MAKALELER / Organik Pamuk İçin Biyo-Böcek İlacı





Organik Pamuk İçin Biyo-Böcek İlacı:

 

1--Dünya çapmda kullanılan insektisitlerin (böcek ilacı) % 16’sı pamuk üretiminde tüketiliyor ve her yıl neredeyse 2 milyar dolarlık pestisit (zararlı organizmaları ortadan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan kimyasal madde) kullanılıyor.

 

2--Kullanılan sentetik pestisitler, başta çiftçiler olmak üzere pek çok canlıya zarar verirken, yaşadığımız toprağı, soluduğumuz havayı ve içtiğimiz suyu kirletiyor.

 

3—Bu anlamda organik olmayan pamuğun küresel tüketimi, atmosfere yılda yaklaşık 220 milyon ton gibi büyük miktarlarda sera gazı salıyor ve 1 ton geleneksel pamuk lifi 1,8 ton C02 üretiyor.

 

4--Bu bakış açısıyla son 10 yıldır pek çok önemli tekstil markası, organik pamuk üretimini desteklemeye yönelik atılımlar başlattı. Kimyasal pestisit kullanımı ve su tüketiminin en aza indirildiği organik pamuk üretimine talep hızla artıyor.

 

4.1--Sürdürülebilir pamuğa artan ilginin paralelinde Yeşil Mütabakat kapsamında Avrupa Birliği çevreye zararlı pestisitlerinin kullanımını 2030 yılına kadar % 50 azaltmayı hedefliyor. Ülkemizde de bu kapsamda her yıl yüzlerce pestisit aktif maddesi yasaklanarak raftan kaldırılıyor.

 

4.2--Tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan kimyasal koruyucu ve pestisitlere biyolojik alternatifler geliştiren yerli girişim Nanomik, organik pamuk üretiminde kayıpların önüne geçebilmek amacıyla pamuk biyoinsektisitini geliştirildi.

 

4.3--2021 yılında tarla uygulamaları başlayan yerli biyoinsektisit AzaCot ile birden fazla zararlıyı % 90’ın üzerinde performans göstererek kontrol ederken, maliyet olarak geleneksel uygulamalarla başabaş performans vererek kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyor.

 

4.3.1--Nanomik, şu an bağ, bahçe, sera ve tarlalardaki kayıpları engelleyen ürünü Mikoks ile hasat öncesinde çözüm sunarken, BioExtend ile depo ve paketleme tesislerine, Bioflux ile hotel, catering ve restoranlara, Bioflux Home ile de son tüketiciye meyve sebzelerini daha doğal ve uzun bir raf ömrüyle saklayabilen ürünler sunuyor.

 

4.4--Nanomik Biyoteknoloji kurucusu ve CEO’su Buse Berber Örçen, “Şirketimizde Nanomik, gıda ve tarım ürünlerinde kullanılan sentetik koruyuculara alternatif doğal koruyucular geliştiriliyor” diyor




Makalenin İzlenme Sayısı : 180

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.