MAKALELER / Küresel Isınma-Kömür Santrallerinden Vazgeçememek





Küresel Isınma-Kömür Santrallerinden Vazgeçememek:

 

1--Yakın zamanda gelecekteki tüm yabancı kömür santrali projelerini sona erdirme taahhüdünde bulunan Çinde , Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin Ulusal Enerji Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

 

1.1--“Ülkenin enerji gelirlerinde kömürün baskın yeri göz önüne alındığında, kömür üretim kapasitesini optimize etmek önem taşıyor. Kalkınma ihtiyaçları doğrultusunda eski kömür santrallerinden kömürlü termik santrallere aşamalı olarak geçiş planımız var. Yerli petrol ve gaz arama çalışmaları ise yoğunlaştırılacak.”

 

2--Statista’nın Global Energy Monitor’den aldığı verilerden hazırladığı grafikte de görüleceği gibi, Çin’de yapım aşamasında olan kömür santralleri, toplamda 238 projeye ulaşmış durumda. Bu yeni veri, dünyanın şu anda yapım aşamasında olan kömür enerjisi kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturuyor ve Çin’i, halen fosil yakıta yatırım yapan diğer tüm ülkelerin önüne koyuyor.

 

3—Öte yandan Türkiye ise Paris İklim Anlaşması’na onay vermiş olmasına karşın kömür santrali projeleri devam ediyor. Türkiye’de 15 kömür santrali proje aşamasındayken 17’si de yapım aşamasında.

 

3.1--Planlanan kapasite ise MW bazında 13.600. Türkiye’nin AB’nin yeşil yatırımlarından pay alabilmesi ve Paris İklim Anlaşması odağında etkin taahhütlerde bulunabilmesi için tıpkı bu konuda ciddi taahhütler veren diğer ülkeler gibi kömürden vazgeçmesi gerekiyor.

 

4—Yorum:Kömürden vazgeçememek için yapılması gereken kömür santrallarını sıfır emisyona yaklaştırmak olabilir buda santraldan çıkan baca gazındaki karbondioksidi(ve diğer sera gazlarını vs) tutan ve depolayan-sanayiden kullanan bir yapıyla mümkün olabilir.

 

Kaynak:HBT-s:293-4.11.2021

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 146

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.