MAKALELER / Kanser Bitkisel Tedavi Destekleri- Tamamlayıcı Bilgiler





Kanser Bitkisel Tedavi Destekleri- Tamamlayıcı Bilgiler-Öneriler:

 

*Bitkisel ürünler ruhsatlı aktarlardan satın alınabilir ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır

 

1--Beta-karoten için-- havuç, kabak, taze patates ve ıspanakta bulunuyor. Mide, akciğer, prostat, meme ve baş-boyun kanserlerinin gelişme riskini düşürebileceği olasılığından beta karoten zengini besinler öneriliyor.

 

2--Fitokimyasallar: Bitkilerin yapısında bulunan bazı kimyasal bileşiklerdir ve bitkileri bakteriler, virüslar ve mantarlara karşı korurlar. Ayrıca kanser yapıcı ajanlara karşı engelleyici etkileri olabileceği bildiriliyor.

 

3--Yüksek fitokimyasal maddeli yiyecekler brokoli, dutlar, soya kabukları, armutlar, şalgamlar, kereviz, havuç, ıspanak, zeytinler, domates, mercimek, kavun, sarımsak, kayısı, soğanlar, soya fasulyesi, yeşil çay, şeftali, kabaklar, kıvırcık ve Brüksel lahana.

 

4--Kuarsetin maddesi soğan ve sarımsakta bol miktarda vardır. Kanser öncesinde, tedavisi esnasında ve sonrasında çok etkilidir. Hem enfeksiyonlara karşı korur, hem de yapılan çalışmalar sarımsağın mide kanserinden, bağırsak kanserinden, yemek borusu kanserinden ve akciğer kanserinden koruduğunu göstermiştir.

 

5--Prostat kanserinde selenyum ispat edilmiş. Domatesin içindeki laykopen maddesi ispat edilmiş.

 

6--Kemoterapi vücuttaki normal hücreleri de tahrip edebilir. Vücudun genel durumunu bozabilir. İşte bunu düzeltmek için yine Omega-3 çok faydalı. Ama Omega-3"ü çok iyi balık yağından almak lazım.Okyanuslardaki sardalyalardan ve somon balıklarından elde edilen faydalıdır.

 

7-- Folikasit, hem kanserden korur, hem de kanserden sonra kemoterapinin yarattığını tahribatın önlenmesinde etkilidir.

 

8--Ginseng, ananas, kara üzüm faydalıdır. Zerdeçal çok önemli bir maddedir. Hem tümör hücresini yok eder hem de immün sistemini güçlendirir. Çörekotu, zencefil, çok önemlidir. Bazı meme kanseri türlerinde keten tohumunu tavsiye ederiz. Ama bu her meme kanseri için geçerli değil.

 

9—Kanserde Kesin olarak en önemli faktör sigara ve alkol. Ancak son çıkan yayınlar, günde iki bardak kırmızı şarap içenlerde meme kanseri riskinin arttığını gösterdi. Ve özellikle sert rakı, votka, viski, tekila gibi içkilerden kesinlikle uzak durulması gerek. Bunlar sigara ile birleştiklerinde kanser riskini yüksek oranda artırıyor.

 

10-- Hastalarımızın bilinçsizce kullanacağı herhangi bir bitki kanser olayını tetikleyebilir. Yani kanser için verdiğimiz ilaçları ya nötralize eder ya da potansiyelize eder. Onun için hastaların kesinlikle tamamlayıcı ya da alternatif ilaçları doktora danışmadan kullanmaması gerekir.

 

11--Antidepresan İlaçlar: Kadınların yüzde 40"ının kullandığı bir antidepresan ilaç var. Diğer bütün ilaçları bloke ediyor.

 

12--Greyfurt suyu. Bağırsakta P450 denen bir enzim var. İlacın emilmesine mani olduğu gibi, ilacı dört kat potansiyalize edebiliyor. Yani hastayı zehirliyor. Onun için doktorun çok bilinçli olarak hastasına bunu izah edip yasaklaması gerekiyor.

 

13--İtalya'daki Katolik kiliselerinde bununla ilgili araştırmalar yapıldı. Araştırmanın sonuçları gösterdi ki dua ve inanç hastaların immün sistemini güçlendiriyor. Her zaman için, hangi dinden olursa olsun.

 

14--Gürültülü müzikten uzak duracaksınız. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada gürültülü müziğin kanser yaptığı görülmüştür.

 

15--Yiyecekler ve hazırlanış şekilleri: Fazla et yiyenlerde kalınbağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 C üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur.Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılan kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

 

16--Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri,kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir.Bu sayede kalp krizi,felç,kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.

 

17--Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir.İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Son araştırmalar kemik erimesine karşı,peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir.

 

18--Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının %50,sini karşılayabilir..Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir.

 

19-- Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır.E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç,kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır.

 

20--Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.

 

21--Domates: Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir. Likopen,pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir. C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır.

 

22--Biber: Beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunur. İçerdiği antioksidan ve diğer maddelerle birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

 

23--Yoğurt: İyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur. 

 

24--Kuru Baklagiller: Östrojen benzeri işlevi olan izoflavon kaynağıdır. Bu nedenle meme ve prostat kanserine karşı koruyucudur. Bezelye: Bitkisel protein, magnezyum içerir, kolesterol düzeyini düşürür; bağırsak kanseri riskini azaltır.

 

25--Ahududu: C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, folikasit içerir. Virüs ve bakterilere karşı koruyor, tümör oluşumuna engel oluyor.

 

26--Nar: Son çalışmalar, narın kanserojen madde verilen farelerin genlerinde yüzde 30 civarında düzelme sağladığını gösterdi. Kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kalp sağlığını da koruyor.

 

27--Yabanmersini: Vücudu kanserden koruyan enzimleri aktif hale getirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp krizinden de koruyor.

 

28--Kırmızı Turp: Akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur.

 

29--Balık: Omega 3’ten zengin balıkları seçin. Haftada 2 kez somon, uskumru, sardalye ve mezgit gibiyüzey balıkları  omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları olup bunları tüketmek kanserden korur. Balık; meme kanserinde yayılmayı önler, bağırsak, pankreas ve prostat kanserlerinin büyümesine engel olur.

 

30--Mısır: Çinko, magnezyum ve B vitamini içerir. Stresle savaşır, bağırsak kanserini önler.

 

31--Limon: Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide kanserini önler.

 

32--Kabak Çekirdeği: E vitamininden zengindir. Kanser hücrelerini engeller ve bağışıklık sistemini zararlı maddelerden korur.

 

33--Patrick Holford İngiltere’de “Kansersiz Yaşamın Sırrı” kitabının yazarı beslenme uzmanı uluslararası bir yazar ve araştırmacı..Şöyle diyor Patrick Holford:- “Beslenme ile ilgili tüm etkenler içinde, sebze ve meyve alımınızı artırmak, kanserden en iyi korunmayı sağlar...

 

34--Haftada on porsiyon domatese dayalı yiyeceklerden (domates sosu, domates çorbası, suyu) tüketen erkeklerde prostat kanseri görülme olasılığı neredeyse yüzde 50 daha az...

 

35--Amerikan Hükümeti Anti Aging Araştırma Departmanı Başkanı Dr. Richard Cutler’a göre; vücutta bulunan antioksidan miktarı ne kadar uzun süre yaşayacağınız ile doğru orantılı...

 

36--Yani tabağınızın yarısı sebze ile, çeyreği protein, diğer çeyreği de karbonhidrat olsun...”

 

37--Yeşil çayın kolorektal kanser riskini azalttığı düşünülüyor

 

38--Genel sağlık bakımından çok fazla çay ya da kahve içilmesi tavsiye edilmiyor.Güney

 

39--Amerika’da bol içilen bir çay olan matenin, ağız ve yemek borusu kanser riskini artırıyor...”

 

39.1--Antioksidanlar bakımından zengin yeşil çay, kuş burnu, Çin gülü ve küçük tane meyveler gibi kırmızı bitki çayları için...

 

40--bir ülkenin süt tüketimi ne kadar yüksekse, meme ve prostat kanseri riskinin o kadar yüksek olduğu konusunda tutarlı ve kayda değer kanıtlar bulunuyor.Kanserden ölüm riskinin en yüksek olduğu ülkeler, İsviçre, Norveç, İzlanda ve İsveç’tir.Bunun tam aksine, birçok Asya ülkesinde ise risk minimaldir...

 

40.1--Süt riski neden artırır.Sütte bulunan insülin benzeri büyüme faktörü, ya da IGF-1’dir.Ne kadar süt içerseniz bunun oranı o kadar yüksek olacaktır vücudunuzda.Ergenlik döneminde IFG-1 kızlarda göğüs, erkeklerde prostat gelişimini kamçılar.Daha sonra yaşlandıkça bu seviyeler hızla düşer.Fakat süt ve peyniri tıka basa yediğinizde büyümeyi uyarır.Fazla büyüyen hücrelerin ise apaptoz (intihar) sürecini durdurur.Siz hızla büyüyen bir bebekken bu durum sizin için iyidir.Fakat hızla büyüyen hücreler kanser hücresiyse bu sizin için kötü haberdir.IFG-1 seviyesinin yüksek olması meme, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin artması ile ilişkilendirilmiştir...

 

41--Domates:Kanserden koruyucu , zihinsel ve bedensel yaşlanmayı yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. C vitamini açısından da zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır.Domates olgunlaştıkça besin değeri artar.

 

42--Ispanak: Kansere, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona karşı çok etkili bir sebzedir.

 

 43--Lahana: Meme ve rahim kanserine etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesini içerir. Kandaki şeker miktarını düşürür.

 

44--Brokoli: Kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebzedir.Göğüs, kolon, ve mide kanserini önler. Betakaroten ve C vitamini ihtiva eder.Vitamin ve demir eksikliğini giderir. İçerdiği kalsiyum nedeniyle kemik erimesini önler.

 

45--Kahve: Kahve içenlerde içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır.

 

 46--Alkol: Alkolün neden olduğu kanserler ağız boşluğu kanseri, larenks, özefagus ve karaciğer kanserleridir.

 

 47--Riski artıran besinler

1--Yağda kızartılmış, tuzlanmış, tütsülenmiş besinler

2--Nitrit, nitrat eklenmiş, salam, sosis vb. işlenmiş et ürünleri

3--Ateşe çok yakın pişirilmiş kebaplar

4--Hamburger

5--Yağlı tüm etler

6--kömürde pişirilen etler,gazlı içecekler,hazır soslar,kızartmalar

7—Sebze ve meyveyi mevsiminde yememek.

8--iklimsel etkenler

9--yakın yüksek elektromanyetik alanlar(baz istasyonları,sürekli  uzun kullanılan saç kurutma makinası,elektrikli battaniye,uzun süreli cep tlf-bilgisayar  kullanmak,

10--enfeksiyonlar,

11--radyasyon kaynakları-havalndırılmayan bodrum kat daireler

12--Uygun olmayan besinler

13--bazı ilaçlar

14--hamilelikte olan çevresel faktörler(sigar-alkol kullanımı vs)

 

47.1--Riski azaltan besinler Sebzeler

1--Soğan, sarımsak, 2—Lahana, 3-Havuç, ıspanak, 4-Marul, kıvırcık, salatalık

5-Pazı, asma yaprağı,6--Karnabahar, pırasa, şallgam, turp ,7--Maydanoz, tere, nane, roka

8-biber, 8--Taze-kuru fasulye, bezelye,Bakla, mantar, patlıcan, enginar,Kabak

9-Domates, pancar, bamya.

 

47.2--Riski azaltan meyveler

1-Portakal, greyfurt, limon,2--Kuşburnu, böğürtlen, kızılcık,3--Elma, armut, ayva, erik

4-Kiraz, vişne, çilek,5--Kavun, karpuz, 6--Üzüm, incir, nar,dut,7--Muz, hurma, yeni dünya

 

47.2.1—Antioksidan kapasite-kuvvet sırasına göre: kuvvet sırasına göre:

kuru erik,kuru üzüm,yaban mersini,böğürtlen,kızılcık, ıspanak, ahududu, brüksel lahanası,erik,brokoli,kırmızı üzüm,kırmızı biber,kivi,soğan,patlıcan, ekmek kabuğu

 

47.2.1.1--Üzümsü meyvelerin antioksidan kapasitelerinin yüksek

 

47.2.1.2--Antioksidan kapasite olarak böğürtlen, çilek ve siyah ahududularda yeşilken , kırmızı ahududularda ise tam olgun durumdayken en fazla olduğunu belirlemişlerdir.

 

47.2.2--Eti Mangalda Pişirmeden Önce Zetinyağı+Domates+Sarmısak+Limon Suyuna Yatırarak Kanserojen Maddeler %99 Yok Edilebilir.

 

47.2.3--Antioksidan Kapasite:

Kırmızı Şarap(Gıda İle Alınmalı-1/2 Kadeh):558 Mg/Lt,Yeşil Çay=420,Siyah Çay=250 Mg/Lt

 

47.2.4--immün sistemi güçlendirme için **çörek otu,ginseng,civan perçemi kullanılabilir.

 

47.2.5—ameliyat vs sonrası nekehat döneminde ; potasyum,soya,kaysı,zeytin,kurufasulye, ıspanak,avokado,portakal,yumurta,portakal sulu balık yağı kullanılabilir.

 

47.2.6—zihin+fizik yorgunluk için kuru fasulye,bezelye,bulgur,balık, mercimek,karaciğer yürek, ıspanak ,kereviz,kırmızı pancar,ıhlamur banyosu,B12 vitamini,bira mayası,arı sütü,çoban otu çayı,armut,erik,kaysı,kestane,üzüm,****badem,fındık,ceviz,çam fıstığı, bezelye,havuç, meyveli yoğurt,**arı sütü,*buğday yağı,fındık yağı,karanfil yağı,**muzlu süt

ton-sardalya-hamsi- yağlı balık, soğan,limon suyu,fındık,fıstık, ,altın bilezik,yakut yüzük,fındık yağı,**badem,**armut,**bezelye,keçiboynuzu(harnup) pekmezi -dut-üzümyulaf ezmesi+patates,organik tavuk eti,kaysı,lahana, ıspanak, hindistan cevizi aquamarin taşı,yakut yüzük ,azurite taşı kullanılabilir.

 

47.3--Riski azaltan kuruyemişler

1--Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz.

 

47.4--Riski azaltan tahıllar

1-Kepekli ekmek,2--Çavdar ekmeği,3--Bulgur, yarma

 

47.5--Riskini azaltan hayvansal besinler

1-Yumurta,2--Yağsız peynir, çökelek, yoğurt

 

48--Ağız içi kanserlerine karşı avakado:Ohio Kanser Merkezi'nde yürütülen çalışmada avokadonun, ağızdaki kanser öncesi lezyonların kansere dönüşünü geciktirdiği saptanmıştır.

Cilt kanserine karşı da koruyucu

 

48.1--Yazın güneşin kanser yapıcı etkilerine karşı korunmak için kullandığınız güneş koruyucu ürünlerde mutlaka avokado yağı da olmalı. Bu yağlı meyveyi çok fazla miktarda tüketmek gerekmiyor tüm faydalardan istifade edebilmek için, günde 1/4 avokado yeterli, bunu da rahatlıkla salata ve söğüşlerde tüketebilirsiniz.Özellikle ekşi ve acı lezzetlere çok yakışıyor.

 

49--Bamyadaki polifenoller, bitkilerdeki en önemli antioksidanlardan. Antioksidanlar, yalnızca kansere karşı değil, alzheimer'dan, kalp damar tıkanıklıklarına kadar bir çok kronik hastalığa karşı da koruyucular.

 

50--Meyan kökü: Hem kanser hücrelerinin üreme döngüsünü duraklattığı hem de kanser hücrelerini 'apopitozis' diye adlandırılan hücre intiharına sürüklediği, hücre deneylerinde gösterildi. En fazla da prostat kanserlerinde etkili olduğu bilimsel kanıt var.

Yüksek tansiyon hastaları dikkatli tüketmeli.

 

51--Çörekotu:Tümör, büyümek için beslenmek, kanlanmak zorundadır ve bunu kendine yeni damarlar oluşturarak yapar, işte çörekotundaki bazı aktif maddeler bu oluşumu engeller. Çörekotundaki timokinon, bu tümörün büyümesini .Çörekotundaki timokinonun kemoterapi ilaçlarının en önemlilerinden bile daha etkili olduğu öne sürülüyor.

 

52--Yeşil çay:Journal of the National Cancer Institute, yeşil çay tüketmenin Çin 'deki erkek ve kadınlarda yemek borusu  kanser riskini yaklaşık yüzde altmış oranında azalttığını gösteren epidemiyolojik  bir incelemenin sonuçlarını yayımlamıştır

 

53—Zerdeçal:Zerdeçalın, kalın bağırsak kanseri, meme, baş-boyun kanserleri, solunum sistemi ile ilgili kanserler ve bir ilik kanseri türü olan multiple myloma üzerine olan olumlu ve koruyucu etkilileri hakkında pek çok çalışma mevcut. Bu çalışmaların kiminde zerdeçal etken maddesi olan kurkuminin tümör büyümesini, tümör kanlanmasını azaltarak yavaşlattığı gözlemlenmiş, kiminde de bu maddenin tümörü 'apopitoz' diye adlandırdığımız hücre intiharına zorladığı saptanmış. Bazı çalışmalar da ise bu sarı tanecikler, tümörün doku derinliklerine inmesini  ve uzak yerlere sıçramasını engellemiş.Et ve tavuk yemeklerinize eklenebilir.Gün içinde içilen çaylarımıza da eklenebilir.

 

54--Prof. Dr. Erkan Topuz, çağın hastalığı kanserden korunma yollarından biri olarak "üç kara" formülü önerdi: Kuru kara üzüm, kuru kara kayısı ve kuru kara erik.Antioksidanlar: TAZE YEŞİL BİBER, PORTAKAL SUYU...

 

54.1--Vitamin-C ağız boşluğu, yemek borusu ve mide kanserlerine karşı koruyucu olabilir. Ayrıca rektum, pankreas, rahim kanserlerinin gelişme riskini azaltabileceği, meme ve akciğer kanserine karşı koruma sağlayabileceği öngörülüyor. Vitamin-C kaynağı olaraksa, portakal, portakal suyu, taze yeşil biber, çilek, kırmızı biber, pişirilmiş brokoli gösteriliyor.

 

55--Lenf kanseri,morbus hodgkin,lösemi,sarkom er bezi kanserlerinde kemoterapi faydalı.

 

56--çocukluk çağı kanserlerinde genel olarak 1-2 yıllık tedavi içinde %75 sağaltım elde edilmektedir.

 

Kaynak:

1--saglik.bugun.com.tr/iste-kansere-iyi-gelen-bitkiler-haberi

2--http://www.bitkiblog.com/

3--http://www.sifamarket.com/

4--http://www.mailce.com/

5--http://www.sifalibitkim.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.