MAKALELER / Belediye Uygulamaları İçin Öneriler





Belediye Uygulamaları İçin Öneriler:

 

1—Yoğun ağaçlandırma yapılması-Mevcut ağaç stoğunun 2-3 katı kadar ağaç dikmek-ilçede kişi başına yeşil alan m2 sini hesaplayıp AB ülkeleri seviyesine çekmek….Park ve Bahçeler Md ve İmar Md. Peyzaj projesi istemesi

 

1.1-- Bölgenin aktif yeşil alan miktarını ilgili üniversiteler vasıtasyla  Y.lisans projesi anlamında sayısal hale getirmek ve ilgili tezde bölgeyle ilgili öneri raporu istemek.

 

1.1.1--Bilgi olarak Avrupa da aktif yeşil alan miktarı 26 m2 iken,İstanbulda 2001 Yılında 1,9 m2 olduğu diğer bir deyişle avrupanın aktif yeşil alanın %7 si kadar bir yeşil alan sahip olduğu saptanmıştır.

 

1.1.2--Genel okullarımızda ağaç sayısı az,toki de okul yapıyor ancak peyzajını yapmıyor.Peyzajsız ve enerji-su tasarrufu olmayan okul olmamalı.

 

1.1.3--Bu nedenle kriter olarak okullarda parsel alanının 20 m2 si çin 1 adet,parklarda ise park parsel alanının 10 m2 si için 1 adet ağaç dikilmesi uygun olabilir.

 

1.2—İlçede 1.5 m den daha geniş her tretuvarda 2.5-3 m de bir 5 cm çapında her mevsim sayısı artarak ıhlamur-meşe dikilmesine devam edilmesi uygun olabilir.

 

1.3—İlçe sınırları içinde yapılmış olan betonarme tretuvarlar naylon gömlek gibi iken,delikli taşlı kaldırım şile bezi gömlek gibidir.Bu nedenle beton tretuvardan uzak durmak çevre açısında daha uygun olabilir.Ayrıca yapılmış bu tretuvarları daha estetik hale getirmek için 3 m de bir beton kesilerek buralara yetişkin ağaç dikilmesi uygun olabilir.

 

1.4--ilçede bulunan okullar için bir örnek oluşturacak enerji evi projesi kurmak uygun olacaktır.Böyle bir yer için belli bir mahalle konağı bina olarak kullanılabilir.

 

1.4.1--Örnek enerji evinde ekolojik yalıtım panelleriyle(starfor veya strafor dışı)mantolanmış dış duvar-cam yünlü çatı-şap altı straforlu taban döşemesi-güneş enerjili sıcak su üretimi, Küçük ölçekli rüzgar-su türbini modeli,yalıtımlı borular,frekans inverterli pompalar, ekonomizerli ve dış ortam kompanzasyonlu kazan,seramik membranlı su arıtma sistemi olabilir.Bina dış cephesi açık renk su bazlı boyanmış olup ayrıca dış duvarlar 19 cm yatık tuğla üzerine içten ve dıştan 1,5+1,5 cm perlitli sıva ile sıvanmıştır.

 

1.5--İlkokullar için soğutuculu- paslanmaz su depolu içme suyu depo ve boru düzeni yapıp-okulların bu suları öğrenciler plastik bardaklarda 10 kuruşa satması.Kısaca belediyeler her şeydir.

 

2--Yeşil çatı yapılması-ilçede çatılarda yeşil alan miktarını %25 den  üst seviyelere çekmek uygun olabilir.Japonya vs ülkelerde yeşil çatı yönetmeliklere girmiş durumda…… İmar Md için Encümen kararı çıkarmak.Kısaca çatıları yeşil çatı yapmak ve aynı zamanda işyeri çatılarına sıcak su için güneş kollektörü koymak uygun olacaktır..

 

2.1--Sokak hayvanları hem AÇ hem SUSUZ. Bunun için uygun yerlerde hızla  (sokak başları-çöp kutusu yanında-cami bahçelerinde) sokak çeşmeleri(filtre düzeni ile) ve onun yanında küçük bir besleme tahtası yapılması uygun olabilir.Hayvanlar burada suyunu içerken,yandaki tahtada etraftaki insanların(aynı zamanda idarenin bıraktığı) attığı yemek artıkları ile beslenebilirler.Bu tahtalar idarenin temizlik ekiplerince düzenli olarak temizlenebilir.

 

3—İlçede kaldırım taşlarının yağmur suyunu aşağı verecek türden olmasını sağlamak gerekir. http://www.durantas.com.tr/kilit_parke.html) firamalardan bu taşlar temin edilebilir.Bu imkan ile istanbulun tüm sokaklarında ciddi bir yeşil alan m2 sağlanabilir.-insanların bebek arabaları vs yürüdüğü geriye kalan kısım desenli parke taşı ile kaplanabilir.Çim taşı ile kaldırımdaki ağaçların toprağı havayla temas ederken,yağmur suları bu deliklerden içeri girip ağacın kökünü besleyebilir.

 

3.1--Kaldırımlarda ağaçlar için min 40 cm toprak tabakası olmasının sağlanması ve Bağcılarda kaldırım yüksekliklerini AB de olduğu gibi 10 cm ye çekmek…..Fen İşl. Md.

 

4—Teras çatılarda güneş kollektörü kullanımını teşviki için harçlarda %15 yenilenebilir enerjiler için teşvik sağlamak…..İmar Md.Encümen kararı

 

5—İlçede heykel-sanat yapıları-büyük mermer-AB tarzında enerji tasarruflu süs havuzları yapılması………………..Fen İşl. Md.

 

5.1—İlçedeki bazı önemli yapıları dış kaplamalarının korunmasında sıvı cam uygulamaları çok iyi sonuç vermektedir.Bölgedeki hizmet binalarının kaplamalarının üzerine sürme esasalı sıvı cam uygulması yapılması ile bunların uzun yıllar  her türlü dış korrozif etkiden korunması mümkün olacaktır.Sıvı Cam Üreten Firma: nanopool® Türkiye-Davutpasa mh.54 sk.Yilmaz Apt. No:50 K:3 D:7--Esenler/İstanbul-Telefon: +90 (0) 212 482 66 20

 

6--Belediye ve kamu kurumlarının, belediye yardımıyla enerji(ısı yalıtım,aydınlatma,ısıtma- su tasarrufu önlemleri alınması ve yeşil bina sertifikası alınmasının sağlanması…Fen İşl. Md.

 

6.1--Belçika daAntwerp belediyesi kentte  çatılardan ne kadar ısı kaybı olduğunu havadan gösteren termografik görüntü oluşturması için Eurosnse adlı coğrafi bilgi şirketine kentin fotografını çektirdi.Termografik görüntüde yalıtılmış binalar ve bitki örtüsü  mavi yada yeşil renkli olarak  görünürken,binaların kırmızıya kayması ısı kaybının bir ölçüsü.

 

6.1.1--Kent sakinleri zoominopuwdak.antwerpen.be adresine girerek binaların ne durumda olduğunu görebiliyor.Enerji verimliliği için devlet destekli hibeler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

 

6.1.2--İstanbul Büyük Şehir Belediyesi veya ilçe belediyeleri de aynı şekilde İstanbul un havadan termografik fotoğraflarını bina bazında-ilçe bazında-il bazında gösteren fotoğraflarını oluşturmak için ilgili firmalarla görüşmesi uygun olacağı gibi,aynı sayfada yalıtım kredileri konusunda bilgi ve yalıtım bilgisini verebilir.Görüntülerde termel renkler çatının eğimli yada düz oluşu,çatı malzemesi ve termostat ayarlarına bağlı olarak da değişiyor.

 

7—İlçede mahallelere küçük ölçekli kiralama usulüyle kültür ve spor merkezleri kurulması…………Kültür Md.

 

7.1-Yeni yapılacak kapalı Pazar yerleri için İstanbul Beylik Pazarının benzeri bir ölçü ve tasarımda yapılması uygun olabilir.Bunun için bu pazarın ölçüleri ve çelik konstrüksiyon vs referans alınabilir.Ayrıca kapalı bu pazarda yaz sıcağına karşı Yeşil alan köşeleri oluşturma uygun olacaktır.Pazarın altına 2 kat otopark yapmak bölge trafiğini rahatlatır.

 

7.1.1--Pazarda % 20 Organik Pazar-% 30 Sebze-Meyve-Balık Pazarı-% 50 Tekstil+Ayakkabı-Aksesuar-Çelik Eşya-Elektronik-Kitap vs oluşturulması düşünülebilir.

 

7.1.2--Pazar çıkışında cüzi ücretli çocuk oyun grubu-küçük bir Oyun parkı bulunması uygun olacaktır.Pazar içinde ekmek fırını-çay içme mekanları da olmalı.Daha yüksek kaliteli Pazar esnafı sağlamak için buraya gelecek esnaf için seçme kriterleri oluşturulmalıdır.(Kültürel yüksek(daha yüksek eğitim-görgü-esnaf ahlakı-bilgi-konusunda uzmanlık-insan ilişkileri-kişisel düzen ve bakım )

 

8—İlçe için ilave 1-2 adet olimpik spor sahası yapmak-Futbol Kulüpleri için futbol-özellikle basketbol,binicilik,yüzme okulları kurmak………..Fen İşl. Md.

 

9— Bölgede bulunan  bütün binaların özellikle ve öncelikle okullar-sağlık ocakları-vs ( belediye içinde oluşturulacak bir birim vasıtasıyla yada özel-ihale ile) statik  vs açıdan durumları çok hızlı bir biçimde ölçme aygıtları ile(ultrasonik beton mukavemet tayini-fazla katı olmaması ve imar durum açısından uygun ve uyguna yakın olmak kaydıyla) sayısal hale getirilmelive uygun binaların ruhsatlandırılması sağlanmalı

 

9.1--Bu anlamda; gereken binalar için Bina yöneticilerine güçlendirme için öneriler içeren bir rapor verilebilir.Ayrıca bu binalara estetik uygunluk sağlanması için boya-kaplamalarının yaptırılması sağlanmalıdır.

 

10—İlköğretimdeki bütün okulların fiziki tüm ihtiyaçlarını AB de olduğu gibi belediye tarafından karşılanması…………İdari İşl. Md.

 

11—İlçede yolların sağında 80 cm emniyet şeridi-sağ kısmına bisiklet yolu yazısı yazmak-bisiklet kiralama firmalarını davet etmek…………..Fen İşl. Md.

 

12—İlçede özellikle yürüyüş yollarında büyük market-kitap-tekstil firmalarının ofis açmasını sağlamak…………..Kültür Md.

 

12.1—İlçede yürüyüş yollarında açık cafeler açılmasını sağlamak

 

13—İlçede börekçilerin  sağlıklı yağ-tereyağı-zeytinyağı kullanmasını teşvik etmek,

 

14—İlçede evde bakım imkanlarını artırmak-belediye olarak işin içine girmek

 

15—Belediye olarak psikolojik danışma-destek merkezleri kurmak

 

16—İlçede en az 4 adet,türk sanat-halk-pop müzik dernekleri kurulmasını sağlamak ve destek vermek

 

17—Her semtte yerel ürünler pazarı kullanımını desteklemek,

 

18—Belediyeye bağlı süt-organik ürün satış(halk ekmek büfelerinde)ı yapmak-bu işi belediyenin organize etmesi

 

19—İlçe seviyesinde okullar için icat ve proje yarışması yapmak-bunları desteklemek

 

20—Kiralama usulüyle kütüphane sayısını 2-3 katına çıkarmak,

 

21--İlçe içi ulaşımı ring düzeninde elektrikli otobüslerle sağlamak,Semt merkezlerinden metroya ve belli merkezlere elektrikli minibüslerle yolcu taşımak

 

22-- Depremle İlgili Temel Yaklaşımlar:

 

1-Tüm bölgenin Deprem Araştırma Müdürlüğü işbirliği ile hazır pratik programlar ve test etkniği ile deprem ris haritaların çıkartmak.Ada bazında kentsel dönüşüm için kat adedini artırarak yeniden yeni yönetmeliğe uygun büyük müteahhit ve Kiptaş-TOKİ ye açmak.

 

2-Deprem  sonrası simülasyonu yapmak.Bu planlarda 1-yolların durumu(riski en aza indirmek için önerilen yollar(sağlık araçlarının geçmesi için)yol üzeri riskli geçitlarin güçlendirilmesi veya kaldırılması,ulaşılacak hastanelerin yolları üzerinde tüm risklari kaldırmak-ve bu hastaneleri tamamen güçlendirmek-ilgili temel teknik personelin evlerinin deprem risk kontrolllerin yapmak-x günlük gıda ve su depolamasını sağlamak-deprem sonrası sahipsiz çocuklar için(organ kaçakçılığına karşı) belediyede ilgili komisyonu şimdiden oluşturmak,çocuklar için oyun alanların belirlemek,

 

3--Psikolojik destek sistemini şimdiden kurmak ve ilgili elemanları şimdiden belirlemek,işyerlerinin yeniden kurulumu ve depremde temizlik için gereki teknik alt yapıyı araç ve gereçler büyük ölçekli araç parkını elde tutmak veya özel firmalarla  organize etmek.

 

4—İlçedeki tüm Kamu binalarındaki tüm kayıtları çelik kasa içinde CD ye ve aynı anda büyük taşınabilir belleklere kaydedip korumak,bölgenin deprem risk haritasını kurmak.Belediye araçlarını plan dahilinde elektrikliye dönüştürmek

 

5—İlçenin deprem riskini ev ev hesaplayıp-ölçüp mal sahiplerine tebliğ etmek

 

6--İlçenin muhtemel depremde toplanma yerleri barınma yerleri,gıda,ilaç,hastane, yol,kimsesiz çoçukların korunması ile ilgili planlarını belediye olarakda yapmak,

 

23--Belediyenin bilgi işlem gücünü ve kalitesini daha yukarı çekmek

 

26—Belediyede çalışan tüm teknik personele grup grup otocad,ofis eğitimi vermek,

 

27—Belediyenin maaşa ek olarak verdiği sosyal dengede bilimsel araştırma yapanları,yüksek lisans yapanlara prim vermek

 

28—Belediyede kurum olarak tam donanımlı belediye kütüphanesi kurmak,

 

29—Belediyede personelin yüksek lisans yapmasını teşvik etmek

 

30--Belediye türk halk-sanat koroları kurmak

 

31—Belediye içinde başarılı personele 5 günlük 4 kişilik tur çekleri hediye etmek

 

32--Belediyede personel arasında 5 kişilik beyin takımı oluşturup,bu personele belediyenin problemleri ile ilgili, görevlerine ek olarak çalışma yaptırıp ilgili başkan yardımcısınına sunmalarını sağlamak aynı zamanda bu personelin istanbul-izmir-ankara-avrupa belediyelerinde 1 hafta görgü-bilgi alışverişi yapmasını sağlamak,

 

32.1--Belediye İçinden Müdürlük Müdürlük seçilen bir teknik ekip,İstanbul belediyeleri ve onların uygulamalarının anlaşılması için gezi düzenlenmesi görgülerin artırılması için uygun olabilir.

 

33—Belediye personeli içinde 10 yılı geçmiş tüm personelin akciğer röntgeni ve kalp ultrasonunu yaptırmak,

 

34—Belediyede yeni gelen her teknik personeli 10 yılı aşmış usta teknik personelin denetiminde oryantasyona almak,ve bu personelin yanında günde 4-5 saat proje çizip hesap yapmasını sağlamak

 

35—Belediye stajyer alımında personel müdürlüğünce müdürlükler tarafından oluşturulacak usta-mentor listesine göre stajyerlere mentor tayin etmek,

 

36—İlçenin-bölgenin gece termal fotoğraflarını çekip ısı adalarını belirleyip gereken tedbirleri almak

 

37—İlçenin-bölgenin akustik haritasını-gürültü çıkarmak-gereken tedbirleri almak

 

38—İlçede bulunan sanayi tesislerinin atık sularını scada sistemi ile belediye bağlamak,atıkları limit değerlerde tutmak,kanalizasyona kirli atık miktarını en az düzeye indirmek için çalışma yapmak,

 

39—İlçede evlerdeki gri suların filtre edilmesini sağlayıp,gri ve yağmur sularının bölgede açılacak yeraltı su kuyularına basıp bölgenin toprak nemini yüksek tutup yağış çekmesini sağlamak,

 

40—İlçede uygun bölgelerde mandıra ve çiftlik kurulmasına onay vermek,

 

41—Newyork un göbeğinde insanlar tavuk yetiştirebiliyorsa İstanbul da da yetiştirebilir.Bu anlamda lçede-bölgede villa tarzı içinde olan binalarda evcil hayvanı-tavuk vs beslenmesi için bu binalara onay vermek,

 

42—İlçede küçük ölçekli hayvanat bahçesi-akvaryumu-yazıl sineması olan bir alan oluşturmak

 

43—Belediyenin İlçe için büyük dekorasyon ve peyzaj firmalarına, ana merkezlerin estetik planlarını yaptırmak ve uygulamak

 

44—İlçede-bölgede yüksek yapıya izin verilme safhasında imarı istenen binanın drone ile çakilen hava fotoğraflarına bakıp bu fotoğraflara göre yapının kat adedini belirlemek hatta tüm bölgenin hava fotoğrafları ile sınır kat yüksekliklerini belirlemek

 

44.1—Aynı fotoğraflarla çekme mesafelerini belirlemek ve planlara işlemek

 

45—İlçede-bölgede toplu taşımayı ön plana çıkarmak

 

46—İlçede görevli muhtarları ve ilçede aktif görev yapan personeli istanbul içinde bütün yerleri gezdirmek.

 

47--Belediye içinde İtfaiye,Yeditepe Vergi Dairesi,SSK,İSKİ ile ilgili ilgili birimlerden sağlanacak personel ve yapılacak protokol ile online bağlantılı bir masa oluşturularak,bu belgelerin belediye içinde verilmesinin sağlanması.

48--Vatandaşlarca yapılan İSKİ,Telekom,İGDAŞ,PTT ödemeleri için tek birimlerde toplanmasının sağlanması.Bu yerler belediye tarafından kiralabilir ve iski vs de belediyeye kira verebilir.Bunun için gereken araştırmayı belediye için bir personel tarafından araştırılması ve yürütülmesi.

 

49—İlçe sınırları içinde bulunan binalarda çok sayıda anten ile çatı üstü anten kirliliğine yol açabilmekte.bu nedenle bunlar için Kabahatler kanununa göre gereken binalara müsterek anten tesisatı kurulması için tebligat verilmesi uygun olabilir.

 

50—Bütün Md. ler  Bazında , Başkanlık toplantılarında, isimsiz olarak Her altı ayda bir bölgede ve belediye içinde yapılabilecekler için öneriler formu alınması uygun olabilir.

 

51--Bölgede bulunan Mahalle konaklarının görünümü için yeniden bir çalışma yapılması uygun olacaktır.Bunun için çalışacak teknik personel google bu konuda yapılmış bina vs resimlerini geniş bir şekilde araştırıp seçici komiteye sunulduktan sonra uygulama için ihaleye gidilmesi uygun olabilir.

 

52--Bölge Parkı:

 

52.1--Özellikle bölge insanın hafta sonları dinlenmesi ve piknik yapması için yüzyılda büyük bir şehir parkını para yutma makinası olan  betonarme bina yapmadan –mümkün mertebe en az masraf ile kurmak  uygun olacaktır.

 

52.2--ilçenin her semtinden buraya yapılacak yolcu taşıması dolmuş seferleri buraya çekilerek sağlanabilir.Böylebir şehir parkında yoğun ağaçlandırma,4 kişilik ahşap oturma grupları-mangal alanı-3-4 adet Anadolu tipi çeşme-park içinde sebze-meyve-ekmek-çerez-dondurma satışı imkanının sağlanması.

 

52.3--Ayrıca demircilere yaptırılacak 10-15 adet sağlam salıncak-10-13 yaş grubu çocuklar  ve 5-8 yaş çocukları için 5-10 adet tahtrevalli olabilir.

 

52.4--Bölge parkının sulaması damlama sulama ile yeraltından sağlanmalı-40x40 cm su kanalı park boyunca yer almalı-ayrıca belli bir bölgesinde küçük  sirki olması uygun olacaktır.

 

52.5--Bölge parkında yer alacak ağaçlar yetişkin ıhlamur-akasya-meşe-çınar-iğde-söğüt olabilir.Parkın yazlık sözleşmeli bir bekçisi de olmalı.

 

52.6--Bölgede bulunan parkların  sulamasında,Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı gibi kuyu açmak ve bu kuyudan beslenen dalgıç hidrofor ile pili selenoid vana ile özellikle yerlatı-toprak altı damlama sulama ile sulama yapmak ve gereken yerlerde kurakçıl-su istemeyen peyzaj ile peyzaj yapmak.

 

53—Baz İstasyonları:

 

53.1--Baz istasyonlarını konut-işyerleri üstüne izin vermeyip-kavşaklarda 20 m yükseklikli aydınlatma direkleri üzerinde konumlandırmak  en uygun çözüm yolu olarak durmaktadır.Bu nedenle GSM firmaları ile yapılacak protokol yada  yöneticileri ile görüşüp ,mevcut bina üstlerinde bulunan baz istasyonlarını buralara konumlandırmak uygun olacaktır..Bunun için belediyelerin baz istasyonları için uygun yol ve kavşak noktaları-yer gösterip ,firmaların buraya geçişlerini sağlamaları uygun olacaktır.

 

53.2— Elektromanyetik Radyasyona karşı: konut-işyerlerinde insanların  kanser nedeni olabilen elektromanyetik radyasyona karşı

 

1-- Belediye Bilgi işlem-Server odasını iç duvarlarını

 

2--Üzerinden baz istasyonu bulunan binaların çatı altını ,işbitirme safhasında

 

3--Üstünden yüksek gerilim hattı geçen binaların çatıların altını -işbitirme safhasında

 

4--işyerlerinde bilgisayar odalarında dış ortam parazitine- bağlı bilgisayarların bozulmasına karşı bu server odalarını

 özellikle çatı altını boyadan boya içten örneğin 60x40 cm lik  bakır levhalar ile kaplamak-levhaları bakır tel ile birleştirip-toprak hattına bağlamak en iyi çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.Baz istasyonları için yapılan sözleşmeler en az 10 yıllık yapılmaktadır.

 

54--Bağcılarda bulunan sanayinin proje ve sanayi teknik problemlerine çözüm için inşaat-makine-elektrik-mimar-harita müh oluşan bir işyerleri teknik destek ekibi altında bir  teknik ekip kurulmalı ve bu ekip-beyaz masadan gelen sorunlar için ilgili işyerleri ile yaptıkları görevlerine ilave olarak  görüşme yapmalı ve çözümleri önermelidirler.

 

55--Bölge yazın öğlen saatlerinde çok sıcak olmakta- yollar cayır cayır yanmaktadır.Bu nedenle sabah saatlerinde tüm arterlerde asfalt yoların üzeri  arazözlerle yıkanmalıdır. Bunun için ya mevcut araçlara sulama nozulu takılabilir.Yada x adet bu iş için arazöz alınabilir yada kiralama yoluyla bu iş yaptırılabilir.

 

54--Başkanlık Bünyesinde kurulacak Stratejik Planlama Md. görev alanı içinde belediyede yapılan işlerin zamana bağlı tüm giriş ve çıkışları(işyeri ruhsatı girişi,verilen bina ruhsatı, gelen etüd proje-iskan-işyeri ruhsat gelirleri vs-harcamalar) işlenmesi  ve bunların grafiğe bağlı yorunmalanması-bunlardan sonuç üretildiği vede bu konularda  bir istatistik çalışma yapmaları  uygun olacaktır.Bu anlamda tüm birimlerle koordineli çalışıp-onlardan bilgi isteme hakkına başkanlık onayıyla sahip olacaktır.Md. lük bu anlamda  başkanlığa rapor hazırlayarak-öneriler sunacaktır.

 

54.1--Kültürel ortamı zenginleştirmek için bütün yerli –yabancı teknik-kültürel dergi ve gazetenin aynı zamanda hazır internet ortamı bulunan(filtreli)orta ölçekli ,giriş ücreti sadece 1 YTL olan ,ilçe Belediyesi Halk Kütüphanesi kurulabilir.Kültür Bakanlığı Kütüphane standartlarında olabilecek bu kütüphane ile ortamı zenginleştirdiği gibi,Bağcılar İçin kültürel ve Teknik elit bir grubun oluşmasına katkıda bulunulur.

 

55—İlçe sınırları içinde yer alan çirkin görünüm arz eden binaların,bahçe ve çitleri  fotoğraflandıktan sonra ihale ile yıkılıp-yeniden yapılması uygun olabilir.

 

56—Atıkların Binada Ayrıştırılması:

1--Çevreci komşu Kart İle Atıkların Binada Ayrıştırılması projesine onay verilebilir.:

 

2—Antalya Muratpaşa Belediyesi  uygulamaya koyduğu çevreci komşu kart projesi ile  aileler kağıt,plastik,cam ve metal gibi atıkları ayrı kutu veya poşetlerde biriktirmekte.

 

2.1—Biriktirilen atıklar her mahalleye belirlenen gün ve saatte gelen belediye görevlilerine teslim edilmekte.Atıklar tartıldıktan sonra,görevli çevreci komşu karta POS cihazıyla puanları yüklemekte.Yüklenen puanlar www.cevrecikomsukart.com web sistesinde takip edilebilmekte ve kişi aldığı puanlarla alışveriş yaparak evinin ihtiyaçlarını karşılayabilmekte.

 

2.2—Ayrıca bu kart ile ailelere yardımda yapılabilir.

 

3—Türkiye de yılda 28 milyon ton atığın oluştuğu düşünülürse bu uygulamanın 81 ilde uygulanması ile toplam 6 milyon ton kağıt-karton-cam-plastik-metal ekonomiye kazandırılarak yılda 2 milyar TL kaynak sağlanabilir.                                                                               

 

3.1--Bu uygulamayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygun görülmesi halinde zorunlu kılabilir.

 

57-- Belediyeler toplumsal birliğin sağlanması amacıyla:

 

1--Sportif-Sanatsal-Bilim esaslı olmak üzere örneğin ilçe Güreş Kulübü,ilçeTSM Derneği,ilçe Kanarya Sevenler Kulübü vs.Gençlik örgütlerinin kurucu üyesi ve koruyucusu olmak zorundadır. Bu tür derneklerle suça kaynak eden ortam olumlu kanallara yönlendirilmiş olur.

 

2--Futbol stadyumundan güreş-okçuluk müsabakaları,okul günleri,yüzme havuzundan resmi olmayan yüzme yarışması düzenleyebilir.

 

3--Kulüpler için bu iki kaynağı seferber eder ve tam olarak yaralandırır.Bağcılar Yüzme Kulübü adı altında Antrenörleri kendi tutar.ve gençleri yetiştirir.

 

4--Sevgi-Saygı-Barış ortamının sağlanması adına örneğin

 

4.1--ilçede Aşure Günü,X İlköğretim Okulu Geleneksel Pilav günü,ilçe Uçurtma Günleri,Geleneksel Hıdrelez Yarışımaları(Ateşten atlama-Palyaço kıyafetleri ile yarışmalar-Birdirbir vs ,Hayvan sesleri çıkarma-Ünlüleri Taklit yarışmalar-Şiir yarışmaları-dinletileri) vs etkinlikleri düzenleyebilir ve yarışma  birincilerini ödüllendirebilir.

 

5--Muhtarlar ile işbirliği sağlanmak suretiyle İhtiyacı dışı giysi vs kapı kapı toplamak suretiyle ihtiyacı olan insanlara vermek için organizasyon düzenler. 

 

6--Lokanta ,Pastane vs esnaftan kendi kontenjanları dahilinde işyeri zekatı olmak anlamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için kapı kapı yemek vs toplamak ve iletmek üzere organizasyon kurabilir ve bu hizmeti sağlar.Gerektiği durumlarda 24 saat hizmet veren bir aşevini hazır tutar.

 

57--Enerji Tasarrufu  Çözümleri:

 

1-Su tasarrufunu sağlamak için fotoselli batarya kullanımını teşvik etmek ve belediye ve kamu tesislerinde bunları kullanmak.Bağcılar Belediyesinde kullanılan fotoselli Lavabo muslukları ile İSKİ Faturaları baz alınarak %50 su tasarrufu sağlandığı saptanmıştır.

 

2.2-Su tasarrufu sağlamak için 9 Lt  lik klozetler yerine 4 Lt lik klozetleri kullanmak.

 

2.3-Parklar için:

 

1-Bölge parkları için sulamada kurakçıl peyzaja geçmek ve

 

2-yağmur suyu depolama için ,yağmur suyu kuyuları yapmak.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 231

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.