MAKALELER / Seracılıkta Yeni Gelişmeler






Seracılıkta Yeni Gelişmeler:


1-- Gelişen modern teknolojilerle üretilen, depolanan ve pazara sunulan ürünlerin sera ürünü sadece kış aylarında değil, yılın 12 ayında piyasaya sunuluyor.


2--Ürünlere talep de olduğu için, tarım sektöründe son yıllarda en fazla yatırım yapılan alanlardan birisi seracılık oldu.


2.1--Çok modern ve büyük ölçekli işletmeler de kuruluyor. Birkaç metrekare toprağı olan küçük üretici de üstünü plastik, naylon veya cam ile örterek altında sebze yetiştirebiliyor.


3--Seracılıkta Türkiye, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkeler arasında İspanya ve İtalya'dan sonra 3. sırada yer alıyor.


4--Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2006 verilerine göre seracılıkta,  %51 oranında sera, %49 oranında ise plastik tünellerden oluşmakta.


4.1-- Cam ve plastik seraların % 86'sı Akdeniz, %11'i Ege Bölgesi kıyı şeridinde yer alıyor.


4.2--Türkiye'deki seraların % 57 si Antalya'da, % 28'i Mersin ve % 7'si Muğla'da.


4.3--İzmir Dikili'de jeotermalin yaygın olarak kullanıldığı Organize Seracılık Bölgesi en modern tesislerin kurulduğu alanlardan birisi.


5--Türkiye'de iki farklı yapıda sera işletmeleri var. Birincisi, küçük üreticilerin sahip olduğu ve geçimlik üretimin yapıldığı klasik işletmeler. Bu işletmelerin büyüklüğü 3 dekarın altında ve üretim yeterince kontrol edilemiyor, teknoloji kullanılamıyor.


5.1--İkinci tür sera işletmeleri ise, ortalama 10 ile 300 dekar arası büyüklüğe sahip, iklim kontrolü yapılabilen, topraksız üretimin yapıldığı, teknoloji yoğun işletmeler. Bu işletmelerde iyi tarım uygulamaları ile üretim kontrol edilirken, Avrupa Birliği'nin şart koştuğu Eurepgap kriterleri de uygulanabiliyor.


5.1.1--Sıcaklık, nem, su, gübre, besin maddeleri bilgisayar kontrollü olarak yapılıyor.


6-- SERA-BİR verilerine göre, modern anlamda seracılık yapılan 3000-%12 dekar alan var.


7--Birlik Başkanı Hasan Şentürk'e göre sektörde modern seraların payı arttıkça, üretim kontrol altına alındıkça Rusya ile yaşanan sorunlar da dahil birçok sorun kendiliğinden çözülecek.


8--Rusya'ya veya başkasına kızmak yerine yapılması gereken ilk iş, 2004'te çıkarılan "iyi tarım uygulamaları yönetmeliği"nin taviz verilmeden uygulanmasıdır.


8.1--Bunun için üreticiler iyi tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirilmeli.


8.2--Ayrıca, küçük işletmelerden bugünden yarına vazgeçilemeyeceğine göre bu işletmelerin birleşerek teknolojiyi kullanan, ziraat mühendisi çalıştıran ve kontrollü üretim yapan işletmelere dönüştürülmesinin teşvik edilmesinde yarar var.


9--İster örtüaltı ister açık alanda olsun, sağlıklı ve kaliteli ürünler üretildiğinde hem iç piyasada hem ihracatta sorun yaşanmaz.


9.1--Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı birkaç yılda 15 milyar dolara ulaşır.


Kaynakça:Seracılıkta yeni gelişmeler—Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.