MAKALELER / Gıdada Sahtecilik-Hile-Peynirler





Gıdada Sahtecilik-Hile-Peynirler:

 

1--Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre, her 5 peynirden 1'i etiketinde belirtilen sütü içermiyor.

 

1.1--Çalışma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü'nden iki akademisyen tarafından yapılmış. Afyon ve Antalya'daki market ve halk pazarlarında "koyun peyniri" ve "keçi peyniri"olarak satışa sunulan peynirler analiz edildiğinde, satışa sunulan her 5 peynirden sadece 1 'inin gerçekten keçi ya da koyun peyniri olduğu anlaşılmış.

 

1.2--Analiz edilen 60 keçi peynirinden % 38'inin keçi-ineksütü karışımından,                % 42'sinin ise sadece inek sütünden yapıldığı belirlenmiş.

 

1.3--Yine 60 adet "koyun peyniri"etiketi taşıyan numunenin ise sadece %18'inin koyun sütünden imal edildiği anlaşılmış.

 

1.3.1--Peynirlerin % 50'sinin koyun-inek sütü karışımından, % 32'sinin ise sadece inek sütü kullanılarak üretildiği tespit edilmiş.

 

2--Benzer başka bir çalışmada da, Şanlıurfa'dan satın alınan koyun Peynirlerinde yüksek oranda inek sütü bulunduğu belirlenmiş.

 

2.1--Yarısı ambalajlı 90 adet "koyun peyniri"nin % 30'unda inek sütü saptayan akademisyenler, bu durumun halk sağlığı açısından ciddi bir risk yaratabileceği uyarısında bulunmuş.

 

3--Her süt, farklı kompozisyona sahiptir.Mesela keçi sütü; diğer sütlere oranla daha düşük oranlarda kazein ve daha yüksek oranda küçük çaplı yağ kürecikleri içerir. Bu özellikleri sayesinde de sindirimi inek sütüne göre daha kolaydır.

 

4—Afyon kaymağını inceleyen bir araştırmaya göre, Afyon ve ilçelerinde imal edilerek "Afyon kaymağı" etiketiyle satılan 100 kaymaktan sadece 13'ü yüzde yüz manda sütünden elde edilmiş.

 

4.1--Oysa Krema ve Kaymak Tebliği'ne göre, Afyon kaymağı sadece manda sütünden üretilmeli.

 

4.2--Ancak analiz edilen örneklerin % 59'unda manda sütünden eser dahi bulunamamış!

 

5—Peynir Tebliği'ni hazırlayan ekibe başkanlık eden ve tüm meslek yaşamını süt endüstrisiyle geçiren Prof. Dr. Celalettin Koçak,"Bu tip hileyi öyle tadına, kokusuna, rengine bakarak anlamak mümkün değil. Ben bile anlayamam"diyor.

 

5.1--Süt teknolojisi uzmanı Prof. Dr. Koçak, farklı süt kullanımıyla ürüne bitkisel yağ katılmasının bu sektördeki en yaygın hile olduğuna vurgu yapıyor:"Ben Silifkeliyim.Tulum peyniriyle büyüdüm. Tulum peynirine bitkisel yağ koyuyorlar. Ama yiyince anlayamıyoruz.

 

5.2--Peynirin içindeki yağ kompozisyonu ancak analizle belirlenebilir. Bunu yapacak olan da bakanlık. Bakanlık sıkı kontrol edecek. Denetimleri artıracak.

 

5.3--Denetimler maalesef önceden belirlenen adreslerde yapılıyor. 20-30 kez ceza alanlar bile üretime devam ediyor.

 

5.4--Özellikle merdiven altı çalışan firmalara yönelik denetimler yapılmalı."

 

 

Kaynak:Para Dergisi-14-20.11.2021-S:41

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 195

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.