MAKALELER / Uzayda Yaşam Şartları





Uzayda Yaşam Şartları:

 

1—Uzayda bulunurken insanlarda uzay tutması oluşabilmekte.Uzay tutmasının belirtileri arasında mide bulantısı,baş ağrısı,ve kol-bacak gibi organların yerini belirlemekte güçlük çekmek gibi.

 

2—Uzayda yerçekimi olmadığı için sıvılar yukarıya doğru akarak burun tıkanıklığına neden olmakta,yüzde şişlik ve kan toplanması meydana gelebilmekte.

 

3—Uzay da  bulunma durumunda ; kemiklerde kalsiyum yitimine bağlı kemiklerde kırılmaya elverişli gevreklik - böbrek taşı oluşumu - kasların körelmesi meydana gelmekte.

 

4—Uzayda bulunurken bağırsaklar yavaşlamakta ki buna bağlı kabızlık oluşacağı için sıvı ve lif ağırlıklı beslenme önem kazanmakta.Aynı zamanda kalpte de küçülme meydana gelmekte.

 

5—Sıfır yerçekiminde omurgaya uygulana basıncın azalması sonucu uzay yolcularının boyunda birkaç santimetreye yakın uzama meydana gelmekte.

 

6—Gebelik dönemlerinde dölütlerinin iç kulaklarının gelişmekte olduğu sırada uzaya gönderilen denek sıçanlarının çakırkeyif yavrular dünyaya getirdiklerine tanık olundu.

 

7—2001 yılında bir araştırma yeryüzünde horlama alışkanlığı olan uzay adamlarının uzayda sessizce uyuduklarını ortaya koydu.

 

8—Uzay adamları uzayda bir günde 16 kez gün doğumuna tanık olmaları günlük düzenlerini ciddi biçimde bozduğu için uyku düzenleri kesikli biçimde yürümekte.Uzay adamalarını uyandırma için Houston daki görev denetim merkezi tarafından uzay adamlarından biri dikkate alınarak seçilen müzik parçası yayınlanarak uyandırma yapılmakta.Durmadan çalışan UUİ Ekipleri çalara saatle uynanıyorlar.

 

9—Astronotun Uzay boşluğuna düşmesi durumun da ,uzay adamı tarafından soluğun tutulması halinde basıncın aniden düşmesine bağlı olarak  akciğerlerde yırtılmakta meydana gelebilmekte.

 

10—Uzay boşluğuna düşme durumunda burun ve gözlerde bulunan doku suyu aniden buharlaşmasına bağlı kanın oksijensiz kalmasına bağlı iki dakika içinde ölüm gerçekleşir.

 

11-Günümüzde uzay adamları yiyeceklerini sıvı tuz ve sıvı karabiberle tatlandırabiliyor.Toz baharatlar uçuşarak burunun gıdıklanmasına ve burun tıkanmasına neden olabilmekte.

 

12—UUİ-Uluslararası Uzay İstasyonun  yerçekimsiz ortamında havada belli bir yere iliştirilmemiş her cisim ,yüzen her şeyi yutan hava delikleri yitik eşya depoları işlevini görmekte.

 

13—Uzay Mekiğinde,ihtiyaç gidermek için klozeti kullananların,klozetin tam orta yerine oturmaları gerekiyor.Ve bu konuda yolculuğa çıkmadan evvel eğitimden geçirilmeli gerekmekte.NASA uzay giysileri içine hortumlu pompalı bir ekleme yapmayı çalıştıysa da sonunda bu girişimden vazgeçerek uzaya çıkanların hepsine bebek bezi dağıtılmasına karar verdi.

 

14--Uzay yolculuğundan dönen uzay adamlarının inişin hemen ardından kol ve bacaklarını oynatmakta güçlük çektiklerini belirtmelerine bağlı olarak iniş sürecinin dünyaya ikinci kez geliş olarak nitelendirilmesine yol açtı.

 

15—Uzayda uzun süre kalan kozmonotlar için alışılması en güç durum elden bırakılan eşyaların yere düşmesiydi.

 

16—Uzay yolculuğuna çıkan insanların 8 i görev sırasında yaşamını yitirdi.Ölümler uzay boşluğunda değil ya uzaya çıkarken yada yeryüzüne inerken gerçekleşti.

Kaynakça:Cumhuriyet Gazetesi-Bilim ve Teknoloji Dergisi-S:1266/24.06.2011-8

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.