MAKALELER / Dil-Geleceğin En Önemli 10 Dili






Dil-Geleceğin En Önemli 10 Dili:


1—British Council in yayınladığı geleceğin dilleri raporuna göre Türkçe,Arapça,İspanyolca,Fransızca,Çince,Almanca,Portekizce,İtalyanca,RusçaJaponca Birleşik Krallıkta gelecek 20 yılki ekonomik,jeopolitik,kültürel, ve eğitim çalışmaları için önemli olacak.


2—Raporda bu dillerden birini veya birkaçını konuşmanın Birleşik Krallığın gelecek yıllardaki küresel mevkisini ve refahını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmekte.


3—Yorum:


3.1--Küreselleşmenin etkisiyle dünyada tek dünya dili olacak ve o da ingilizce olacak gibi bir algı oluşmuştu.Oysa toplumları yaratan en önemli ögelerden biriside dil olduğuna göre gelişmenin temelinde dilin önemi oldukça büyük.Eğer tek dünya dili olsa dünya medeniyeti ve kültürü bu kadar zengin ve gelişmiş olamaz.Bu nedenle ulusal ve yerel dilleri korumak tüm ülkelerin temel politikası olmalıdır.


3.2--Türkçenin matematik ile benzerliği-alt yapısıyla ve sadeliğiyle dünya kültürüne en önemli katkıyı yapacak dillerden biri olabilir yeter ki gereken önem verilsin.


3.3—Teknoloji şirketleri tarafından geniş halk kitlelerinin konuşma ve yazma-okumada ingilizce çevrileri için ciddi anlamda teknik çalışmalar yapılmakta.Kısaca bir kimseyi kendi dilini terke etmeden tlf vs cihazla karşı ülke insanıyla konuşabilecek duruma getiren yeni yazılımlar piyasaya sürülmekte.Genel gidişte bu yönde.


3.4—Sahada çalışan mühendisin ve pratisyen hekimin-serbest avukatın teknik ingilizceye ihtiyacı ne kadar.Bu anlamda üniversitelerde İngilizce eğitimi verilmesi sorgulanabilir.


3.5—Türkiye de Teknik ingilizce öğrenilecek diye bilim dilinde ülke dilini dışlayıp,lise ve üniversitede tüm derslerin ingilizce verilmesi doğru bir politika olarak yorumlanabilirmi.


3.5.1--İngilizce eğitimi için yeteri kadar-batı standartlarında özellikle yabancı dili öğrenme yaşı olan ilköğretimde yeteri kadar harcama yapılmadığı ve buna bağlı bu dilin öğretilemediği için işin kolayına kaçıp derslerin tümünü ingilizce vermek doğru politika olarak düşünülülebilir mi.


3.5.1—Teknik üniversitelerde ve tıp fakültelerinde cumhuriyetle beraber bilim dili oluşmuş olup,yabancı dilde eğitim yapılması ,sonuç olarak bu fakültelerde yetişen öğrencilerin kendi kültürüne yabancılaşmasını ve ülke bilim dilinin ve ülke dilinin körelleşmesinide beraberinde getirebilir.


3.6—İsrail Arge nin GSMH oranı 4.38 ile en yüksek ülke olup,bu ülkede bilim dili, ibranicedir.Tüm ingilizce eserler bir kurum tarafından ingilizceye çevrilmektedir.


3.7—Hindistan da ingilizce temel ülke dili olup,her hint vatandaşı kendi ulusal dili yerine ingilizce konuşmanın ezikliğini yaşıyor olabilir mi.Zira konuyu dillendiren çeşitli yazılar bulmak mümkün.


3.8—Türkiye de ingilizce eğitimi  üniversitelerde birçok ülkenin yaptığı gibi hem türkçe hem de ingilizce yani iki dilde de verilebilir.Ayrıca öğrenci başına ingilizce eğitimi batı ülkeleri seviyesine çekilebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 256

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.