MAKALELER / Yağmur Suyunun Kullanımı-Binalarda





Yağmur Suyunun Kullanımı-Binalarda:

 

1--Yağmur suyu bina içinde ya da bina dışında kullanım suyu amaçlı olarak kullanılabilmektedir.

 

2--Basit bir yağmur suyu deposu ile araba yıkama, yüzme havuzu ya da süs havuzunu doldurma, ek boru tesisatı ile bahçe sulama, tuvalet rezervuarlarında kullanım, suyun kalitesi için yapılan dikkatli kontroller ve arıtma ile çamaşır makinaları ile duş ve banyolarda kullanım işlemleri gerçekleşmektedir.

 

3--Yağmur suyu bina dışında; bahçe sulama, araç yıkama ve süs havuzlarını doldurma, bina içerisinde ise çamaşır makinaları ve tuvalet rezervuarlarında kullanılmaktadır.

 

4--Çatı yüzeyinden toplanan yağmur suyu oluklardaki filtreden geçerek yağmur suyu deposunda toplanmaktadır. Yağmur suyu buradan dalgıç pompa ile depo dışına, bahçeye verilmektedir

 

5—Yağmur Suyu Filtrasyonu:

 

5.1—Eskiden Yağmur suları sarnıç adı verilen depolarda toplanmaktadırlar. Sarnıçlar genellikle yere gömülü olarak ve su sızdırmayacak biçimde yapılırlar. Çatı, teras ve temiz beton avlulardan toplanan sular sarnıca verilmektedirler.

 

5.2--Sarnıca verilen yağmur suyunun kumdan süzülmesi gerekmekte olup bu amaçla silis kumu kullanılmaktadır. 1/3 kadar çakıl üst tarafı ince bir kumdan meydana getirilmiş yaklaşık olarak 1m yüksekliğinde bir kum süzgeci iyi sonuç vermektedir

 

5.3--Geliştirilmiş sarnıçlarda yağmur suyu bir dinlendirme ve süzme işleminden geçmektedir. Çakıl ve ince kumdan yapılan 1.40m yükseklikteki kum süzgeci suda bulunan asılı kirlerle yüzücü maddeleri süzmekte ve su alma kuyusuna temizlenmiş suyun geçmesini sağlamaktadır.

 

5.4--Suyun temiz kalması bakımından sarnıçtan suyun kovalarla değil tulumba ile alınması doğru olmaktadır.

 

5.5—Modern polyester kum filtreleride aynı mantıkla imal edilmekte ve suyun dezenfeksiyonu için cidddi olarak mikrop kırdığı kanıtlanmış olan ultraviyole lambalar kullanılmaktadır.

 

Kaynak: Binalarda Yağmur Suyunun Kullanılması-Nazlı İpek ŞAHİN Yrd.Doç.Dr. Gülten MANİOĞLU




Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.