MAKALELER / Et Tüketimi Küresel Isınma-Çözüm Önerileri





Et Tüketimi Küresel Isınma-Çözüm Önerileri:

 

1--Hayvansal gıdalar, yiyeceklerden alınan kalorinin %18’ini ve gıda kaynaklı proteinin %37’sini karşılamalanna rağmen orantısız olarak tarımsal alan işgalinin %83’ünden ve gıda ile ilişkili sera gazı emisyonlarının %58’inden sorumludur.

 

2--Hayvancılık sektöründen kaynaklanan sera gazı salımlan yıllık 7,1 gigaton C02 eşdeğeri civannda olup bu miktar insan kaynaklı toplam sera gazı saliminin %14,5’ini oluşturuyor.

 

3--Dana eti ve inek sütü üretimi bu sektörden kaynaklı salımın %60’ının fazlasından sorumludur.

 

4--Artan yoğun et talebini karşılamak amacıyla giderek daha çok sayıda canlı hayvan yetiştirilmesi, daha fazla arazi ve doğal kaynak kullanımının yanı sıra daha fazla yem gereksinimi, daha fazla metan gazı salımı ve daha fazla gübre oluşumu anlamına da geliyor.

 

5--Hayvancılık sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının en önemli bileşeni yem üretimi olup, toplam salımın %45’ine (3,2 gigaton C02 eşdeğeri) tekabül ediyor. Bununla birlikte üretilen yemin hayvansal proteine dönüşüm oranı çok verimsizdir.

 

6--Ortalama 1 kg et proteini üretimi için hayvanın 6 kg bitkisel protein tüketmesi gerekir. Bu hesaplama yem miktarı üzerinden yapıldığında, kümes hayvanları ve dana eti için sırasıyla 3,3 ve 25 kg yem miktarına karşılık geliyor.

 

6.1--Bu oranlar bitkisel kaynaklann artık neden hayvan beslenmesi için değil, doğrudan insan beslenmesi için kullanılması gerektiğini açıklıyor.

 

7--Hayvancılık sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlannm diğer kaynaklan ise

1--%39’luk (2,8 gigaton C02 eşdeğeri) pay ile enterik fermentasyon (yem sindirim sürecinden kaynaklanan gazlar),

2--%10’luk (0,71 gigaton C02 eşdeğeri) pay ile gübre ve

3--%6’lık (0,42 gigaton C02 eşdeğeri) pay ile işleme ve taşıma faaliyetleridir.

 

8--Hayvancılık sektörünün neden olduğu en önemli sera gazlan metan ve nitröz oksittir. Esas olarak enterik fermantasyondan kaynaklanan metan gazı, küresel ısınma üzerinde karbon dioksitten 28 kat daha etkili ile gübre depolama ve kullanımından kaynaklanan nitröz oksit gazı ise 265 kat daha fazla etkilidir.

Hangi et türünü tüketmek küresel ısınmayı daha fazla arttırıyor?

8.1--Geviş getiren hayvanlar, geviş getirmeyenlere kıyasla daha fazla sera gazı salımma neden oluyor. Keçi, koyun ve sığır gibi insanlar tarafından kırmızı et kaynağı olarak tüketilen geviş getiren hayvanlar çok odacıklı midelerinde yemleri fermente ediyor ve bu fermantasyon sonrasında oluşan metan gazını kullanamadıktan için atmosfere salıyorlar. Metan gazı formunda kaybedilen enerji hayvanın tükettiği yemin bileşimi, yemlerin işlenme tekniği ve yem katla maddeleri kullanımı gibi birçok faktöre bağlı

 

8.2-- Dünya genelinde yetiştirilen ana hayvan türleri sera gazı salımına etkileri bakımından şu şekilde sıralanabilir:

 

et sığırı……………… (%45),

 

süt sığırı…………….. (%26),

 

manda……………….. (%12),

 

koyun………………… (%4,5)

 

keçi…………………… (%4) 

 

tavuk………………….. (%l,5).

 

8.3-- Yaşam döngüsü analizlerine göre

 

1--hayvan yetiştiriciliğinin iklim değişikliğindeki payı %43 iken,

 

2--tahıl üretimininki %30,

 

3--meyve- sebze üretimininki %17,

 

4--bakliyat üretimininki ise %10’dur.

 

 

9—Yorum:

 

1—En az emisyonla Küresel protein ihtiyacı için

 

1—Kırmızı et tüketimini sınırlayıp öncelikle aynı et miktarı için 8 de 1 yem tüketen balık tüketmek ardından 4 de 1 yem tüketen kümes hayvanlarından et tüketimi önemli.

 

2—Dana vs yemlerine deniz yosunu katarak metan salınımı azaltılabilir.

 

3—Vejeteryan beslenme-böceklerden gıda üretimi-deniz yosunlarından gıda üretimi ön plana çıkarılabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 206

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.