MAKALELER / Konutlar İçin İçme Suyu-Hidrofor Sistemi-Pissu-Yağmur suyu Hesabı





Konutlar İçin İçme Suyu-Hidrofor Sistemi-Pissu-Yağmur suyu Hesabı:

1—Su Deposu:

 

1--Konut Binalarında kullanılacak su depoları paslanmazdan yapılarsa(örneğin

D=çapı= 1.1 m ve uzunluğu 2.2 m lik paslanmaz su deposu(2.2 ton)  şu anda fiyatı…1500 YTL ve bu depo için 1.5 m3/h-6 bar hidrofor…500 YTL,Bunun için kullanılacak tesisat malzemeleri (boru,fittins)…500 YTL,işçilik…500 YTL  mal olabilir.

 

2--Bu tesisatın depo beslemesi Waterbox vs gibi reçine dışı(reçineli=zeolit esaslı-reçineli-zeolitli su arıtmalar sağlıklı kabul edilmeyebiliyor en iyisi seramik membran) seramik membranlı su arıtma su filtresi bağlanır ve filtre edilen su ,buradan depoyu beslerse depoda temiz içme suyu depolanmış olur.

 

2.1--Paslanmaz su deposunda Filtre edilip depolanmış temiz su haftanın belli bir günleri(çarş-cuma 19-20 saatleri arası) ,şehir şebekesi kapatıp,mevcut su musluklar açılıp  borulardaki su boşaltıldıktan sonra dairelere 1 saat olarak basılır.

 

2.2--Gelen filtre suyu daireler kendileri(cam damacana-paslanmaz küçük tanklarda) depolayarak kullanabilir.

 

2.3--Hatta aynı yöntemle kuyu suyuda filtre edilerek içme suyu olarak kullanılabilir.Su kesintilerinde depo suyu yine yedek kaynak olarak kullanılabilir.

 

3--Depo Bağlantısı:

 

3.1--Binanın ana su bağlantısı için Bodrum kat tavanından giriş yapmak  uygun olup, bu durum aynı zamanda su deposu bağlantılarında yapılacak tadilatlar için de uygundur. Bina su girişi Bodrum kat tavanından yapılması halinde su deposuna bağlantı yapılabilir.

 

 

3.2--Deponun su bağlantısı için;Bina su girişinde ;  ana vanadan sonra Te ardından çekvalf  ardından ana kolon için Te yapılacaktır.Depo ,çekvalften önceki Te den alınacak hatla(1”) depoya(flatöre) bağlanacaktır.Çekvalften sonraki Te yi  de  , hidrofor çıkış ağzına bağlanacaktır.Kısaca

 depo beslemesi çekvalften önce yapılacak , hidroforun çıkışı da çekvalften sonra yapılacaktır.

 

3.3--Pratik Su deposu  hesabı:Yönetmeliğe göre:

       6 daireye kadar…………….. 2 ton ,

     >6 daire…………………….(daire sayısı/2)-1        ton   su deposu ihtiyacı vardır.

 

4--Yılda bir defa yapılcak Depoların temizliği için ;  depo ile hidrofor emişi arasındaki boruya 1 adet Te Parçası takılcak  ve Te nin ucuna da bir adet küresel vana konulacaktır. Gerekirse bu küresel vananın ucu ya  dip süzgecinde sonlandırılmalı yada açıkta bırakılmalıdır.

 

5--Hidroforun emişi ile depo tabanı arasındaki  seviye farkı 15-20 cm aşmayacaktır.

 

6--5 katlı-tek-çift daireli konut binaları için ,Hidroforun elektrik bağlantısı için kat otomatiğinden hat alınarak sigorta ile besleme yapılabilir.

 

4--Hidrofor Hesabı:

Pratik hidrofor hesabı:

 

4.1--Hidrofor Basıncı(üst basıncı)-bar:

 

1-5   kat a  kadar………6 bar

 

6--20 kat arası …………...kat adedix 0,40 +4     bar

 

21-30 kat arası …………...kat adedi / 2

 

4.2--Hidrofor Debisi-m3/h:Genel olarak:

 

Konutlar İçin Formül:    Q(m3/h)= (daire sayısı/4) + 0,5  

 

 

4.3—Bina HidroforHesabı-Su Saati -Su Dolabı Tablosu

1--Hidrofor Hesabı-Pratik hidrofor hesabı:

 

1.1--Hidrofor Basıncı(üst basıncı-bar):

 

1-5   kat a  kadar………6 bar

 

6-20 kat arası …………...kat adedix 0,40 +4     bar

 

21-30 kat arası …………...kat adedi / 2

 

1.2--Hidrofor Debisi-m3/h:Genel olarak:

 

Konutlar İçin Formül:    Q(m3/h)= (daire sayısı/4) + 0,5  

 

5-Su saati ölçüleri:

 

2.1-- Su saati ölçüleri:

 20 daireye kadar………. 20 mm,

21-38 daire arası………..25 mm ,

39-41 daire arası……….30 mm

42-58 daire arası……….40 mm   lik sayaç kullanılır.

 

2.2--Su sayaçları genel olarak 20 lik(20 mm bağlantı çaplı-DN20) kullanılmaktadır.

2.3--Sayaçlar kuru tip-çok huzmeli-en çok iki sene kullanılmış ve sağlam mühürlü olacaktır.

 

2.4--Sayaçlar binaya ait daire,dükkan vs gibi bağımsız bölümlerin içine  konulamaz.

2.5--Sayaç giriş ve çıkışına birer adet şiber vana takılır.

 

5.1—İSKİ nin önerdiği Su saati dolapları ölçüleri:

Her kat için

Katta tek daire için….….. 60x40x15 cm-  

Katta  2 daire için.. ……. 60x60x15 cm,

Katta  3 daire için.…..…. 60x80x15 cm

Katta  4 daire için..……. 60x100x15 cm  ölçülerinde

vernikli-ahşap olup kapaklar kilitli olmayacaktır.

 

6-Ana Temiz Su Kolonu:

 

1--Ana temiz su Kolon borusu açıktan geçecek(gömülü olmayacak)  ve ortak kullanım alanı dışındaki yerlerden geçmeyecek. Ankastre döşenen temiz su boruları, döşeme ortasından değil,duvar-döşeme kenarları kullanılarak döşenecektir.Kolon borusu kömürlük-sığınak-dükkan içi gibi yerlerden geçirilemez.

 

4.2—Temiz su ve Doğalgaz tesisatı  Ana su kolonu çapı :

 

1--5 kata kadar-Konutlarda “Ana Su  kolonu ve Doğal Gaz kolonu “için

 

2--Kat da tek daire için ana kolon çapı…… DN32   az çekilmemeli

3--Kat da Çift Daire için ana kolon çapı…….DN40 dan az çekilmemeli.    

 

4--Temiz Su Ana Kolon Çapı: (Daire Sayısına Bağlı):  d(mm)=daire sayısı+22

    

4.3--Ana su kolonunun, düşeyde zamanla bel vermemesi için galvaniz boru olarak çekilmesi en uygun yoldur.Buna karşın daire içi tesisatlarında plastik boru çekilmesi daha uygun olacaktır.

 

4.4--binalarda yatay ve düşey taşıyıcı elemanlar(kiriş-kolon) delinmek suretiyle temiz su,yağmur suyu,pis su boruları geçirilemez.

 

4.5--Temiz su ve pis su boruları döşendikten sonra açıkta kalan ağızlarına kağıt tıkılmak suretiyle,yapılan inşaat harç atıklarından korunacaktır.Açıkta geçen borular  korozyona ve donmaya karşı bitümlü şasi boyası ile boyanıp-ısı yalıtım malzemeleri ile sarılıp korumaya alınmalıdır.

 

4.6--Tesisat döşenmesinde temel kural şudur:

Borulamada en az boru kullanmak için,  dolaşarak bağlamak yerine doğrudan (en kısa yol doğru-düz çizgidir) ve en az fittings kullanılarak yapılarak bağlanmalıdır.

 

4.7--Temiz  su tesisatı yapıldıktan sonra mutlaka 24 saat için  basınçlı olarak ve gıda boyası kullanılarak  renklendirilmiş boya ile  testi yapılmalıdır.Eğer sızıntı yoksa  test den sonra tesisat kapatılmalıdır.Pis su tesisatı da yine aynı şekilde tesisata bolca su basarak test edilmelidir.Testi yapılmadan kapatılan  borular için , tesisat kapatıldıktan sonra eğer bir sızıntı olursa, doğal olarak yeniden döşemenin kırılması gerekecektir.

 

7—Pissu Tesisatı:

1--Pis Su Boruları:

 

1--5 katlı konutlar için Bodrum Katlarda,temel döşemesi içinden geçen ana pis su boruları en az 150 mm lik ve kalın et kalınlıklı PVC borulardan çekilmesi uygun olacaktır.

 

2--Bodrum Kat da pis su boruları toplanırken ,toplama boru çapı:

 

2.1--Kat da tek daire için branşman ve ana boruların….. 125 mm lik,  

2.2--Kat da Çift daire için ise branşmanlar(dal hatlar) 125 mm lik -ana hat 150 mm alınması uygun olacaktır.

 

2.3--Ana Pis su Boru Çapı hesabı:      d(mm)=6 x daire sayısı+100     

 

1--Örnek:60 daire için d=6*60+100=460 mm bu hat katta 4 daire her daire için 2 hat toplam 8 hat için olursa d1=460/8… en az 100-125 mm hatların çekilmesi.

 

2--Ayrıca kokuya karşı yüksek yapılarda çekilen düşey hatlara paralel 2. bir havalık hattı-70 mm hattın çekilmesi ve 2 katta bir ana pissu hattına çatal ile bağlanması.

 

3—Kullanılacak borular kalın et kalınlıklı-tangit ile yapıştırmalı-muf altından kelepçeli-sessiz boru olmalı(hakan boru vs)

Daire 
Sayısı

Pissu
Ana Boru
Çapı-mm

5--10

150

15--20

200

25--40

300

50--60

400

 

3.2--Bodrum Kat tabanından geçen tüm pis su boruları 150 mm lik döşenecektir.Ayrıca kanallardan gelecek geri tepmeye karşı, gerekirse kanala bağlamadan evvel pis su geri tepme- çek valfi konulacaktır.

 

3.3--Pis Su Boruları toplanırken

1--Bodrum katta pis su toplamalarında ,tavandan gelen pis su hatları Bodrum kat döşemesine indirilmeyip, ayrı olarak tavanda toplanıp rögara bağlanabilir

 

2--Döşemede bulunan pis su hatları da en az 150 lik pis su borusu olarak çekilip, döşmede toplanıp ucuna pis su çek valfi takılıp tavandan ayrı-bağımsız olarak olarak rögara bağlanacaktır.

 

3--Normalde işyerleri için 2BK pis su hatları ,pissu rögarına bağlanıp oradan 2” galvaniz boru ile rögara pis su pompasıyla pompalanırken,1BK dahil pis su hatları tavanda toplanıp,doğrudan rögar kurtaracağı için 150 lik pis su borusu ile rögara basılacaktır.

 

3.1--Konutlarda ise tüm pis su kolonları BK zeminine beton kolon-duvar boyunca inilip-150 lik borular halinde BK tabanında toplanıp,rögara ucuna yağmurda kanallardan gelecek geri tepmeye karşı pis su plastik çek valfi takılarak bağlanabilir. Yada BK da pissu bağlantısı yoksa tavanda toplanıp-oradan rögara bağlanabilir.

 

4--İçeride sığınak WC si var ise bunun için betonarme  küçük bir fosseptik çukuru açılıp

2 m3/h-5 mss dalgıç tipi pissu pompasıyla 2” galvaniz borudan tavandaki 150 mm lik ana pissu borusuna çatal ile üst-yandan bağlanır.

 

4.1--Pissu pompası hareketini,WC pis su pompası için elektrikli seviye kontrol şamandırası kullanılır. Seviye düştükçe pis su pompası harekete geçer.

 

5--Bina içi pis su borulamasında ,  her pis su kolon inişine yakın temizleme kapağı parçası

Konulmalıdır.Ayrıca her 10-15 m de birde aynı amaçla temizleme kapağı konulabilir.

 

6--Bina dışı pis su borulamasında,pis su boruları 30*40 cm lik  kanal içinde götürülmeli

Ve kanalın üstü betonarme kapak ile kapatılmalıdır.

 

7--Kazan daireleri için üzeri  ızgara demir ile kapalı 30*20 cm lik pis su kanalı oluşturulmalıdır.

 

8--Otopark rampalarının BK zemine ulaştığı yere ızgaralı pis su kanalı oluşturulabilir ve pissu tesisatına bağlanabilir.

 

 

9--Mutfak ve Banyo-WC ler in mutlaka(kokular karışmasın diye) ayrı ayrı çekilmesi, helalarda sifonlu bağlama(hela taşını boruya bağlayan s biçimli parça)nın yapılması

 

10--Her pis su kolonunu çatıya kadar çıkarmak ve şapkasını koymak

 

11--BK Tavanından döşemeye,bir kolona dayanmadan-çıplak olarak zemine inmek-bunun yerine kolona kaydırıp,kolon boyunca inmek.yada kolon dibinden zeminde aynı noktaya yer üstünde üzeri kanalla kapatılmış bağlamak.

 

12--Pis su borulamasında ise en uzak banyo gereci-lavabo vs dan pis su kolonuna direk bağlama uygun olup ,diğer gereçleride bu hat ta bağlamak gerekir.,WC deki lavaboyu duvardan, alaturka helayı da direk kolona bağlama

 

13--BK larda kolonun indiği noktaya ,uzun-gerekli yerlere kapağı açılır temizleme kapağı koymak(özellikle BK döşemden pis su borulamasında)kapağın olduğu noktalarda betondan  kapaklı-beton içi-daire kesitli kutu içine almak.ve buradan gerekirse müdahale etmek(köşeli kesitler döşemenin mukavemetini düşürür-çentik etkisi nedeniyle-bu nedenle dairesel formda olması gerekir)

 

14--BK kat planında yatay pis su boruları birbirine bağlanırken ve Kolon şemasında BK tavanında dikey pissu boruları ile yatay pis su boruları bağlanırken,ve Kat planlarında mahal içi pis su boruları bağlanırken 45 derece kırılarak bağlanmalıdır.(Dikey bağlanma diye bir şey yoktur)

 

15--Banyo ve bitişik WC pis su borulamasında en uygun borulama,pissu kolonunu ,

WC için Banyo ile bitiştiği yere koyup,en uzak banyo gereci(lavabodan vs) doğrudan kolona bağlamak(minimum uzunlukta boru malzemesi kullanılmalı(malzeme ekonomisi ve  köşeli bağlantılarda her dirsek ,akışı zorlar-tıkanma riskini artırır) ve diğer banyo gereçlerini de bu hatta doğrudan bağlamak(bağlanmaya yakın 45 kırarak bağlamak-direkt değil).

 

 

8—Yağmur Suyu Boru Çapları:

 

1- Yağmur Boru Çapı        da(mm)=1,25*Daire sayısı+70

 

Örnek:20 daire için da(mm)=1,25*20+70=75 mm-100 mm

 

2- Yağmur Oluğu Çapı:     da1(mm)=1,25*Daire sayısı+230

 

Örnek:20 daire için da1(mm)=1,25*20+230=255 mm-300 mm

 

3-Ana Yağmur Boru Çapı       da(mm)=1,25*Daire sayısı+80

 

3.1--Daire Sayısına Göre Yağmur Suyu Boru Çapları:

Daire 
Sayısı

Beher
Yağmur 
Boru Çapı
mm

Yağmur 
Oluğu Çapı
mm

Ana
Yağmur 
Boru Çapı
mm

5-20

100

250

100

25-30

100

250

100

40-60

125

300

125

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 250

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.