MAKALELER / Depremle İlgili Kamuda Çalışmalar





Depremle İlgili Kamuda Çalışmalar:

 

8.1--İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Çalışmaları:

 

1--İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Zemin ve Deprem Müdürlüğü 1/5000 ölçekli haritalarda

2/3 ü tamamlanmış olarak ,planlaması yapılacak bölgelerin jeolojik-jeomorfolojik-jeofiziksel çalışmalarla bölgelerin zemin açısından yerleşime uygunluk haritalarını oluşturuyor.

 

1.1--Bu anlamda yer altı sularının durumu-taşkın-kayma-çökme-sıvılaşma alanları belirleniyor.Oluşabilecek hasarlarla ilgili öneriler,ilgili birimlere iletiliyor.

 

1.2--Müdürlük ayrıca :oluşturulan deprem senaryoları dahilinde mahalle bazında deprem risk analizlerinin yapılması çalışması ile İstanbuldaki yaklaşık 900.000 yapıyı tek tek 3-4 yıl gibi bir sürede incelenebilecek.

 

1.3--Bu anlamda İstanbul un depreme güvenli hale gelebilmesi için

5-10 milyar dolarlık harcama yeterli.Büyük bir depremin İstanbul a 80-90 milyar lira zarar vereceği dikkate alınırsa ,depreme hazırlık için harcanacak bu para çok küçük kalıyor.

 

8.2--Tübitak-Mam da Deprem Çalışmaları:

 

1--Tübitak Marmara  Araştırma Enstitüsü YerBilimleri Araştırma Enstitüsü,Marmara da  depremi önceden tahmine  yönelik olarak-Deprem Metotları Projesi kapsamında Marmara Bölgesi içinde(Deniz in altında değil) 16 istasyon çalıştırıyor.

 

2--Sistem ;Ekim-Kasım 2001 aralağında  kuruldu.İstasyonlardan bir bölümü topraktaki radon gazını-bir kısmı jeokimyasal su analizleri –bir kısmı sismik verileri incelemekte.

 

9--Japon Meteoroloji Dairesinin desteğiyle geliştirilen bir sistem ile tehlikeli sarsıntılar öncesinde meydana gelen ve kayıtçılara ulaşan ilk sarsıntılar olan P –dalgalarını ölçülmesi mümkün hale gelmiştir.

 

91--Bu anlamda Asıl depremden saniyeler öncesinde alınan bu birkaç saniyelik sinyal ile gazın otomatik kesilmesi,atom rektörlerinin,hızlı trenlerin,vinç kuleleri durdurulabilir.Öte yandan Tokyo Üniversitesi Güvenlik Uzmanı Kimiro Meguro ya göre bu kısa süreyi çok iyi kullanmak kaydıyla , depremden 10 sn öncesinden alınan deprem uyarısı ile kurban sayısı % 90 azaltılabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.