MAKALELER / Toprak Kaynaklı Isı Pompalarının Faydaları





Toprak Kaynaklı Isı Pompalarının Faydaları:

 

1--Toprak kaynakli isi pompasi sistemleri hava kaynaklı ısı pompası sistemleriyle karşılaştırıldığında tipiksel olarak daha yüksek COP degerlerine sahiptirler.

 

1.1—Yapılan bir çalışmada karşılaştırma için, toprak kaynakli ısı pompasi sisteminin ekserji verimliligi %68,1 oldugunda, COP degerinin 2,27 ile 3,14 arasinda değiştiği bildirilmiştir

 

2--Ekserji, yararlı enerjinin nicel kısmını temsil eder. Kapsamli bir ekserji analizi, sistem bilesenlerinin önemli enerj i tasarrufu potansiyelinin bulunmasmda kullanılabilir.

 

3—Yapılan başka bir çalışmada bina ısıtılmasında toprak kaynaklı ve hava kaynakli ısı pompasi sistemlerini, deneysel sonuçları kullanarak karşılaştırılmış ve çalışmanın sonucunda bina ısıtma sistemi için toprak kaynaklı ısı pompasının daha iyi ekserji verimliliğine sahip oldugunu bildirmiştir.

 

3.1--İncelenen diger çahsmalarda da bildirildigi gibi, toprak kaynaklı ısı pompasi sistemi için COP degeri 4'u geçememektedir.

 

3.2--Güneş enerjisi veya jeotermal enerji destekli birlesik sistemlerde daha yüksek COP degerleri elde edilebilir.

 

3.3--Isı pompasiyla yapılan ısıtmanın yükü arttıkça tüketilen elektrik artacaktır; ama bu ikisinin oranı da artacaktır. Yani ısı pompasi sistemi soğuk bölgelerde de elektrikle ısınma yerine ısıtmada kullanilabilir.

 

Kaynak:Batı Akdenjz Bölgesjnde Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Evsel Uygulamaları Ve Performans Analizi--Yrd.Doç.Murat Oztürk-Uzm.Ahmet Elbir- Prof. Dr Ali Kemal Yakut- Prof. Dr Nuri Ozek- Suleyman Demirel Universitesi, Teknik Egitim Fakultesi, Makine Egitimi Bölümü-Mühendis ve Makine-Sayfa: 46-55

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.