MAKALELER / Bilinç ve Dopamin-Bilincin Diferansiyel Karakteri





Bilinç ve Dopamin-Bilincin Diferansiyel Karakteri:

 

1--Koma ve bitkisel hayat gibi bilinç bozuklukları, ciddi beyin hasarının yaygın bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Proceedings of the National Aca- demies of Science dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, bilinçli beyin aktivitesinin, beynin "zevk kimyasalı” dopamin ile bağlantılı olduğu gösterildi.

 

2--Bilinç bozukluklarına neden olan sinir mekanizmalarının karakterize edilmesinin zor olması, bu hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesini de zorlaştırıyor.

 

2.1--Beyin görüntüleme teknikleri, "varsayılan mod ağı” (Default Mode Network-DMN) olarak adlandırılan, birbirine bağlı beyin bölgelerinden oluşan bir ağın, kişisel farlandalık ile ilgisi olduğunu gösterdi

 

2.2--Anestezi sırasında veya bilinç bozukluklarına neden olan beyin hasarından sonra bu ağın bozulduğu da gözlemlendi. Daha da önemlisi bu ağ, bilinçli deneyim için de hayati önem taşıyor gibi görünüyor.

 

2.3--2006'da gerçekleştirilen bir çalışmada, bir araştırma ekibi, şiddetli beyin travması geçiren ve bitkisel hayatta olduğu düşünülen 23 yaşındaki bir kadının bilinçli olduğuna dair işaretler gösterdiğini tespit etti.

 

2.4--Bir beyin taraması (fMRI) sırasında tenis oynadığım hayal etmesi istendi. Bunun üzerine, hastanın beyninin motor süreçlerle ilgili bölgelerinin etkin hale geçtiği görüldü.

 

2.5--Benzer bir şekilde, evindeki odaların arasında dolaştığını hayal etmesi istendiğinde, beyninin uzamsal gezinme ile ilgili olduğu bilinen posterior parietal kortelcs bölgesi etkin hale geçti.

 

2.6--Beynin sergilediği etkinlik kalıpları sağlıklı insanlarınkine benziyordu ve hastanın aslmda farkındalığa sahip olduğu kabul edildi.

 

3--Bu yıl, Brain dergisinde yayınlanan bir yazıda bir grup bilim insanı, bitkisel hayattaki her beş hastadan birinin aslmda beyin taramaları sırasında komutları takip edecek kadar bilinçli olabileceğini öne sürdü. Ancak bu konuda bir fikir birliği yok

 

4--Beyin hücreleri, bir dizi beyin işlevini etkinleştirmek için diğer hücrelerle iletişim kurar. Bunu da bir dizi kimyasal kullanarak yaparlar. Ödüllendirici bir rolü olan dopaminin bilinç bozulduklarında da rol oynadığına dair kanıtlar zaten bulunuyordu.

4.1--Örneğin, bir çalışmada, minimal bilinçli hastalarda, beyindeki dopamin salı- mmının bozulduğu görüldü. Aynca bir dizi küçük ölçekli çalışma, hastaların bilinçlerinin, dopamin yoluyla etki gösteren ilaçlar verilerek iyileştirilebileceğini gösterdi.

 

4.2--Beyindeki dopamin kaynağına ventral tegmental alan (VTA) adı veriliyor. Dopamin bu bölgeden salgılanıyor ve korteksden çoğu bölgeye ulaşıyor.

 

4.3--Son çalışmamızda, beynin bu dopamin kaynağının işlevinin, bilinç bozulduğu olan hastalarda ve sağlıklı bireylere anestezi uygulandıktan sonra bozulduğunu gösterdik.

 

4.4--Sağlıklı insanlarda anestezinin etkisi geçtikten soma VTA işlevi geri kazanılıyor. Zamanla iyileşme gösteren bilinç bozulduğu hastalarında da VTA işlevlerinin bir kısmının geri döndüğü görülüyor.

 

4.5--Dopamindeki işlev bozulduğu ile bilinç üzerinde anahtar bir rolü olduğu bilinen DMN’deki bir işlev bozukluğu arasında bağlantı olduğu görüldü. Bu sonuçlar, dopaminin bilincimizi korumada gerçekten merkezi bir rol oynadığım düşündürüyor.

 

4.6--Genel anesteziklerin beynin hangi bölgelerim nasıl etkilediği hala gizemini koruyor. Ancak bu araştırmanın en heyecan verici yönü, dopamine etki eden ilaçlar kullanarak bilinç bozukluklarının daha iyi tedavi edilmesi için bir umut ışığı yakmış olması.

 

5—Ayrıca nöroleptik-dopamin blokajı kullanan hastalarda robotluk hissi algıda bilincin kalktığının ifadesi olabilir mi.

 

5—Yorum:

 

1—Bilincin diferansiyel özelliği:Bir noktaya sabit bakarsanız o nokta bilinç alanından çıkar.Hem algıda hem bilinçte alan dışına çıkar.Bu noktadan yola çıkarak aynı imaj -ses vs için iki farkli nöron-nöron grubu-beyin yarı küresinde yapılan dopaminerjik bilişsel sürecin matematiksel ifadesinde diferansiyel bir bilinç pikselinin parıldamasına-bilinç birimi oluşmasına yol açar.Bilinç için ifade edilen bu yaklaşım algı içinde geçerli olabilir.Bu piksel halografik olarak beyne yayılır.Bu ifadeye göre bilinç ve algı için bilişsel süreçte

 

1—dopaminerjik aktivasyon

 

2—2 farklı hücre grubuna göre oluşan diferansiyel fonksiyon

 

3—sinapstaki halografik yapı gerekir.

 

 

Kaynak:Popular Science

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.