MAKALELER / Fındıklıkları Sökmek yada Buğday Ekmemek






Fındıklıkları Sökmek yada Buğday Ekmemek:


1—Buğday  Türkiye için son derece önemli bir ürün. ekilebilir toprağın yaklaşık % 30'unda buğday üretiliyor. Yıllık üretim ortalama 20 milyon ton. Türkiye'nin tüketiminin ise 18 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.


2--Üretim 18 milyon tonun altına düşünce ithalat yapmak zorunlu oluyor.


3--Dünyada buğdayın tonu 150 dolar, Türkiye'de 250- 300 dolar.


4—Kuraklık döneminde , Türkiye'de ve dünyada buğday üretimini düşmekte.


5-- Tarım ürünlerinden enerji üretimi buğdaya olan talebi artırınca, fiyatlar büyük bir hızla artmakta.


6-- Dünyada buğdayın tonu 400 doların üstüne çıkınca buğday ekilmesin tezide çürümekte.


7—Fındıklıkları söküp yerine başka ürün ekilmesi politikalarda önerildi.Oysa fındık stratejik ve iyi bir ürün.Ancak piyasaya üretici ile tüketici aracı veya kamusal fiyat olmadan piyasa oluşturulduğunda üretici lehine iyi bir fiyat çıkabilmekte.


7.1—Meterolojik süreçlere bağlı olarak Fındık piyasasına yabancılar hakim duruma geldi.Bu durumda fındık üreticileri,fındığını satarken ilgili firmalar tekelci ucuz fiyatlar uygulayabilirler mi.Meterolojik tahminlere-uydu görüntülerine-ekonometrik analizlere dayalı fiyat analizi ve bu fiyatları regüle eden yarı özerk (bankacılıkta yabancı bankalarında bddk bağlı çalışması gibi)kurumlar yerli-yabancı üretici-tüketici fiyat dengesini koruyabilir.


7.2—Metereolojik afetler-uydu görüntüsüne bağlı olmayan varsayılan-ekonometrik olmayan fiyatlar ile ayçiçek piyasasıda yabancı tekeline girebilir.Bir ülkede serbest piyasa kuralları işliyorsa , bir piyasada  yabancı firmalar olsa bile bu firmlar ile üretici arasında bddk gibi yarı özerk regüle kurumlar oluşturulabilir.Aynı mantık  ayçiçeği,fındık,pamuk piyasası içinde kurulabilir.


7.2—Sonuç olarak devletin hangi ürünleri stratejik ürün kabul edeceği ve bunla ilgili politikalar oluşturması ve bu politikaların arkasında durması önemli olabilir.


Kaynakça:Buğday ekmesek mi- Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.