MAKALELER / Fotovoltaik Pilli Su Pompalama Sistemi





Fotovoltaik Pilli  Su Pompalama Sistemi:

 

1—PV-Fotovoltaik  piller gunes enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştürürler.

 

2--Bir PV pilin üretmiş olduğu elektrik 0.6 volt civarındadır.Güneş pilleri seri olarak bağlanir ve PV modulleri oluştururlar.

 

2.1--Tipik bir modül açık günesli bir havada 12 volt, 10 amper yani 120 watt elektrik üretebilir. Modüller, elde edilen gerilimi artirmak için seri bağlanırken, akimi artirmak için ise paralel olarak bağlanırlar.

 

2.2--Birden fazla modülün baglanmasi ile PV levhalar meydana gelir. PV modül ureten firmalar pil özelliklerini verirken 1 kW/m2 'lik gunes enerjisini ve 25 °C pil sicakliğını standart  olgu olarak alirlar.

 

2.3--Guneşten mümkün olan maksimum enerjiyi toplayabilmek igin PV modullerin kuzey yanm kuresinde gun boyunca en gok gunes gören güney yönune  bakmalan ve bulunan enleme gore zamana bağlı olarak yatay ile belirli bir açıda olmaları gerekir.

Adana…………..37

Ankara………….40

Antalya…………37

Bursa……………40

Diyarbakır…….38

İstanbul……….41

Gaziantep…….37

İzmir…………….39

Kayseri…………39

Konya…………..38

Trabzon………..41

Kollektörün Yatayla Yaptığı Açı=0,9*Enlem

 

4.4--Genel olarak kis aylannda moduller bulunan enlemden 15° daha dikey olmahdir. Yaz aylannda ise, gunesin daha dik olusundan dolayi moduller ile yatay arasindaki açı, bulunan enlemden 15° aşağıda olmalidir.

 

4.5--Modul egimini degistirmek kolay olmadigmdan ve kisin daha gok gunes enerjisine ihtiyag duyuldugundan, PV moduller genellikle kış aylanna göre ayarlanirlar.

 

5--Guç Kontrol Cihazi

 

5.1--Güneşten elde edilen elektrik enerjisi, güneş enerjisinin değisik zamanlardaki şiddetine bağlı olarak gün boyu değisir.

 

5.2--Tipik bir PV pilin karakteristik akim-gerilim egrisine gore, maksimum enerji egrisi gunes siddetine gore degismektedir. Guç kontrol cihazi genellikle mikro islemci tabanlı elektronik bir cihazdir.

 

5.3--Bu cihaz PV moduller ile su pompasi arasına konur ve pompanin her an maksimum enerji noktasinda çalismasini saglar. Böylece,guneşten elde edilebilecek maksimum enerji sürekli alınmış olur.

 

6--Su Pompası

 

6.1--Gunes enerjisi ile çalışan su pompalan genellikle diger pompalara göre daha verimlidirler. Bu pompalar küçük uygulamalarda DC akım ile çalisirlar.

 

6.2--Fotovoltaik piller de DC akım ürettikleri için pompa dogrudan pillere baglanabilir.

 

6.3--Büyük sistemlerde AC pompasi kullanmak daha ekonomiktir. AC pompalarının çesitleri daha çok olup, fiyatlan daha dusuktur. Fakat dogru akimi alternatif akima donusturmek igin inverter gereklidir. inverter pahali olup, bir güneş enerji sisteminin en sik arizalanan elemanidir.

 

7--Gunes enerjisi ile gahsan su pompalama sistemlerinde 3 degisik pompa konfigurasyonu yaygm olarak kullanilir. Dalgiç motor-pompa sistemlerinde, motor ve pompa su igerisine daldinlmistir. Bu sistemler orta derinlikteki (yaklasik 50 metre) su pompalamada yaygın olarak kullanilir.

 

7.1--Yüzey motor-pompa sistemlerinde pompa su içerisine daldirilir ve su dışına yerlestirilmis olan motora baglanir. Bu sistemler, bakımları güç oldugundan ve pahali olduklanndan dolayi kullanim alanları azdir. Yüzen motor-pompa sistemlerinde ise, motor ve pompa seti su uzerinde yiüzer sekilde durur. Bu sistemler daha çok yuzey su (baraj, gol vb.) pompalamasi ve ozellikle tanmsal sulama alanlarmda genis çapta kullanilirlar.

 

7.2--Su Deposu:

 

7.2.1--Günes enerjisi ile çalışan tarım sulama sistemlerinde su deposu, genellikle suyu depolamak ve güneş olmadigi zamanlarda kullanmak için gereklidir. Bu nedenle, enerjiyi saklamak igin batarya yerine su deposu kullanilir. Su pompalama için gerekli olan hidrolik enerji, pompalanacak olan yükseklik ile doğru orantılı oldugundan, su deposunun yerden yüksekligi mümkün oldugu kadar az ve depo çapının yüksekligine orani buyuk olmalidir .Su Deposu yerden 2-3 m yukarıda kurulursa gün boyu kuyudan depoya pompalaları ,akşam depo dolduğunda kendi cazibesi ile damlama sulama hatlarını besleyebilir.

 

8--Fotovolatik panelli su pompalama sisteminde kullanilan donanimlarla toplam sistem verimi %4-7 olmaktadir. Bu deger, gunesten gelen kullanilabilir enerjinin, istenilen miktardaki su kutlesinin, istenilen yukseklige pompalanmasi arasindaki enerji donusum verimidir.

 

9—Yaklaşık 10.000 TL ike pompası ve depo hatları ile DC pompalı-panelli toprak sulama sistemi kurulabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.