı işçilerin alnıması ile daha sağlıklı enerji üretimi ve maden işletmeciliğinin yolu oluşturulabilir.

 

Kaynak.Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.