MAKALELER / Süt Üreticiliğinde Türkiye Avrupa Karşılaştırması






Süt Üreticiliğinde Türkiye Avrupa Karşılaştırması:


1-- Avrupa'da süt üreticileri bir süredir sokakta. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, buna karşılık süt fiyatının düştüğünü ve zarar ettiklerini belirten Avrupalı süt üreticileri çeşitli eylemler yapıyor.


2--Almanya'da binlerce üretici, süt fiyatının maliyetlerinin altına düştüğünü belirterek fabrikalara süt vermeyi durdurdu.


3--Alman üreticiler, maliyeti 38 cent (Euro) olan bir kilo çiğ sütün 30 cente alındığını, bu şekilde üretim yapamayacaklarını söylüyorlar.


4—Hollandada. Ülke süt üretiminin yüzde 30'unu sağlayan ve 4 bin 500 üyesi olan Dutch Dairymen Board, mandıralara süt satışını durdurdu.


4.1--Hollandalı sütçülerin de eylem yapmasının gerekçesi aynı, süt üretim maliyetinin yükselmesi ve fiyatın düşmesi.


5-- Almanya'daki üreticiler Çin'in süt tozu talebinden kaynaklanan fiyat artışına bağlı 30 cent'e süt satmak zorunda kalınınca eylemler başladı.


6--Türkiye'de süt üreticilerinin maliyetleri Avrupa'dan daha düşük değil. Yem fiyatlarındaki artış yüzde 100'ün üzerinde. İşletme büyüklüğü Avrupa'nın çok altında. Bu nedenle Türkiye, verimlilikte de çok geride. Daha da önemlisi Türkiye'de süt politikasını, fiyatını belirleyen ortak piyasa düzeni yok. Kaliteli süte yüksek fiyat politikası yok. Çünkü kaliteyi belirleyen bir mekanizma yok.


7-- Kalitenin belirlenmesi için bağımsız analiz laboratuvarlarının kurulması ve kaliteli süte yüksek fiyat verilmesi şart.Bu ise bir anlamda yarı özerk kamusal bir kurum tarafından sağlanabilir .


7.1--Türkiye'de çiğ süt fiyatı 53 kuruş civarında. Bu, Alman üreticilerin, Hollandalı üreticilerin fiyatından çok daha düşük.


8--Türkiye'de süt fiyatı neye göre belirleniyor? Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) internet sitesinde "Türkiye'de süt fiyatı sizce serbest piyasa koşullarında mı oluşuyor" diye soru yöneltti. Ankete 4 bin 835 kişi katıldı. Yüzde 92'si "hayır" yanıtı verdi.


Kaynakça:Avrupa süt üreticilerinin eylemleri-- Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.