MAKALELER / Yapay Zeka Uygulamaları-Dil-Film-Müzik





Yapay Zeka Uygulamaları-Dil-Film-Müzik:

 

1--Yabancı filmlerde dudak dublajı- dublajın daha iyi hale gelmesi için bir teknoloji geliştirildi. FlawIessAl adındaki ürün, yapay zekâ yardımıyla konuşan oyuncunun dudak hareketlerini değiştirerek dublaj yapılan dilde konuşuyormuş gibi gösteriyor.

 

1.1--Oyuncunun orijinal performansını koruyan sistem düşük maliyetle birçok dile uyarlanabiliyor. Teknoloji henüz yüzde yüz doğru çalışmasa da ortaya çıkan örnekler son derece etkileyici.

 

2--Fireflies adındaki başka bir yapay zekâ uygulaması ise ses kaydını metne çevirmede hayli başarılı.

 

2.1--İngilizce için %90 başarıyla çalışan uygulama, özellikle online derslerde not tutmakta zorlanan öğrenciler tarafından tercih ediliyor.

 

2.2--Bu gibi teknolojilerin gelişmesiyle birlikte gelecekte tüm video içeriklerin anında istenilen dilde izlenmesi mümkün olabilir.

 

3--Yapay zeka teknolojileriyle görsel malzemelerden müzik üretmek-CroMagnon Art.

 

3.1--Fotoğrafları ve görsel objeleri renkleri üzerinden analiz ederek müziğe çeviren yapay zeka destekli müzik servisi CroMagnon Art, 2020 Mart'ta geliştirildi.

 

3.2--Dünya genelinde görsellerden müzik üreten ilk yapay zeka uygulamalarından biri. Görselleri renk ve dokuları üzerinde analiz eden bir görüntü işleme algoritması ve bunu müziğe çevirebilen bir yapay zeka uygulaması olarak özetlenebilecek proje, dijital sanatlara yönelik talebin arttığı bu dönemde birçok farklı alanın ihtiyacını aynı anda çözmeyi amaçlıyor.

 

3.3--Geliştirilen görüntü işleme ve yapay zeka modelli servis ile sisteme yüklenen resimler renk ve dokuları üzerinden işlenerek özgün müzik üretimi sağlanıyor.

 

3.4--Yaratılan bu servis ile markalar ürünleri için görsel temelli müzikler oluşturarak, müşterilerinin markaya yönelik aidiyetlerini pekiştirebiliyorlar.

 

3.5--Ayrıca telifsiz müziğe ihtiyaç duyan bağımsız film ve oyun üreticileri ile influencer’lar da içerikleri için uygun ücretlerden yararlanarak aylık üyelikle görüntülerle uyumlu, berrak, etkili ve telifsiz müzik üretimi gerçekleştirebiliyor

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 168

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.