MAKALELER / Yüksek Yapılarda Elektrik Tesisatı-Bilgiler





Yüksek Yapılarda Elektrik Tesisatı-Bilgiler:

 

1--Belirli katlarda veya her katta olacak biçimde kuvvetli ve zayıf akım tesisat odaları bulunacaktır. sayaç dolabı/pano ve tablolar için önlerinde en az 1 m geçit mesafesi bulunacaktır.

 

2--Yapı içinde kuvvetli ve zayıf akım için tesisat saftları ayrılacaktır. mekanik etkiler ve suya karşı korunması koşuluyla mekanik tesisat saftlarıda  kullanılabilir.

 

3--Trafolar zemin üzerinde normal katta tesis edilmesi halinde kuru tip trafo kullanılacaktır. rog saft sistemi kapalı olacak ve  koruma sınıfı ıp40 seçilecektir.

 

3.1--ag panoları yangın riski yüksek yerlerde tam kapalı  biçimde olacak. yapıya aıt trafo olması halinde busbar veya benzeri kanal sistemi  kullanılacak.

 

3.2--Yangın zonları geçişlerinde  kablo kanalları yangına karşı izola edilecektir.

 

4--Tüm yangın tesisatı ile ilgili (asansör/sprınk/fan/ dedektör/buton) kablolar alev iletmez özellikte olacak ve bu tesisatlarda çelik veya alev iletmez borular kullanılacaktır.

 

5--Konut amaçlı yapılarda müşterek mahalerde yangın algılama dedektörü kat holleri ve yangın merdivenleride buton kullanılacak.

 

6-- Konut dışı bölümlerde yeterli sayıda dedektör tesis edilecek.

 

7--Her kata en az 1 adet ışıklı uyarma sistemi/tüm yapıda 2 tonlu (tonlardan biri 500-1000 hz frekanslı ve bütün mahallerde 65 db seviyel  korna ses sistemi kullanılacak.

 

8--Yangın katını belirleme amacıyla yangın merdivenlerinde kat çıkışı ışıklı uyarma armatürleri bulunacaktır.

5--Yangın kaçış yollarını gösteren 90 d. süreli acil kaçış yön armatürleri ve güvenlik aydınlatma armatürleri (akülü) bulunacak.

 

6--İtfaiyenin binaya girişi için itfaiye giriş ışıklı ve sesli ikaz  sistemi

 

7--Yangın ihbarı durumunda sesli ve ışıklı genel alarm (dc 24 v) ve asansörleri acil çıkışa gönderecek özel kontağı ve alarm olmalı ve arıza zonu santralede ışıklı veya sesli olarak görülmelidir.

 

8--51.000 m yi aşan konut yapıları ve konut dışı yapılarda binanın acil gereksinimleri (acil aydınlatmalar/yangın/fan haberleşme vb) karşılamak üzere otomatik olarak devreye giren jeneratör grupları kurulacaktır.

 

9--Yapılarda tüm prizler güvenlik hatlı olacak/

 

9.1--konutlarda banyo ve mutfaklar için en az 1/işyerlerinde her bağımsız bölüm için en az 1 adet 2kw gücünde özel priz hatları bulunacak

 

9.2--sigortalar otomatik sigorta olacak

 

9.3--Her asansör için 1 adet/işhanı ve konutlarda her bağımsız bölüm için kolon hattında en az 1 adet


9.1--kreş ve yurtlarda her priz  hattında 1 adet faz kaçak akım koruma cihazları kullanılacaktır.

 

10--Haberleşme kabloları haberleşme sistemi ile ilgili kurumdan onaylanacak kabloları  zayıf akım tesisatı saft ve borularından geçirilecektir.

 

11--Tesise ana tablodan tali tablolara/alıcıların madeni gövdelerine kadar devam eden topraklama şebekesi kurulacaktır. kuvvet ve aydınlatma tesisatına ait metal gövdeli alıcılar/hava kanalları/ her türlü boru donanımları/asansör ekipmanları topraklama tesisatı ile irtibatlandırılacaktır.

 

12--Yüksek yapılarda yıldırımdan koruma sistemi yapılacaktır.

 

13- Yüksek yapıların çatılarına uyarı ışığı konulacaktır.

                              



Makalenin İzlenme Sayısı : 290

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.