MAKALELER / Sera Gazları-Küresel Isınma







Sera Gazları-Küresel Isınma:

 

1—Karbondiosit:

 

1-- CO2(fosil yakıtların(petrol,kömür,doğalgaz) yanması ile oluşur) , kloroflourkarbon (soğutma gazları) ,Metan(doğalgaz üretimi sırasında oluşan )gazları metan, azotoksitleri, ozon ve su buharıdır.

 

2--Sera gazları ay nen seranın etrafını ve çatısını kaplay an camlar gibi, güneş ışınlarının büyük bir kısmının (dalga boyları 300 – 1500 milimikron olan ışınların) yer yüzüne kadar gelmesini engelleyemez.

 

3--Güneş ışınları yeryüzüne çarpınca ısı enerjisine dönüştüğünde dalga boyları değişir.Sera gazları, bu ısı enerjisi dalgalarının yerden atmosfere doğru yükselmesine-atmosferin yüksek katmanlarına ulaşmasına engel olurlar. Hatta bu sera gazları yeryüzünden yükselen ısı enerjisi dalgalarının bir kısmını yutar, bir kısmını da yeniden yeryüzüne tıpkı ayna gibi yansıtır.

 

4-- Atmosfere karışan karbondioksidin %80 – 85’i fosil yakıtlardan, %15-20’si de canlıların solunumundan ve mikroskobik canlıların organik maddeleri ayrıştırmasından kaynaklanmaktadır.

 

4.1-- Sanayileşme devriminden önce atmosferdeki toplam karbondioksit miktarı 600 milyar ton tahmin edildiği halde, bugün bu miktarın yaklaşık 750 milyar tona çıktığı b ildirilmektedir.

 

4.2-- Atmosferdeki karbondioksit miktarını son 160 bin yılın en yüksek düzeyine ulaştırmıştır. Yapılan ölçmeler, bu artışın devam ettiğini göstermektedir. Noaa Uydusu ölçme sonuçlarına 1976 da atmosferdeki CO2 Miktarı 2007 de 380 ppm e doğrusal bir eğilim içinde erişmiştir.

 

5— Karbondioksit-CO2-- Sera gazları içinde karbondioksit, küresel ısınmada % 50 paya sahiptir. Bunun nedeni, hem miktarının çok hem de karbondioksit moleküllerinin atmosferdeki ömrünün 50 - 100 yıl gibi çok uzun olmasıdır.

 

6--Okyanuslar her yıl atmosferden yaklaşık 104 milyar ton karbon dioksit çeker ve 100 milyar ton kadar da karbon dioksit salar.

 

6.1--Kara bitkileri fotosentez yoluyla her yıl yaklaşık 100 milyar ton karbon dioksiti atmosferden çeker.

 

6.2--Bitkiler, hayvanlar ve toprak her yıl soluma yoluyla 100 milyar ton karbon dioksit salar

 

6.3--Fosil yakıtların tüketimi ve ormansızlaştırma yüzünden her yıl atmosfere yaklaşık 7 milyar ton karbon dioksit salınıyor.

 

7--Şu anda atmosferde 750 milyar ton dolayında karbon dioksit bulunuyor.

 

8--Bitkilerin, hayvanların ve toprağın soluması, fosil yakıtların kullanılması, ormansızlaştırma ve okyanus-atmosfer etkileşimi yüzünden her yıl yaklaşık 207 milyar ton karbon dioksit atmosfere salınıyor.

 

9--Kara bitkilerinin fotosentezi ve yine okyanus-atmosfer etkileşimi nedeniyle de yaklaşık 204 milyar ton karbon dioksit her yıl atmosferden çekiliyor.Bu anlamda yılda 3 milyar ton dolayında karbon dioksit atmosfere ekleniyor.Bu da aslında insanların fosil yakıt kullanımı sonucunda atmosfere salınan karbon dioksit miktarına eşit.

 

10--dünyadaki fosil yakıt rezervleri, atmosferdeki karbon dioksit düzeyini 5-10 katına çıkaracak denli fazla.

 

10.1--O nedenle küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerin başında karbondioksit salınımının azaltılması gelmekte ve bu hususta uluslar arası düzey de olağan üstü çabalar harcanmaktadır.

 

 

2--Metan-CH4:

 

1--Metan moleküllerinin ısı tutma yeteneği, karbondioksit moleküllerinin 20 katıdır yada Bir kg metan gazı, bir kg karbondioksitten yaklaşık 63 kat daha güçlü sera etkisine sahiptir.Metanın Atmosferde kalış süresi de yaklaşık 10 yıl kadardır.

 

2--Bilim adamları yaşadığımız küresel ısınmanın % 10-15'lik bölümünden atmosferdeki metanın sorumlu olduğunu düşünüyorlar.

 

3--Yapılan araştırmalar metan miktarının her yıl % l oranında arttığını gösteriyor.

 

4--Günümüzde atmosferdeki metan oranı 18. yüzyıldakinin 2,5 katıdır.

 

5--Başlıca kaynakları pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları ve bataklıklar ve doğalgazın üretimi sırasında havaya karışmasıdır.

 

5.1-- Yapılan son araştırmalara göre metan gazı salınım oranları:


Antropojen kökenli…..............% 13 


Çiftlik hayvanları…....................% 30    


pirinç tarlaları….....................… % 29                            


boru hatlarındaki sızıntı… ….% 21     


katı atık…….............................… % 14   


kömür ……...................................% 6 oranındadır.

 

5.2-- Fransız hükümetinin yaptığı bir araştırmaya göre ise, büyükbaş hayvanların, bu ülkedeki sera etkisine yol açan gazların salınımında % 6.5 oranında sorumlu oldukları ve büyükbaş hayvanların havaya bu ülkedeki on dört petrol rafinerisinden daha fazla, ozonun delinmesine yol açan metan gazı saldığı saptanmıştır.

 

5.3--Araştırmada ayrıca, büyükbaş hayvanların ve diğerlerinin besleyici değeri daha yüksek parçacıklı, soya veya yonca gibi sindirimi daha kolay yemlerle beslenmesin metan salınımını azaltmak konusunda  çözüm olacağı belirtilmiştir.

 

6--Metanın küresel ısınmadaki etki pay ı % 13 kadardır.

 

7--Metana Karşı Çözümler:

 

7.1--Metan a karşı enerji sepetinde doğalgazın ağırlığının Uluslar arası Enerji Ajansının yaptıracağı bilimsel çalışmalara göre irdelenmesi-

 

8--Atıklar Konusu:

8.1--Şehirlere de konutlara çöp öğütme makinalarının kullanımı teşvik edilerek,gıda kaynaklı çöplerin öğütülerek ayrı konteynerde depolanması.Bunların toplanarak gübre elde edilmesi geri dönüşüm için tahta-plastik-cam -metal ve gıda atığı için mutlaka ayrı konteyner bulundurulması ve üzerlerine ilgili atığın ismi yazılması .

8.2--Çöp toplama araçlarında tahta-plastik-cam-metal için ayrı bölümler olması ve gıda atıklarının kamyona alındıktan sonra öğütülmesi ve gübre istasyonuna götürülmesi

 

8.3--Bu mümkün olursa insan uygarlığı,tıpkı doğa uygarlığı gibi sıfır atık prensibine yaklaşacaktır.

 

8.4—Konteynırı aza olan yerlerde Geri dönüşüm için her 2 konteynerdan birinin üzerine geridönüşüm yazılması.

 

8.5--Evlerde geri dönüşüm için ayrı torbaların hibe olarak verilmesi.

 

8.6--Çöplerin toplanmasını geri dönüşüme bağlayarak ihale edilmesi.

 

8.7--Çoğu ürünlerde artık ambalajlı yerine ambalajsız olarak satılmasının teşviki.(bakliyat-gıda-her türlü plastik eşya vs)ve ambalajın minimuma indirilmesi.

 

3--Azot Oksitleri-NOx:

 

1--Bu sera gazının kaynakları egzoz gazları, fosil yakıtlar ve organik maddelerdir.

 

2--Küresel ısınmadaki p ay ı % 5’dir.

 

3--Azotoksit de, dünyada sera etkisinin oluşumunda karbondioksitten 310 kat etkili olan bir gazdır.

 

3--Kloroflourkarbon Gazları (CFC-H):

 

1--Soğutma gazları olarak kullanılırlar.

 

2--Küresel ısınmadaki payları % 22 oranındadır.

 

3--R-22 yerine Yeni R134a gibi çevreci ve sera etkisi olmayan soğutma gazlarının sanayide kullanılmasıyla bu gazların etkisi de azalacaktır.

 

4--Kloroflourkarbon Gazları Kimyasal kararlılıkları fazla olduğu için atmosferde bozulmadan 100 yıldan fazla kalabilmektedirler.

 

5--Kloroflorokarbon bileşikleri, ısıyı tutma konusunda karbondioksitten 20.000 kere daha etkilidir.

 

6--Kloroflourkarbon Gazlarının sera etkisine karşı -Çözüm anlamında ; Sera etkisi olmayan,yeni soğutucu gazların kullanımın süre verilerek zorunlu hale getirilmesi.

 

4--Ozon-O3:

 

1--Ozon’un başlıca kaynağı, egzoz gazlarının 2/3’ünü oluşturan azot oksitlerin ultraviyole ışınları ile fiziksel reaksiyona girmesid ir. Bu reaksiyon sonucunda bol miktarda ozon mey dana gelir ve atmosferde birikir.

 

2--Yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında bulunarak gelen güneş ışınımındaki ultraviyole dalgalarını etkisiz hale getirerek-Bu anlamda DNA hasarının önlenmesine yardım ederek ,yeryüzünde yaşamın olmasını sağlayan en önemli kaynaklardandır.

 

3--Öte yandan fazla ozon sera etkisi ile küresel ısınmaya katkı yapmaktadır.Bu gazın oluşumu egzoz gazların a ve gün eşin ışınlarına bağlı olduğu için ( geceleri üretilmez) miktarı çok değildir.

 

4-- Küresel ısınmadaki sera etkisi % 7 kadardır.

 

4-- Su Buharı-H2O:

 

1--Küresel ısınmada sera etkisi bakımından en başta gelir.

 

2--Ancak yeryüzüne yakın atmosfer içindeki miktarı çok nadir hallerde yükselir.

 

3--Su buharı Bol miktarda bulunduğu atmosfer katmanı genellikle bulutların oluştuğu yükseklerdeki atmosfer tabakalarındadır.

 

4--O nedenle daha çok güneşten gelen ışınları tutmada ve yükseklere yansıtmada (albedo) etkilidir.

 

5--Atmosferde kalma süresinin çok yüksek olması nedeniyle küresel ısınmada sera gazları içindeki etki   payı da çok yüksek olmaktadır (%50).

 

6--Küresel sıcaklıkların yükselmesi su buharı oluşumunu hızlandırabileceği  için ,sonuçta bu durum geri besleme ile küresel ısınmayı daha da arttıran bir unsur olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 473

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.