MAKALELER / Fütoroloji-Yorumlar-Çağı Yorumlayan Düşünürlere İhtiyaç Var







Fütoroloji-Çağı Yorumlayan Düşünürlere İhtiyaç Var:

 

1—Ortaçağ-Yeni Çağda devrin bilgilerini yorumlayan düşünürler vardı.Günümüzde bu kadar yoğun bilgiye karşı bunları yorumlayıp ufkun ötesinde olabilecekleri yorumlayan düşünürlere ihtiyaç olduğu kesin.Konularına göre ufkun ötesinde neler olabilir.

 

1—Siyaset sistemi:

 

1--Şuanda gelişmekte olan bir çok  ülkede,ülkemizde,ABD,Avrupda bir çok partinin parti politikalarını-parti felsefesini-yöntemleri ortaya koyan lidere bağlı bir parti ideoloğu yok.Pirti ideoloğu partinin CEO su gibi,parti lideri de partinin 5 yıllık patronu gibi düşünülebilir.

 

2--ABD de Cumhuriyetçi partinin,Demokrat partinin ,Almanya da Merkelin partisinin,Türkiye de AKP,CHP vs bir ileri doğru partinin kimliği,sosyal-ekonomik-teknik-din vs konularında ileri doğru politiklarının ortaya konması,partinin ruhunu okuyan-geleceğini biçimlendiren,vizyonunu ortaya koyan lidere bağlı-parti arge si ile içiçe bir ideoloğa ihtiyaç olduğu kesin.

 

2—Uzay Araştırmaları:

 

1—ABD,Rusya,Çin,Avrupa,Hindistan,Japonya uzaya ticari seferleri sokma,madencilik aramaları yapma,dünya yörüngesinde koloni istasyonları kurma,Atmosferi-doğayı koruma ve kullanma konularında çaba içinde olup,aynı zamanda yakın sistemlere uzay araçları ile sondaj yapma peşindeler.

 

2--Diğer ülkeler uzay ajansı kurarak bu yarışta yer alma peşindeler.Ancak herhalükarda Nasa ve Rusya nın eldeki bilgi birikimini paylaşıma açması halinde dünya ülkeleri-insanlık açısından toplu sinerji sağlanabilir.

 

3—En önemli problemler uzay aracını fırlatmada yerçekimine karşı sistem geliştirmek,uzay radyasyonuna karşı geminin korunması,gemide yerçekiminin sağlayan sistemlerin tasarımı,ısıya karşı seramik kalkan yerine yeni sistemlerin bulunması temel konular olabilir.Uzun yolculuklarda gemi itkisinin iyon motorlarıile sağlanması muhtemel bir yapı olacaktır.

 

4—Uzay sürekli genişliyor-karanlık maddenin sırları-yapısı,uzay karadeliklere yakalanmadan ilerlemek ileriki yılların problem adayları olabilir.

 

3—Genom Araştırmaları:

 

1—İnsan genomu dizilim olarak okundu.Sekaslandı.Yani haritalandı.Ardından bazı bitki ve hayvanların sekanslanmasına geçildi.Ancak hangi genin nasıl bağlantı kurduğunun anlaşılması için uzun yıllara ihtiyaç olabilir.

 

2—İnsan genomu projesinde sekanslama makinesiyle büyük iş çıkaran ve büyük emeği geçen Craig Venter sentetik DNA işine girişti.Eğer bu çabalar başarılı olursa 3D DNA Yazıcı ile DNA tasarımı ve imalatı ile doğal insandan sentetik insana geçiş ileride mümkün olabilir mi.

 

4—Din:

 

1—Katoliklerin lideri papa Hristiyanlıktan kaçışlara karşı çözüm üretmeye çalışıyor.Çözümü teknolojide-yeni bilgide aramaya çalışıyorlar.İnsanlar bir din yerine ateizmden de uzak durarak deizme bir yaratıcının gücü olduğu düşüncesine kaçıyorlar.Bu anlamda ortaçağ bilgileri ile dinleri yorumlamak yerine uzay belgeselleri,teknolojik futurolojik bilgilerle vahyi-din kitaplarını yorumlamaya geçiş olabilir mi.Suudi Astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonunda namaz kılmaya çalışıyor.Birçok ülkenin uzay yarışında yer alması-uzaya gitmesi birçok anlayışıda değiştirecek gibi.

 

2—Yaratıcı güç muazzam bilgi ile kainatı yarattı.8GB bilgide pert olan bir insan bu kadar bilgiyi yaratan ve işleyen ,insanında içinde olduğu uzayı sürekli genişleten bu muazzam gücü ortaçağ bilgisi yerine yeni güncel bilgi ile hayran olarak iman edip-sevmeli.

 

5—Yapay Zeka-Robotik-3 D Yazıcılar:

 

1—Birçok basit işlerde-ev işlerinde,bahçede elma toplamada,çocuk bakımı,endüstride imalatın içinde ,orduda savaşçı olarak daha fazla robotların görüleceği açık.Robotların sisteme daha fazla katılması ile insanlar robotların yapamayacağı düşünülen işler sanat-bilim vs konulara yönelecek.ABD yönetimi bunu fark ederek halkını stemfen-teknik,matematik) eğitimi almaya yönlendiriyor.

 

2-Yapay zeka akıl değil.Katmanlı küçük zekadan-sistem sağlanması ile büyük çıkarım yapabilmek imkanı.Yapay zeka ile tıpta teşhiste-tomografi okumalarında,tahlil okumalarında doktorların en büyük desteği olması mümkün.Uzaktan eğitimde ve eğitimde en büyük yardımı olabilir.Yazı ve Müzik tasarımında yazarların-müzisyenlerin en büyük desteği olabilir.Ekonomik Matematik analizlerde büyük yardımı dokunabilir.Daha akıllı araçlar,cihazlar için gerekli.

 

3—3D yazıcılar ile betondan bina yapımı başlandı.3D Yazıcılar ile dünyada ve uzayda birçok parça rahatlıkla üretileceği açık.Endüstri 4 temelinde makineler arası otomasyon olup aynı zamanda imalatın da temel ayağı 3d yazıcılar olabilir.Birçok üretim artık evde yapılabilecek. Belki çoğu fabrikayı bitirip-çok büyük ve çok küçük işletmeler oluşacak.3D yazıcı ile üretilen organlar ile bozulan organın yerine kendi kök hücrelerinde üretilen organ cerrahi olarak uzun ömre doğru bir ilerleme olabilir.Organ destekleri ön plana çıkacak

 

6—Ekonomik Sitem:

 

1—Kapitalizm insan medeniyetinin gelişmesinde büyük itki rolü oynadı.Ancak günümüzde ABD,AB vs para basıyor.Takas ekonomisi devrinde bir fırıncı ürettiği 1 ekmek ile 1 kg un alıyordu.Paranın ortaya çıkmasıyla işler hızlandı.Üretimin karşılığı olmayan ,üretimin belki 10 katı olan para dünya ekonomileri arasında yolculuk ediyor.Bu para fazlalığı sonuçta değişik ülkelerde ekonomik çarkların daha yavaş işlemesine enflasyona neden olabilmekte.

 

2--Kapitalizm uç noktaya doğru ilerliyor.ABD gelir üste-%5 lik dilime yığılıyor.Komünizm Sovyetlerde üretimin gerilemesi ve üretkenliğin son ermesi ile yıkıldı.Öte yandan e ticaret hızla ilerliyor paranın yerini bitcoin alma yolunda.Kuzey ülkeleri devletin fazla gelirlerini halkına refahı artıracak biçimde paylaştırırken,ABD de bu üst %5 lik dilime gidiyor.

 

3--Sonuçta dünya ekonomisinde fazla para nasıl emilecek,ABD üstel olarak artan federal ve eyalet borçları konusu nasıl çözümlenecek.Çin sofrada nasıl yer alacak.Robot ekonomisi, yapay zeka herkesin daha fazla kazanmak için yaptığı teknolojik yatırımlar.

 

4--Almanya AB  yi dağılmaya karşı korumaya çalışırken,AB nin muhtemelen İngiltere ardından Fransa ile dağılması mümkün olabilir.AB diye Almanya ya bağlı bir sistem kalabilir.

 

7—Şehirleşme-Ulaşım-Enerji-Küresel İklim Değişimi:

 

1—Şehirler akıllı,organik,enerji-su tasarruflu,dikey tarımın uygulandığı yapıya doğru evrilmekte.

 

2—Enerjide yenilenebilir ve diğer enerijilerin karma olduğu-enerji talebinin belli süre sonra durduğu yapıya geçebilir.Enerji üretim ve tüketiminde sürdürülebilir yapılara geçmek gerek.Fosil yakıtların 50-100 yıllık ömrü olduğu atmosfere CO2 nin salınmadığı yada enerji üretiminden hemen sonra depolandığı enerji üretim ve ulaşım teknolojileri ön plana çıkabilir.

 

3—Ulaşımda Dubai  Hperlop a geçmeye çalışırken, ülkeler hızlı tren yatırımlarını artırmaya,uçan otomobil-yüzen otomobillerin,sürücüsüz otomobil,tren,öncelikle lng-sıvılaştırılmış doğalgazlı ardından yelkenle-güneşle çalışan gemilerin olduğu bir döneme doğr ilerlenilmekte.

 

4—Küresel iklim değişiminde ekolojik sistem artan karbondioksit yoğunluğu-400 ppm karşı yeşil alan miktarını artırarark çözüm geliştirmeye başlamış olabilir.2007 de tepe yapan sıcaklıklara karşı 2016 da yani 10 yıl içinde ekolojik sistem cevap geliştirmeye başlamış olabilir.Zira 2016 da verimli geçti diye düşünülebilir.

 

 

7—İnternet-Sosyal Sistem:

 

1—İneternet geniş banta doğru yayılmakta.Daha fazla ükede daha yoğun kullanılmakta. İdaresi bir süre sonra BM gibi bir yapıya yada ülke protokolları ile ülkeler arası bir yapıya gidebilir.Bitcoin daha fazla kullanılacak gibi.Atm lerde parmak okuma yaygınlaşacak. İnternetin atık bilgisini süzen-ayıklayan sistemler gelebilir.Ülkeler kendi ulusal açık kaynak işletim sistemlerine doğru gitmekte.

 

2—Sosyal yapı çekirdek aileden geniş aileya kayabilir.Romantik evlilik ön plana çıkabilir.Yaşlı ülkelere genç yöneticiler gelmekte.Yaşlı nüfusa karşı doğum hızını artırma-mülteci kabul etme-uzun ömür araştırmaları ön plana çıkmış durumda.Eğitimde teknik eğitim ile sanayi iç içe girerken,yeni inovasyon şehirleri,teknikleri ön plana çıkacak.Uzaktan eğitim ve stem mezunu oranını artırma gündemde olacak.

 

2.1--Engellilerin hayata uyumunu kolaylaştıran yeni teknolojiler ön plana çıkacak.Tıpta yeni kavramlar-kuantum temelli yaklaşımlar ön plana çıkabilir.

 

2.2--Matematikte 3 boyutlu matematiklerin ötesine geçiş-sonsuz büyük-küçükler üzerine yeni yapılar inşaa edilirken uzay-zaman konusunda yeni matematik teknikler ortaya çıkabilir.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 238

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.