MAKALELER / Solucan Gübresi





Solucan Gübresi:

1—Solucan gübresi kullanımıyla Kimyasal gübrelerin toprakta kirliliğe yol açarak toprağın doğal ve biyolojik popülasyonuna olumsuz etkide bulunmakta olup ,amaç solucan gübresiyle toprağı yeniden sağlığına kavuşturarak, bitkiyi daha sağlıklı hale getirebilmek

2--Toprak sağlığı kötü olunca verim düşmekte. Bugüne kadar tarımda toprağa kimyasal gübrelerle takviyeler yapılıyordu. Bu kimyasalların her yıl atılması toprakta kirliliğe ve toprağın doğal yapısının bozulmasına neden oldu.

2.1--Toprakta bulunması gereken mikroorganizmalar öldü, bitki hastalık ve zararlılara karşı yalnız hale geldi.

2.2--Bunun için ilaveten kimyasal ilaçlara da ihtiyaç duyuldu. Toprağa ne kadar fazla kimyasal gübre atılırsa bir o kadar da kimyasal ilaç atılmak zorunda kalındı. Bu da kirliliğe neden oldu.''

3--Dünyada solucan gübresinin yaygın bir şekilde kullanılmakta.

3.1--Solucan gübresini Amerika ve Latin ülkelerinden, Avrupa ülkelerine, Rusya, Hindistan ve Nijerya'ya kadar birçok ülke kullanmakta. Komşumuz Bulgaristan bu konuda çok ileride.

3.2-- Türkiye'de 3-4 firma ciddi anlamda solucan gübresi üretmekte. Ancak bu üretimler destek görmediği için yeterli değil.

3.3--Devlet, üniversiteler, tarım kooperatifleri bu üretime destek vermeli.

3.4--Küba'da bu üretim devlet politikası haline getirilmiş. Tarım politikaları kapsamında Küba 20 yılda kimyasal kullanımını yüzde 88'den yüzde 8'e indirmiş'' diye konuştu.

4-- Ürettilen gübrelerle hem katısını hem de 'vermi kompost' denilen çayını yaparak topraklarımız  iyileştirilebilir.

5-- Toprak ve hayvan gübresi yığını içinde fermente edilmiş hayvan gübresi ve organik atıklar ile beslenen solucan popülasyonunun yaklaşık 3 yıl içinde birkaç milyona ulaşacağını tahmin edilebilir.

6-- Yarım gramlık bir solucan bir yılda ortalama 250 gram dışkı üretiyor. Solucan üzerindeki sıvı ve dışkısı gübre olarak kullanılıyor. Bir metrekarede ortalama 30 kilo solucan 6 ayda yaklaşık bir metreküp gübre üretiyor.''

 7--Solucan gübresinin, içerisinde yoğun miktarlarda bitki besin maddesi bulundurduğu için tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemekte.

7.1--Ancak toprakta ağır metal gibi kirlenme söz konusu ise solucan gübresi ile solucanların da toprakta geliştirilmesi gerekir. Solucanlar, toprak içerisindeki toksik maddeleri bünyelerinde tutarlar ve dışkılarına vermezler. Bu nedenle toprakta kimyasal temizlik sağlamak için solucan gübresinin yanında solucanları da toprağa bırakılmalı.

Kaynakça:www.cumhuriyet.com--Solucanlarla toprağı temizleyecek 




Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.