MAKALELER / Kuantum Bilgisayar Geliştirildi-Nihayet





Kuantum Bilgisayar Geliştirildi-Nihayet:

 

1--Avusturya, İsviçre ve Almanya’daki çeşitli enstitülerde çalışan bir grup araştırmacı, bugüne kadar geliştirilmiş en küçük kuantum bilgisayarını ürettiklerini açıkladı

1.1--Henüz pratik amaçlar için kullanılabilecek, klasik bilgisayarlardan daha hızlı çalışan kuantum bilgisayarlan geliştirilebilmiş değil.

 

2--Bilgi;

2.1--klasik bilgisayarlarda “O” ve “1” değerlerini alabilen bitlerde, kuantum bilgisayarlarında ise kübitlerde (kuantum bitlerde) kodlanır.

 

2.2--Kuantum bilgisayarlannm kapasitesinin klasik bilgisayarların üzerine çıkabilmesi için aşılması gereken en büyük sorunlardan biri, çok sayıda kübitin nasıl bir araya getirilip uyumlu bir biçimde çalıştınlabileceğidir.

 

2.3--Bir kuantum bilgisayarının belirli bir görevi klasik bilgisayarlardan daha hızlı yapabilmesi için en azından milyonlarca kübite sahip olması gerektiği tahmin ediliyor.

 

2.4--Günümüzün en gelişmiş kuantum bilgisayarlannm sahip olduğu kübitlerin sayısı ise onlarla ifade ediliyor.

 

2.5--Bir sistemin uzun süre klasik fizik yasalanyla açıklanamayacak davranışlar sergilemesi ancak çevresiyle etkileşmesinin engellenmesiyle mümkündür. Çok sayıda kübit içeren bir kuantum bilgisayannm da çevresinden yalıtılması gerekir.

 

2.6--Bugüne kadar geliştirilmiş kuantum bilgisayarlarında bilginin kodlandığı ve hesaplamaların yapıldığı kübitleri çevreden yalıtmak için oda büyüklüğünde devasa sistemler kullanılıyordu.

 

3--Dr. Ivan Pogorelov ve arkadaşlan ise yalan zamanlarda standart büyüklükte, iki rafın içine sığabilen bir kuantum bilgisayarı geliştirmeyi başardı.

 

3.1--Yeni geliştirilen bilgisayarda kübit görevi gören 50 kalsiyum iyonu elektrik alanlar yardımıyla bir hacmin içine hapsediliyor. Kübitlere bilginin kodlanması ve kübitlerden sonuçlann okunması lazerlerle yapılıyor.

 

3.2--Bilgisayarın çalışması ve uzaktan kontrol edilmesi için gerekli tüm donanım ise alüminyum kutulann içerisindeki modüllerde bulunuyor.

 

4—Physical Review Z’te yayımlanan makalede kuantum bilgisayarının 24 kübitin aynı anda kullanıldığı bir hesaplama ile test edildiği ve performansının kendisinden çok daha büyük, en gelişmiş kuantum bilgisayarlarıyla benzer olduğu belirtiliyor.

 

5--Geliştirilen bilgisayarın dayanıklı olduğu, kolayca değiştirilebilecek parçalardan oluştuğu ve az bakım gerektirdiği söyleniyor. Ayrıca bilgisayarın bulut tabanlı sistemler aracılığıyla tüm dünya genelinde insanlar tarafından kullanılabileceği belirtiliyor.

 

Kaynak:TÜBİTAK Bilim Ve Teknik Dergisi--Mahir E. Ocak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 236

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.