MAKALELER / Tarımda Desteklerin Önemi






Tarımda Desteklerin Önemi:


1--Balıkesir'in yıllık yem üretimi 1.2 milyon ton. Tüketimi ise 2 milyon ton. Yem fabrikaları yüzde 60-70 kapasite ile çalışmalarına rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik ediliyor.


2--Yem sektörünün en temel sorunlarından birisi de kayıtdışı üretimin yaygın olması ve üretimin denetlenmemesi. hayvancılık sektörünün ayakta kalabilmesi, et ve süt üretiminin devam etmesi için yemde yüzde 8 olan katma değer vergisinin sıfırlanması şart.


2.1--Son dönemde çiğ süt fiyatının düşmesi ile birlikte üretici yem alamaz duruma geldi. Yem alabilenler ise kalitesiz yemlere yöneliyor.


3--Un sektöründe de temel sorunların başında kaliteli hammadde yetersizliği, düşük kapasite ile çalışma var. Buna rağmen yeni fabrikaların kurulması teşvik kapsamında.


4--Rusya yılda 1 milyon ton, Suudi Arabistan 250 bin ton beyaz et ithal ederken Türkiye bu pazarlardan yeterince pay alamıyor. Nedeni çok basit. Rakip ülkelerde ihracata ciddi destekler veriliyor.


4.1--Avrupa Birliği'nde beyaz et ihracatına ton başına 550 Euro destek var. Türkiye'de ton başına destek sadece 26 dolar.


4.1--Beyaz et sektörü, 5 yıl süre ile sektörün desteklenmesini ve ihracatta ton başına 400 dolar destek verilmesini talep etti. Ancak, bu isteğe yanıt bile alınamadı.


5--Balıkesir'de süt ve et hayvancılığında da çok büyük potansiyel var. Modern işletmelerde hayvancılık yapılıyor. Üretilen süt, ülkenin önde gelen süt sanayicileri tarafından alınarak işleniyor.


Kaynakça:Balıkesir'den tarım ve hayvancılığa bakış--Ali Ekber YILDIRIM---ww.dunya.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.